Fri, exemplet Nelson Mandela

Fri

”Om nu Sonen befriar er blir ni verkligen fria” Joh 8:36

Nelson Mandela
En av vår tids allra största, Nelson Mandela, har gått ur tiden. Eftersom han blev 95 år gammal är det ingen dramatik i det men en hel värld påminns nu om vilken stor man detta var.

Mycket kan sägas om honom och den kamp han var präglad av. Här ett citat som sammanfattar hans kamp och liv: ”Under min livstid har jag hängett mig åt denna kamp för det afrikanska folket. Jag har kämpat emot vit dominans, och jag har kämpat mot svart dominans. Jag har hållit fast vid idealet om ett demokratiskt och fritt samhälle i vilket alla kan leva tillsammans i harmoni och med samma möjligheter. Det är ett ideal som jag hoppas att leva för och uppnå. Men om det skulle krävas så är det ett ideal för vilket jag är beredd att dö”.

Från att ha varit stämplad som terrorist (vilket USA hävde först 2008 på Mandelas 90-års dag) och fängslad på livstid blev han Sydafrikas första president att väljas genom demokratiska val.

Mig fascinerar det nog mest att han kunde lämna fängelset och utstråla, och arbeta för, sådan försoning. I över 25 år satt han fängslad. Få av oss kan förstå vad det gör med en människa. Hur lätt det måste vara att bli bitter, fylld av hat och oförsonlighet. Nelson Mandela lyckades vända detta till en försoningsgärning för ett helt land som saknar motstycke. Hemligheten återfinns i ett av hans uttalande där han sa: ”När jag gick ut genom porten som skulle leda till min frihet så visste jag att om jag inte lämnade min bitterhet och mitt hat bakom mig, så hade jag fortfarande varit en fånge.”

Frihet
Många av oss är fast i hat, besvikelse och bitterhet fast det handlar om småsaker i jämförelse. Om vi inser att det i första hand är oss själva vi håller fångna då kanske vi kan få hjälp att lämna det bakom oss och bli fria på riktigt. Inget av det vi upplevt går att ändra på. Det som har hänt det har hänt. Men här och nu har vi möjlighet att välja hur vi handskas med sådant som gjort oss själva och andra illa.

Tomas Sjödin skriver i sin bok, Jag lutar mot Gud: ”Just nu har vi varandra, än finns det tid för omtanke och närvaro, det är ännu inte försent för försoning.” När det gäller försoning mellan oss människor så bör vi inte tveka att ta första steget medan det ännu finns tid. Försoning ger frihet, både för dig själv och den du behöver försonas med.

Den djupare försoningen mellan oss och Gud ges oss som gåva genom Jesus Kristus. I Joh 8:36 står det: ”Om nu Sonen befriar er blir ni verkligen fria”. Den friheten går bortom den mänskliga men är grunden till att försonas med varandra och bli verkligt fri. Börja med att be Jesus om förlåtelse och sedan om kraft att försonas med dem du behöver försonas med. Du kan bli verkligt fri!

Klas Johansson

 

2 kommentarer

  1. Mr Cool

    Ber att få informera om att P O Moström förfalskat och förvanskat mitt inlägg hans blogg ”Sveket mot Vilhelmina”. Trist med den typen av bloggare men han har blivit avstängd tidigare i VK för oförskämdheter och även framfört HOT mot moderater som han hatar. Förfalskning och lögner är hans verktyg.

    • Vilhelmina Missionsförsamling (inläggsförfattare)

      Hej Mr Cool!
      Roligt att du hittat vår blogg, hoppas du får ut något av den!
      Jag vill dock be dig att kontakta VK om du har åsikter om andra bloggare. Vi kommer inte att släppa igen om denna typ av kommentarer framöver, utan bara kommentarer som rör vår blogg eller anknyter på annat sätt.

      Hoppas på din förståelse för detta!

      Ha en härlig helg och Gud välsigne dig!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.