Hur mår vuxna?

hämtning

Att barn inte ska reta varandra tycker vi nog hör till vanligt sk folkvett. Barn ska inte reta någon annan eller frysa ut. Detta kallas mobbning. Det kan ställa till stora problem för resten av livet för den utsatte. Har det blivit bättre på senare år? Svaret är nej och åter nej.

Hur förhåller det sig i vuxenlivet? Samma sak sker där och då främst på våra arbetsplatser. På en bra arbetsplats förekommer ingen mobbning. Vad kännetecknar mobbning på en arbetsplats?

  • Kollegor talar bara med dig då det är nödvändigt
  • Du undanhålls information som du bör veta för att klara arbetet
  • Kollegor bestämmer ovanför ditt huvud.
  • Kollegor ser bara när du gör fel och anser sig själva inte göra ett enda fel. (De går till chefen och berättar det istället för att ta det vänligt med dig)
  • Chef har hört talas om problemen men gör inte så mycket åt det hela
  • Ryktesspridningar om arbetskamrat

Tyvärr förekommer detta en hel del och man kan väl såga som så att en del klarar av dessa situationer och en del inte. Vad som räknas kränkande för mig behöver inte vara kränkande för dig och tvärt om. Det är viktigt att en chef tar dessa saker på allvar och inte ignorerar det hela. Då är faktiskt chefen också i allra högsta grad inblandad i det hela. Det gäller att lyssna på den utsattes historia och inte bara stryka den stora gruppen medhårs. Att placera om den utsatte är vanligt förekommande tyvärr.

Jag tror faktiskt att de vuxna som beter sig så här kanske även betett sig lika i skolan. Jag blev själv lite retad ibland i skolan för att jag var mager men det är ingenting som egentligen berörde mig. Jag tycker tvärt om att det är skoj då det är högt till tak men gränsen vad som är tillåtet eller ej kan ibland vara hårfin. Det värsta jag varit med om som barn var när en förälder till en kompis påstod att jag var jude!!!! Jude verkade ha en negativ klang för denne man och jag har ett minne av att min mor ringde upp personen och förklarade att hon var från Österrike och hur hon hamnade i Sverige samt att vi inte var judar. Tror också att hon förklarade att judar också är människor. Till sammanhanget hör att i mitt område så var det inte många invandrare överhuvudtaget.

Läste ett gripande inlägg http://blogg.vk.se/johannahsundberg/2014/01/06/om-att-forsoka-laka-en-trasig-sjalvbild/

images

 

 

4 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.