Ulf Grape

Laval

 

Idag har Arbetsmarknadsutskottet under mer än 5 timmar debatterat ett betänkande som heter ”Åtgärder med anledning av Lavaldomen och andra arbetsrättsliga frågor”. 2004 stoppade Byggnads ett skolbygge i Vaxholm eftersom det var ett utländskt företag med sina anställda som jobbade på bygget utan svenskt kollektivavtal. Det utländska företaget Laval gick i konkurs och ärendet hamnade så småningom i EG-domstolen. Den slog fast att Byggnads stridsåtgärder varit för hårdhänta. Och nu ska vi alltså justera svensk lagstiftning med anledning av domen. Hädanefter får facken inte vidta några stridsåtgärder om de hitresta arbetarnas villkor är lika eller bättre än villkoren i ett svenskt centralt branschavtal. En inte alltför dramatisk justering kan man tycka. Men inte vänsterkartellen! De menar att det här kommer att leda till lönedumpning och att den svenska modellen, där arbetsmarknadens parter gör upp istället för att villkoren regleras i lag, är död. Gissa om diskussionerna har varit intensiva och anklagelserna grova. Att nu vissa delar regleras i lag istället för i avtal är inget nytt. Och det konstiga är att det inte hördes något om att den svenska modellen skulle dö när MBL, medbestämmandelagen kom till. Det är ju också en lag. Att facken stödjer sossarna och tvärt om är ju ingen nyhet men att tonläget skulle bli så här högt förvånar en aning. Å andra sidan är ju hela upprinnelsen till lagändringen att Byggnads tog i för hårt. Nu vill sossarna visa att de minsann också kan ta i.

3 kommentarer

  1. Ulf Grape

    Svar till Conny Forsström (2010-03-08 17:32)
    Conny,
    lavaldomen säger att ingen kan komma till Sverige och arbeta till löner UNDER de centrala branschavtalen. Det är garantin mot lönedumpning.
    Enligt min mening är facken numera bakbundna av att vara alltför hårt knutna till socialdemokraterna, som inte längre sätter att arbeta och göra rätt för sig högst på deras politiska agenda. Den politiska makten hägrar och då säljer man bort sin identitet till vänstern och miljöpartiet som t.ex. får utrymme att skrota RUT- och ROT-avdragen, trots att det skapar nya, självfinansierade jobb.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.