Hopp

Hopp

Ibland kan det kännas som det finns en oändlig lista med saker man kan oroa sig över. Arbetsmöjligheter försvinner med mycket som läggs ner, och man oroar sig över hur länge man kommer att få behålla sitt eget jobb. Det kan se ut som att fler och fler flyttar ifrån orter som en gång i tiden hade mycket folk och liv, och man oroar sig över hur framtiden kommer att se ut. Man hör om alldeles för många som drabbas av allvarliga sjukdomar och man kan lätt oroa sig över hur mycket tid man har kvar i det här livet eller än värre hur länge någon man älskar har kvar.

Sanningen är dock att vi inte kan kontrollera framtiden. För vissa av oss kan ett sådant uttalande leda till ännu mer oro, men för andra är det ett väldigt hoppingivande faktum.

Frågan är, varför väljer vi att sätta vår tillit till vår oro istället för vårt hopp? Alltså varför är vår reaktion på en oviss och okontrollerbar framtid fruktan istället för förtröstan?

I Romarbrevet 8:15-17 står det, “Ni har inte fått slaveriets ande, så att ni på nytt skulle leva i fruktan. Nej, ni har fått barnaskapets Ande, i vilken ni ropar: ’Abba! Fader!’ Anden själv vittnar med vår ande att vi är Guds barn. Men är vi barn är vi också arvingar, Guds arvingar och Kristi medarvingar, lika visst som vi lider med honom, för att också bli förhärligade med honom.”

Vi lever i en kultur som sätter mycket värde på att man ska kunna ta hand om sig själv. Man ska inte visa att man inte kan klara sig i livets svårigheter. Man ska göra allt man kan för att försäkra en trygg framtid genom att spara så mycket pengar som möjligt, ha försäkring på allt och ta få risker. Visst är det inte fel att nu göra det man kan för att få en bättre framtid, men frågan är vad orsaken är till att vi gör dessa saker? Sanningen är att vi inte kan kontrollera framtiden och när vi lever i fruktan på grund av denna sanning blir allt vi gör för att försöka kontrollera framtiden “ett jagande efter vind.” (Pred 1:14)

Det glada budskapet är att vi inte behöver leva så. När man har en relation med Gud och lever i tro att Han är en allsmäktig, kärleksfull Pappa som väljer oss (Jer 1:5), älskar att ge goda gåvor till sina barn (Matt 7:9-11) och lovar att ta hand om dem (Matt 6:26), då har man ett väldigt annorlunda perspektiv både på framtiden och de lidanden man går igenom just nu. Trygghet blir grunden som styr vårt beteende och leder till frihet, glädje och hopp som inte är beroende på hur en situation ser ut på ytan. Man får förmågan att bedöma situationer i livet utifrån vem Gud är istället för att bedöma Gud utifrån situationerna i livet. Jesus sade, “I världen får ni lida, men var vid gott mod. Jag har övervunnit världen.” (Joh 16:33)

Vi har ett val. Vi kan välja att se på det vi oroar oss över eller det vi hoppas på. Den enda saken man har en viss kontroll över är sina val nu. Nu, i den här stunden, kan du tillåta dig själv att vila i vem Gud är och leva i hopp istället för fruktan. “Och det hoppet bedrar oss inte, ty Guds kärlek är utgjuten i våra hjärtan genom den helige Ande, som han har gett oss.” (Rom 5:5) Vad väljer du?

Paul Lundblad

 

 

2 kommentarer

  1. keijo

    Jag lever på hoppet!” Sade gräshoppan och vi med låt oss gläjdadav nåden hopp idag igen och sprida hoppet runt oss för Jesus blod skull och att den heliga ande är ugjuten in till våran härta att vi får älska våran Herren med fröjd och tack segelse i livets lycke med hoppet och frälsning underbar väg och att får be och bli helad från sjuk dom är en gåva igen just ny runt hela sverige i Jesus namn,tack med välsignelse,keijo södertälje

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.