Conny Forsströms demokratiskt socialistiska blogg

Politiska åsikter

Full sysselsättning eller ej?

http://blogg.vk.se/edward/2010/04/13/full-sysselsattning-ar-malet-166536/#kommentarer

Det går alltid att säga att full sysselsättning är målet, men ser man tillbaka SAMT läser den marknadsekonomiska ideologin, som moderaterna bekänner sig till, och tillhörande nationalekonomiska teorier så VET man att full sysselsättning ABSOLUT INTE är önskvärt, utifrån nämnda teorier. Ur dessa lärors perspektiv är en viss arbetslöshet alltid önskvärt för att bekämpa löneökningar och inflation. Sedan kan man alltid SÄGA att man vill ha full sysselsättning, särskilt nu när valet närmar sig.

Ovanstående är kommentaren jag skrev hos Riedl. Vilka sakliga argument har högern?

Etiketter: , , , , ,

71 kommentarer

  1. Conny Forsström

    Svar till Uffe N (2010-04-18 13:43)
    Läst ditt inlägg, och som du säger, vi har olika ståndpunkter, men glädjande att få en kommentar som diskuterar mitt blogginlägg och inte mig.

  2. Conny Forsström

    Svar till Uffe N (2010-04-18 13:43)
    Problemet med det du föreslår, för att kommentera ditt blogginlägg, är: hur ska vi skydda arbetarna från godtycke och uppsägning utan saklig grund? hur hålla lönerna på en mänsklig nivå eftersom det i den ekonomin med en viss arbetslöshet, alltid är lätt att ta in ny arbetskraft som är villig att jobba till lägre lön?

  3. Uffe N

    Frågan är om de anställda _måste_ skyddas från godtyckliga uppsägningar? Om det är lätt att få ett annat jobb ser jag ingen större anledning att skydda folk från att bli avskedade för att chefen tycker de hejar på fel fotbollslag, eller äter vegetariskt istället för veganskt, eller har fel hårfärg eller…. Visst, det är inte kul att bli av med sitt jobb, men om jag på en vecka eller två kan fixa ett nytt är det inget problem.

  4. Conny Forsström

    Svar till Uffe N (2010-04-18 14:30)
    Men om tio procent är en konstant arbetslöshet måste det betyda att det finns människor som förblir arbetslösa. Ska dessa ha en rimlig ersättning med MINST 80% av en lön? Mitt svar är ja. Och den ersättningen ska vara permanent så länge man är arbetslös.

  5. Conny Forsström

    Svar till Uffe N (2010-04-18 14:30)
    Är det då inte bättre att satsa på full sysselsättning där alla har jobb och därigenom kan konsumera? Konsumtion håller hjulen rullande. Dessutom kan man satsa på ekologiskt hållbar produktion som kan resultera i än fler jobb.

  6. Uffe N

    Man skall ha en rimlig ersättning från A-kassan, så man kan försörja sig trots avsaknaden av arbete. Men den måste ändå vara så låg att en förkrossande majoritet väljer att skaffa sig ett arbete istället för att leva på A-kassa när de egentligen kunde haft en avlönad anställning.

    Hur denna balansakt mellan hög nog och låg nog skall klaras av är inte en lätt fråga. Jag tror att det kan vara lättast att hitta en bra balans rent empiriskt: ändra ersättningen ett antal gånger och se vad som händer.

  7. Conny Forsström

    Svar till Uffe N (2010-04-18 14:56)
    Men om en viss arbetslöshet är önskvärd och permanentad enligt de liberala marknadsekonomiska teorierna, hur ska de som är arbetslösa kunna hitta ett jobb när det ej finns några?

  8. Conny Forsström

    Svar till Uffe N (2010-04-18 14:56)
    Att leva på a-kassa är inget man VÄLJER. Det DRABBAS man av, och än mer så i ett samhälle med en ideologi där en viss arbetslöshet är önskvärd samt stimuleras.

  9. Conny Forsström

    Svar till Uffe N (2010-04-18 14:56)
    Att leva på a-kassa är inget man VÄLJER. Det DRABBAS man av, och än mer så i ett samhälle med en ideologi där en viss arbetslöshet är önskvärd samt stimuleras.

  10. Conny Forsström

    Svar till Uffe N (2010-04-18 14:56)
    Sorry, det blev en dubbel kommentar där.

    Att experimentera med ersättningar som du säger: vi pratar om människor, levande människor, och inte siffror i en tabell eller diagram!

  11. Conny Forsström

    Borg sade det han sade eftersom han och övriga regeringen vet att det är vad folket vill höra. För folket vill ha full sysselsättning, men detta går alltså emot den ideologi högern står för. Det hoppas jag kommer framgå vid valurnorna med vänsterblockets återkomst till nästa mandatperiod.

  12. Uffe N

    Alla system där man får pengar från staten kommer att missbrukas (se tex http://www.svd.se/nyheter/inrikes/lurade-forsakringskassan-pa-miljoner_4562757.svd). Problemet är att om ersättningen man får är låg nog är det inte interessant att lura till sig pengar. Vilket sätter de som är berättigade till pengar i svårt läge…

    Och jo, man kan mycket väl _välja_ att leva på A-kassa: det är en fråga om personlighet och attityd. Om jag värderar min fritid högre än arbete och väger in att jag får något mindre pengar är A-kassa en lockande försörjare. Men om det blir för lite pengar så ändras saken…

  13. Conny Forsström

    Svar till Uffe N (2010-04-18 16:12)
    Jag får inte ekvationen att gå ihop. Å ena sidan ska det enligt marknadsekonomiska doktriner finnas en arbetslöshet. Men å andra sidan ska de som är arbetslösa jagas med blåslampa och helst vara nära svältdöd. Hur ska ni ha det inom högern?
    Och nej, jag, precis som alla andra inom vänsterblocket, vet att så många som möjligt måste arbeta för att bidra till den gemensamma välfärden. Så resonemanget om fusk går jag inte ens in på. Där har de rika en del att stå till svars för.

  14. Conny Forsström

    Svar till Uffe N (2010-04-18 16:12)
    Det skulle, på tal om fusk, vara intressant att få en siffra på hur mycket skatt höginkomsttagare, företagare såväl som enskild, på olika sätt genom åren lyckats undvika att betala in.

  15. Mr Cool

    Conny flyr snabbt till ett nytt ämne då han upplever frågorna för svåra att besvara. Han har ännu inte gett besked om vad som händer med alla företagare då ”pöbeln” tar över produktionsmedlen. Han hävdar vidare att färre poliser ger färre brott vilket han nog är ganska ensam om att tro. Nu ger han sig ut på djupt vatten eftersom ekonomi är hans sämsta gren. Han förstår inte att en hungrig varg springer fortare än en mätt varg men kanske bidragen var för generösa sist han i sin krafts dagar gick arbetslös SOMMARTID. Men numera nämner han aldrig Venezuela som tidigare var hans föregångsland.

  16. Conny Forsström

    Svar till Uffe N (2010-04-18 16:12)
    Är det inte så att det egentligen handlar om en bristande solidaritet, d.v.s. ovilja att betala in till det gemensamma välfärdssystemet? Så för att flytta fokus från den ideologiska oviljan att betala skatt (se bara moderata valaffischer från MÅNGA val där detta tydligt framgår och jag kan citera om så krävs) så säger man istället att det handlar om fusk och det av den anledningen ska dras ner på välfärden.
    Som jag tidigare sagt, valet i höst är ett ideologiskt vägval. Ska vi ha kvar högerns egoist-ideologi eller satsa på solidaritet, gemenskap och välfärd? Svaret får vi den 19 september.

  17. Conny Forsström

    Svar till Uffe N (2010-04-18 16:12)
    Gällande källan, Svenska Dagbladet så är den inte direkt trovärdig i sammanhanget…för den som inte vet så är det en högertidning (moderat om jag minns rätt).

  18. Conny Forsström

    Svar till Mr Cool (2010-04-18 16:53)
    Det där är högerns filosofi i ett nötskal. ”Kläm åt människor, svält ut dem så jobbar de för de är ju lata av naturen.” Den filosofin hoppas jag verkligen väljarna fått nog av. Samma filosofi som lett till att cancersjuka jagas med blåslampa. Nej, regimskifte i valet tack!

  19. Conny Forsström

    Svar till Mr Cool (2010-04-18 16:53)
    Det är INGALUNDA någon moralisk plikt att arbeta. Jo, jag vet att högern gärna vill hävda det, för det hjälper ju deras syfte som är arbete till så låg lön som det bara är möjligt. Men så länge vi behåller ett kapitalistiskt system där ett fåtal äger produktionsmedlen, så är det arbetsgivarnas sak att locka ut oss att arbeta till schyssta villkor. Jag har sagt det förr men det tål att upprepas.

  20. Mr Cool

    Nå Conny, vilket öde väntar landets c:a 640000 företagare då ni tar över produktionsmedlen? Du har tidigare hävdat att detta även kan ske med VÅLD. Är det kompetenser av din och Alejandros kaliber (han som släpper sig offentligt) som då skall sitta i företagsledningarna eller vilka är det ni då tänker lyfta fram? Behärskar du nyckeltalsanalyser och vet du vad TB4 innebär? Föstår du hur inflation slår mot export eller hur en löneökning påverkar en produkts pris och vilka effekter den i sin tur får på samhället. Jag tror inte du har en susning…..

  21. Conny Forsström

    Svar till Mr Cool (2010-04-18 18:40)
    Du har helt rätt, jag har ingen aning om nyckeltalsanalyser och TB4, men jag vet och är, liksom många andra, fullständigt övertygad om att jag inte vill ha ett samhälle där den starke vinner och den svage lämnas åt sitt öde. Hur ska kapitalismen utjämna klyftor? Hur ska marknadsekonomin fås att ta samhällsansvar?

  22. Mr Cool

    Conny, du upphör aldrig att förvåna mig. Vilka tror du det är som VILL att de du kallar svaga skall ha det dåligt? Eller är det så i din indoktrinerade värld att alla med röda sympatier är generösa, godhjärtade och empatiska människor medans de med blå sympatier är giriga, elaka och saknar empati? Tror du verkligen att det är så enkelt??

    Nyckeltalsanlyser är det som ytterst styr ett producerande företags verksamhet och utgör beslutsunderlag. HUR skall ni kunna ta över om ni inte begriper hur saker och ting hänger ihop? NÅ, än en gång…vad skall hända med dessa 640000 medborgare??

  23. Mr Z

    2010-04-18 kl 18:14 skriver du Conny ”Det är INGALUNDA någon moralisk plikt att arbeta.” Hur går detta ihop med din syn på att alla ska vara med och SOLIDARISKT betala in till det gemensamma välfärdssystemet? Eller menar du att alla ska ha rätt till skälig ersättning från staten om man blir arbetslös, men i gengäld ska det inte finnas någon moralisk plikt att arbeta? Förklara gärna hur detta ska fungera i praktiken?

  24. Uffe

    Jag tycker SvD inte har försökt vrida nyheten om att någon eventuellt lurat till sig flera miljoner till något politiskt. Jag är dock medveten om att de är en tidning på högerkanten.

    Men om du inte tycker SvD är trovärdig kanske en källa geografiskt närmare den misstänkte är mer trovärdig: http://hn.se/nyheter/halland/1.789662-man-fick-miljoner-i-assistansstod

    Eller varför inte DN:
    http://www.dn.se/nyheter/sverige/spelade-cp-skadad-fick-miljoner-1.1077850

  25. Emily

    Conny, jag tolkar dig som att du inte vill ha några högavlönade företagsledare som styr och ställer, utan att du istället vill ha deras kompetens ”på golvet” och ett gemensamt ägande bland de anställda (även dessa föredetta företagsledare, annars tappar du ju kunskapen)? Stämmer detta? Vill du utveckla hur företaget ska styras och fungera så jag förstår bättre?
    Jo, jag är nyfiken och inte ute efter att kritisera dina åsikter.

  26. Conny Forsström

    Svar till Mr Cool (2010-04-18 19:22)
    Att ideologierna skiljer sig åt på ett grundläggande sätt går inte att förneka. Den blå sidan vill att allt ska handla om individen. Det ska i denna ideologi vara upp till individen om den överlever eller inte.

    Den röda ideologin inser att alla inte är lika starka och vägrar lämna individen åt sitt öde.
    Har jag summerat grundvärderingarna i de båda ideologierna rätt? Det torde vara ganska korrekt.

  27. Conny Forsström

    Svar till Mr Z (2010-04-18 19:42)
    Så länge kapitalismen och kapitalisterna vill nedmontera välfärden finns ingen plikt att arbeta. Utan gemensam välfärd finns ingen anledning att röra ett finger.
    Däremot, om tanken är att vi ska ha en gemensam välfärd, då måste vi alla bidra till den, kapitalister såväl som människorna på golvet.

  28. Conny Forsström

    Svar till Uffe (2010-04-18 19:51)
    Även om nyheterna i sig inte är förljugna så handlar det inte om utbrett fusk som högern försöker göra gällande.
    Vi kan i det här sammanhanget också diskutera kapitalisternas sätt att fuska med städpersonalen på McDonalds löner…samt att undanhålla staten skatt..tror summan uppgick till ganska många miljarder per år som staten inte får in..pengar som skulle kunna användas till välfärd men som kapitalisterna hellre stoppar i egna fickor. DET är utbrett och måste stoppas.

  29. Conny Forsström

    Svar till Emily (2010-04-18 19:55)
    Jag tror på en samhällsordning där arbetarna och de f.d. kapitalisterna tillsammans äger företagen. Men det handlar om något mer grundläggande än ägandeformerna..det handlar om att då avskaffas vinstkravet..självklart, för att det ska fungera måste kapitalismen som sådan avskaffas.

    Om det någonsin går att genomföra, ja, det vet jag inte, men chanserna ökar ju mer missnöjet växer i leden. Ju fler fattiga vi får i världen, och det antalet ökar hela tiden, samtidigt som rikedomarna alltmer koncentreras till en liten klick, desto större är chansen till revolution och kapitalismens omstörtande.

  30. Mr Z

    Conny, först vill jag ge dig beröm för att du verkar ha tagit åt dig av de synpunkter som kommit in och nu börjat svara på de relevanta politiska frågorna som ställs. Det glädjer mig och jag hoppas att detta inte bara är tillfälligt utan att du även i fortsättningen ger svar på de frågor som ställs. Vad gäller välfärden, vet jag inte vad du har fått det ifrån att högern inte vill ha någon välfärd. Skillnaden mellan höger och vänster är att högern vill använda skattemedlen på ett mer effektivt sätt genom att konkurrensutsätta olika verksamheter. (Forts. följer i nästa kommentar)

  31. Mr Z

    (Forts.) Det är precis samma välfärd för individen om en privat entreprenör driver en vårdcentral än om samma vårdcentral drivs av landstinget. Vi kan välja mellan olika matbutiker, bilverkstäder, frisörer etc. utifrån pris och servicenivå. Varför skulle det vara omöjligt att få det att fungera på motsvarande sätt med sjukvård och skola om man får en fungerande konkurrens? Om en matbutik eller bilverkstad börjar göra ett dåligt jobb kommer denna att gå under, då kunderna väljer andra alternativ. Följden blir att det lönar sig att göra ett bra arbete och en väl utförd tjänst.

  32. Mr Z

    ”det handlar om att då avskaffas vinstkravet..självklart, för att det ska fungera måste kapitalismen som sådan avskaffas.” Intressant, men om vi antar att kapitalismen nu avskaffas samt att även vinstkravet försvinner, hur ska detta fungera i praktiken? Om företaget i fråga tillverkar en produkt som har en väldigt låg efterfråga på, vad ska de som arbetar inom företaget leva på då? De bör väl ha någon form av lön, men var ska denna lön komma ifrån om företaget inte gör någon vinst utan går med förlust på sin tillverkning? Är nyfiken på dina tankar och funderingar kring detta.

  33. Mr Cool

    Conny, är då de som gemensamt äger företaget även ansvariga om företaget går med förlust eller är det som vanligt ”någon annan” som skall betala? Hur har DITT liv förändrats under sittande regerings styre? Avskaffa välfärden yrar du om men såvitt jag kan se så finns alla funktioner kvar men man har skruvat lite i regelverken. Det är också så att Sverige som land inte kan ha ett ekonomiskt system som väsentligt skiljer sig från de länder vi konkurrerar med. Välfärden betalas med pengar och inte med ideologi. Men vad skall hända med kapitalisternas pengar….skall ni helt enkelt stjäla dom?????

  34. Uffe N

    Att det fuskas med alla system som betalar pengar från staten till individer, det torde vara klart. Det är dock svårare att vet hur mycket det fuskas. Och så vitt jag minns ville inte Persson, på sin tid, tillåta att det utreddes.

    Vad gäller skattefusk finns det, förenklat, två sorters skattefusk. Dels rent fusk, som klart bryter mot lagen. Och så finns det fusk som är lagligt enligt en lagparagraf, men olagligt enligt en annan. Om en åklagare övertygar en domstol att den skall fälla så åker man dit, men inte annars. Denna andra typ av fusk är långt mer problematisk än den förra.

  35. Conny Forsström

    Svar till Mr Z (2010-04-18 21:33)
    I ett sådant system finns inte lönsamhet som begrepp eftersom konkurrensen inte längre finns. Vi delar på resurserna, och produktionen sker inte för vinst, utan för att vi ska få tid över till annat, måla en tavla eller vad det nu skulle kunna handla om. För miljöns skull måste också produktionen bli mer lokal och småskalig. Nej, jag pratar inte om att gå tillbaka till 1800-talet. Men produktionen måste läggas om, inte minst för miljön. Miljötänk och socialism ligger nära varandra.

  36. Conny Forsström

    Svar till Mr Z (2010-04-18 21:33)
    Låt mig förtydliga: produktionen sker för att vi ska få mat på bordet, tak över huvudet osv, men livskvaliteten ligger inte i att tjäna pengar, utan att förverkliga sig själv. Arbetet ska alltså ge oss den möjligheten. En möjlighet som idag bara är de rika förunnad.

  37. Mr Z

    Tack för dina svar, jag uppskattar verkligen att du försöker förklara hur du tänker kring detta. Har dock några fler frågor kring ett system utan konkurrens och lönsamhet. Du säger bl.a. ”produktionen sker för att vi ska få mat på bordet, tak över huvudet osv”. Jag är med så långt, men måste det inte fortfarande finnas någon efterfråga på det som produceras? Eller är tanken att det som produceras enbart skall konsumeras av arbetarna själva? Jag ser en bild framför mig med någon form av utbytessystem, där man gör tjänster och gentjänster fast utan krav på lönsamhet (forts..)

  38. Mr Z

    (forts.) Dock krävs det för att kunna göra t.ex. utbyte av tjänster att man själv har något att erbjuda som en annan vill ha. Om vi har ett system utan kapitalism, lönsamhet och konkurrens måste det fortfarande finnas en efterfråga på det som produceras. Saknas denna efterfråga eller om den är för låg kommer de som arbetar inte att kunna få mat för dagen, tak över huvudet osv. Vidare bygger detta system på att alla vill ha det på detta vis och ingen vill göra något för att få det bättre själv eftersom detta skulle skapa just det som systemet vill undvika, nämligen konkurrens. (forts.)

  39. Mr Z

    (forts.) Det är en intressant teori du lägger fram, men den kommer tyvärr inte att fungera i praktiken beroende på att människan i sig själv är individer med olika intressen och prioriteringar. En del vill läsa många år på universitet för att få ett kvalificerat välbetalt arbete, andra vill inte alls läsa vidare utan är nöjda med ett enklare arbete. Detta gör att även om vi skulle ta fram ett sådant system som du föreslår, kommer det att kollapsa så fort några individer avviker i sitt handlande från det gruppen ska göra. Ditt system bygger på att alla individer tänker och handlar exakt lika.

  40. Johan Karlsson

    Mr Z sammanfattar en av kommunismens felande länkar bra i sitt senaste inlägg. ”Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov” brukar det talas om. Detta skulle alltså fungera så länge alla individer ”drog åt samma håll”. Problem uppstår när någon väljer att lägga sig under sin förmåga. Därför uppstår behovet av att ”motivera” individerna till att göra rätt för sig. Resultatet är det vi sett i kommunistländer; Planerad svält, slavarbete, folkmord och terror.

  41. Johan Karlsson

    En annan aspekt är vem som ska styra hur mycket som ska produceras och vad som ska produceras. I en marknadsekonomi (eller kapitalism med marxistisk terminologi) styr efterfrågan. Är utbudet för litet stiger priset vilket lockar nya entreprenörer att etablera sig på marknaden eller leder till investeringar för ökad produktion i befintliga enheter.

  42. Mr Cool

    Conny vill alltså avskaffa vinsterna i företagen. MEN det är ju just på det som kallas vinst som företagen BETALAR SKATT. Conny vill alltså skattebefria företagen!!! Han vill stärka välfärden genom att ta bort en del som betalar den. Fullständigt genialt tänkande.

    Och om nu tanken är att andra skall hjälpa de företag sm går dåligt så måste det ju tas från det några har i vinst för annars finns ju inget att bidraga med.

    Det är mot denna bakgrund och ogenomtänkta flumideologier som vi inte skall ha kommunister i regeringen.

  43. Mr Cool

    Om jag sen förstår Conny rätt så skall vi endast ha basala behov tillgodosedda såsom mat på bordet, tak över huvudet etc. för att sedan FÖRVERKLIGA OSS SJÄLVA (måla tavlor etc.) Conny menar att det idag bara är förunnat dom rika men det måste ju innebära att det erfordras pengar för att uppnå detta.
    Miljötänk och socialism hör ihop ???? Det är de länder som har och har haft socialism som skövlat naturen mest. Småskalig produktion??? Varför producera storskaligt? Jo, det är för att hålla nere priserna och lokal produktion ökar transportbehovet. Ibland har jag svårt att hålla mig för skratt.

  44. Mr Cool

    Conny menar att medborgarna skall ha möjlighet att FÖRVERKLIGA SIG SJÄLVA och det låter väl bra i.o.f. MEN om min självförverkning består i att vilja tjäna pengar, skaffa fin bil, bygga ut huset, expandera företaget så skall just detta inte tillgodoses utan kväsas i Connys samhälle. Hur många människor har inte dessa visioner???

    Sen har jag tidigare översänt ett antal frågor men inte fått några svar. Men det som är utmärkande med ditt tänk är att det som kallas arbete skall minska i omfattning. Jag har heller aldrig hört en vänstermänniska tala i termerna om att ”öka sina egna insatser”.

  45. public_service

    Utifrån vad jag ser här och nu, så pågår nätmobbing på denna blogg.
    Man får ju anta att ansvarig utgivare, ägare av portalen tar sitt ansvar och handlar snabbt.
    Tvivel om mediets objektiva hållning kan annars uppstå.

  46. Uffe N

    Mr Cool: jag tror du gör en tankevurpa vad gäller ”fin bil”. Så som jag tolkar CF kommer bilar att kosta olika beroende på hur lång tid det tar att tillverka dem, inte beroende på bilarnas kvalitet. En ”fin” bil kommer därmed inte att nödvändigtvis kosta mycket med än en ”dålig” bil. Med dagens bilmärken som exempel kommer en Rols Royce att kosta bara 2-5 gånger mer än en Trabant, istället för 30-100 gånger mer.

  47. Mr Cool

    Uffe N, tänkvärt det du skriver. Jag har en god vän som i sin ungdom jobbade på en kylskåpsfabrik i socialistiska östblocket. Produktionen mättes i kilo kylskåp d.v.s. inte antal och kvalitet var underordnat. Vad tror du kylskåpen vägde???

    Men så går det när planekonomin får styra.

    För övrigt så står jag i bevåg att köpa just en Trabant eftersom jag tror att den kommer att ha stort samlarvärde i framtiden. Skall ställa den i ett garage och tror att detta är bättre än pengar på banken.

  48. Emily

    Hur ska ett företag rent praktiskt kunna fungera utan vinst? Hur ska du kunna betala löner och höja dem enligt avtal exempelvis?

  49. Conny Forsström

    Svar till Johan Karlsson (2010-04-19 09:44)
    Mm, och hur gör man HÄR för att få folk att arbeta mot sin vilja i en kapitalistisk ekonomi? Här behöver man inte hota folk till livet, här räcker det med att säga: arbeta eller bli utan ersättning (och svält som blir följden!). I praktiken samma sak då alternativet är svält. Nej, jag vill inte ha terror och diktatur. Men här BEHÖVER man ju inte pressa folk med terror, här räcker det med att säga: du behöver inte jobba(fast då svälter individen och då tar man vilket jobb som helst till vilken låg lön som helst).Så kapitalismen är inte mycket bättre på det sättet.NEJ,jag vill ej ha terror här!

  50. Uffe N

    Mr Cool: det vore väldigt interessant att se de kassaskåp din kompis tillverkade! Jag kan tänka mig att de var byggda (nästan) i pansarplåt, och drog el nog att försörja flera svenska hem…

    Hur som helst ställer diskusionen en fråga i mitt huvud: _behöver_ vi verkligen en konstant (teknisk) utveckling? Blir världen en bättre plats av att jag kan byta ut min VHS- mot en DVD-spelare? Är det bättre, totalt sett, för miljön att byta ut gamla, ineffektiva bilar, mot nya snålare bilar? Ur företagsekonomisk synvinkel är frågan lätt att svara på, men hur är det ur miljösynvinkel?

  51. Mr Cool

    Uffe N, eftersom vi seglar ifrån ämnet så svarar jag på din blogg.

    Conny, tänk på att om företagen inte har någon vinst så försvinner skatteintäkter som i sin tur måste kompenseras med ännu högre skatter av medborgarna för att finansiera välfärden (och ditt självförverkligande). Fiffigt va!!!!

  52. Mr Z

    Conny, i ditt svar till Johan Karlsson skriver du ”hur gör man HÄR för att få folk att arbeta mot sin vilja i en kapitalistisk ekonomi”. På ett sätt håller jag med dig att arbetet blir en form av tvång, då vi behöver få inkomster för att kunna köpa mat, betala hyra etc. Om jag tolkar dig rätt Conny, tycker du att det är fel att folk tvingas arbeta mot sin vilja. Vad är ditt förslag till alternativ? Ska arbetet ske helt på frivillig basis? Om ja, vem ska betala pengar till de som inte vill arbeta då? Ska alla få en form av medborgarlön utan krav på motprestation? Var ska dessa pengar tas från?

  53. Bröderna Gidlöf- leif talking

    Håller med signaturen public service. Conny sprider dynga utan att Vk gör någonting. Men vi får inte ge upp, vi måste visa att det finns en opinion mot nätmobbingen conny bedriver genom hot om polisanmälan, olika signaturer osv.

  54. Conny Forsström

    Svar till Bröderna Gidlöf- leif talking (2010-04-20 20:18)
    När jag skriver så gör jag det i mitt namn. Att JAG skulle bedriva nätmobbing? Jadu..vad säger man..kommentarer överflödiga..men det är ju lätt att läsa kommentarerna mot mig så ser man ju att det är jag som utsätts för systematisk mobbing.

  55. Conny Forsström

    Svar till Mr Z (2010-04-20 19:08)
    Jag tror att arbete är livsnödvändigt för samhällets överlevnad. DÄREMOT ifrågasätter jag orättvisorna som uppstår i det kapitalistiska systemet när resurserna fördelas så ojämnt som de gör.

  56. Conny Forsström

    Svar till Mr Z (2010-04-20 19:08)
    Vad jag menade med min kommentar om att bli tvingad att arbeta var att det kapitalistiska systemet inte heller har någon anledning att slå sig för bröstet och skrocka att det här minsann handlar om frivillighet. Mina politiska meningsmotståndare vet nog likaväl som jag att utan det tvång som utövas i vårt system så skulle ingen vilja arbeta för extremt låga löner. Men som det nu är så måste man för att överhuvudtaget överleva.

    Det var dit jag ville komma, att under kapitalismen går det också att tvinga människor och uppenbarligen så sker det.

  57. Johan Karlsson

    Bäste Conny! Är det mobbing när något påpekar att dina argument inte håller? Är det mobbing när någon ger exempel som pekar på detta? Är det mobbing när någon reagerar på formuleringar som ”högerpacket”? Själv tycker jag tonen hålls förvånansvärt hövlig med tanke på de värderingar som framförs på bloggen.

  58. Johan Karlsson

    Du missar dock en aspekt i ditt svar. På en fri marknad styrs lönerna av tillgång och efterfrågan. Skulle alla ha samma lön oavsett vad man jobbade med skulle man få en sned fördelning av arbetsmarknaden. Själv skulle jag exempelvis hellre ägna mig åt jordbruk än gruvarbete. Om för många gjorde samma val som mig skulle då staten vara tvungen att tvinga några av oss att byta yrke. Jag tror inte heller att Lenin och Mao drevs av en önskan att utöva terror. Terrorn är helt enkelt en biverkning som uppstår när man försöker skapa ett socialistiskt samhälle.

  59. Conny Forsström

    Svar till Johan Karlsson (2010-04-21 11:00)
    Jag kan medge att uttrycket högerpacket är olyckligt, MEN det är åtminstone ingen enskild person jag pekar ut. Om du läst VISSA av kommentarerna så har de varit otrevliga och avsedda direkt mot min person. Jag menar då INTE de som faktiskt argumenterar. Olika åsikter har alla rätt till, det är inte det jag vänder mig emot.

  60. Conny Forsström

    Svar till Johan Karlsson (2010-04-21 11:00)
    Sen skriver du att ”tonen hålls förvånansvärt hövlig med tanke på de värderingar som framförs här på bloggen.”. Vad innebär värderingar? Att jag har en socialistisk grundsyn och därför förtjänar mobbing? För om det är så, då är det illa. (Men måhända menade du inte så, därför jag frågar.)

  61. Johan Karlsson

    Precis som du skriver tycker även jag att alla har rätt till sina åsikter. Däremot anser jag inte att det är mobbing om någon påpekar det ohållbara i mer extrema åsikter såsom nazism och kommunism. Jag måste erkänna att jag inte sett speciellt mkt här som jag skulle klassa som mobbing, möjligtvis med undantag för någon kommentar och att du såg ut att sitta på toaletten och vara hård i magen på din förra bild. Vänstern verkar väldigt känslig, speciellt Alejandro som skrivit långa inlägg om upplevda trakasserier. Med tanke på deras egna beskyllningar mot ”högern” har jag svårt att förstå varför.

  62. Mr Cool

    Conny, jag och hundratusentals företagare är fortfarande nyfikna på min tidigare obesvarade fråga till dig. Får företagarna behålla intjänade pengar då ni tar över produktionsmedlen eller kommer ni helt enkelt att stjäla tillgångarna? Förväntar ni er i så fall att kunna göra detta utan motstånd????

  63. Mr Z

    ”det kapitalistiska systemet inte heller har någon anledning att slå sig för bröstet och skrocka att det här minsann handlar om frivillighet” Visst, det är ett tvång i den bemärkelsen att du måste arbeta om du ska få någon inkomst till att betala mat, hyra etc. Detta har dock inget med kapitalismen i sig att göra, utan återfinns i alla system, även socialismen. Dock menar jag är det visst frivilligt vilket arbete du vill utföra för din inkomst. Vill du t.ex. inte arbeta med lokalvård är det helt fritt för dig att söka andra arbeten. (forts.)

  64. Mr Z

    (forts.) Det kan finnas tider, då det är ont om arbeten, men det är oftast inte ett statiskt tillstånd, utan du har fortfarande möjlighet att söka andra arbeten som du med tiden bör ha möjlighet att få. Av den anledningen ser jag det inte som det tvång du beskriver.

  65. Mr Z

    ”utan det tvång som utövas i vårt system så skulle ingen vilja arbeta för extremt låga löner” Du behöver förtydliga detta. Vad är enligt din egen definition en ”extremt låg lön”? Är det i rena kronor räknat eller är det i förhållande till hur kvalificerat arbetet är? Tvingas människor här i Sverige att arbeta för det du kallar extremt låga löner?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.