Läkande vandringar

Solens strålar studsar mot miljontals snökristaller och ger mig ett gnistrande snötäcke på min morgonvandring. Det är en morgon som ropar till mig av sportlovskänsla, minenn av isfiske och frasande skidor. Jag känner en äkta solglädje. Den svarta hunden rullar sig njutningsfyllt i lössnön ovanpå skaren och fnyser innan hon tar en lyckorunda längs skoterspåret. Att ha hund är läkande på flera sätt. Dels en levande varelse som alltid finns där för dig och som aldrig klandrar dig för hur du mår. Dels en anledning att ge sig ut på promenader i alla väder. Jag får motion för kroppen och vila för knoppen av dessa vandringar.

I mitt jobb med skogens sociala värden har jag haft anledning att sätta mig in i litteraturen kring naturens inverkan på människors hälsa. Jag kan inte låta bli att undra om jag mår extra mycket bättre under mina skogsvandringar delvis för att jag vet att vetenskapen säger att jag ska det och inte bara mitt egna vetande. En av de mer intressanta rapporter jag läst inom fältet är Johan Ottosons beskrivning av hur han tog stöd av naturen för att komma tillbaka efter en trafikolycka med en allvarlig hjärnskada som följd. Han beskriver hur vissa naturtyper blir för invasiva i medvetande tidigt i läkningsprocessen, medan de senare blir just de element han söker sig till. Samma sak visar man i studier i Umeå och Lund. Olika naturtyper/gröna miljöer hjälper olika människor i olika  stadier av deras läkning.

Jag kan känna igen mig i det att jag utifrån dagsformen söker mig till olika delar av skogen runt byn. Vissa dagar fixar jag inte  hyggena. Andra dagar är det just dem jag söker upp för att få vila under en enda björk som tecknar sina kvistar mot en klarblå himmel. Tydligt för mig är i alla fall att vandringarna inte bara stärker kroppen utan i lika hög grad knoppen. Att sedan den vetenskapliga litteraturen stödjer min njutning är bara en bonus.

 

Etiketter: , ,

3 kommentarer

  1. Barbro Johansson

    Hej Sofia!
    Jag är så fascinerad av dina blogginlägg så målande och intressanta. Men bedrövad över den situation du lever i.
    MEN det kommer att gå BRA!
    Att naturen har en helande/läkande inverkan på oss människor det har jag sett många bevis på,och även upplevt själv.
    När jag hjärtopererades februari 1996 blev jag kvar på kardiologen/hjärtcentrum 5 dygn. Kände mej väldans trött och skakig MEN när jag kom hem tog jag sparken som stöd och gick sakta, sakta ner till skogen. Första dagen inte så långt men ökade på eftersom ock kände att krafterna tilltog.
    I juli 2005 fick jag en stroke, vid en grundlig undersökning visade sig att vänster karotiskärl= halspulsådern hade en förträngning. Den måste öpnnas upp och ”sotas” men jag måste bli starkare efter stroken först. Drygt en månad fick jag vänta, det blev många promenader i skogen med ängslan, oro och tårar.
    MEN det gick bra!

  2. Sofia Blomquist

    Svar till Barbro Johansson (2013-03-08 14:45)
    Hej Barbro! Jag är glad om mina inlägg kan intressera dig, men vill inte att du ska känna dig bedrövad.

    Jag har ju gått promenaden förbi dutt hus och ner mot ån ett otal gånger med hunden under de år jag bodde i Tväråbäck. Det är en fantastisk vandring att gå. Där har jag en gång upplevt det mest fascinerande ljudspel någonsin. Jag varpå återbesök i tjänsten som skogskonsulent och skulle kika på ett område som var anmält för avverkning. Det var vinter och jag åkte skidor ner längs skogskanten. Då hör jag helt plötsligt ljudet av silverklockor. Vad i hela friden är detta? På hygget till höger om skoterspåret stod ett antal fullvuxna aspar. Tö och kyla hade klätt alla kvistarna i tunn is och nu drog brisen genom grenverket och slog de tunna iskvistarna mot varandra. Jag blev stående ett bra tag och bara lyssnade och njöt av ljudet och de gnistrande isbeklädda kvistarna.

    Det är en vacker skog du har runt hörnet. Att den har hjälpt dig tillbaka till hälsan tvivlar jag inte på.

    Kramar Sofia

  3. Barbro Johansson

    God lördagsförmiddag Sofia!
    Trevligt höra att asparna som finns på vårat skifte spelade för dej. Det har jag också varit med om aspens löv är fantastiska under hela säsongen men särskilt hösten med de vackra färgerna och vintern med rimfrost i kvarvarande löv.

    Jo det är verkliget lungt och fridfullt neröver skogen mot Tvärån, fågelkvitter, vindens sus, en och annan räv, råddjur, älg ibland. Helt enkelt vad kroppen och själen behöver!
    De lärde brukar tala om att man blir ett med naturen, det stämmer!

    Ha det BRA kram!
    /Barbro

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.