Missnöjda sportstugeägare och sopavgiften

Vilhelmina kommun har sett en formidabel ökning av tillkomsten av fritidshus och sportstugor. I båda dalgångarnas västra regioner har nybyggnationen tagit rejäl fart och tillgången på detaljplanelagda tomter understiger efterfrågan. Kommunen har ansvaret för att investera i infrastruktur som vatten och avloppsstammar, vattentäkter och reningsverk, vägar och belysning och numera även att hjälpa till med fibernät för internetanslutningar.

Klagomål över brister i gatuunderhåll, belysning, sophämtningsavgifter och andra visar sig frekvent bl.a. här på VK:s ”Tyck till om Vilhelmina”.

Jag vill be våra tillfälliga besökare att begrunda hur det skulle fungera att vara ensamma utan bofasta i våra fritidsområden? De som besöker kommunen är ju regelmässigt mantalsskrivna i andra kommuner och berikar inte VIlhelmina via kommunal skatt. Skatt betalar man ju i den kommun man är skriven. Visserligen kan det gynna omsättningen för affärsidkarna och det är ju bra för dem, men kommunen har ingen beskattningsrätt för företag. Företagen betalar vinstskatt och den går oavkortat till statsfinanserna.

Däremot står kostnaderna för investeringarna i kommunal infrastruktur lika höga oavsett om bostaden är helårsbebodd eller endast ett par veckor. Vattenverken, rörstammarna och reningsverken måste ju dimensioneras för att klara toppbelastningarna under storhelger och semesterperioderna, men resten av åren dras man med oerhörda överkapaciteter och dessa drar kostnader. Jag kan ibland tycka att det borde vara självklart för alla, men det tycks behöva påpekas.

Samma problem blir det för affärsidkarna som behöver anpassa sin rörelse till den toppomsättning som bara räcker en kort period . Det leder till att lokalhyrorna och andra fasta kostnader måste belasta den bofasta delen av befolkningen under resten av året i form av lite högre priser. En ökad omsättning är alltid bra när den är jämt fördelad, medan toppbelastningar sällan ger det positiva utfall man skulle kunna tänka sig.

Som tekniker är jag van att betrakta tendenser genom att söka konsekvenser vid extremvärden. Låt oss fundera över hur stora uttaxerade avgifterna skulle bli om den ortfasta befolkningen reduceras till låt oss säga 10% i förhållande till antalet sportstugeägare?

Jag behöver väl knappast redogöra för hur ohållbart detta skulle bli för kommunala kostnadstäckningen och redan långt dessförinnan hade givetvis de flesta serviceorgan totalt kollapsat. Det skulle bli precis som på Kanarieöarna, Mallorca och andra högfrekventerade turistgetton, att du som fritidshusägare var tvungen att bekosta allt via din egen plånbok och kosta skulle det!

Som politiker är det min uppriktiga önskan att alla ska kunna trivas och trivas så bra att man kan tänka sig att flytta in permanent. Men då måste man inse att det inte bara går att kräva befrielse från enkla fasta utdebiteringar av exempelvis sophämtningsavgiften och VA-taxorna. Vi måste verkligen hjälpas åt allihop. Så jag reciterar J.F kennedy: Fråga inte vad Vilhelmina kommun kan göra för dig som sportstugeägare, utan vad du kan göra för Vilhelmina kommun och de kämpar som lever här hela året?

10 kommentarer

  1. Inga Lill Appelvik

    Bravo Göran håller med dig helt och hållet denna gång
    Jag tror vi kan övertyga Tant Karlsson också. Vi har ju Tant Edla Andersson med oss!

      • Roland Lindholm

        Det skulle ju vara en fördel om alla skrivna inom vilhelmina Kommun betalar kommunalskatt samt landstingsskatt och inte åker snålskjuts på andra!!!!!!!!

        • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

          Tack för din kommentar Roland!
          Alla skrivna inom kommunen beskattas också där.
          Men Vilhelmina är inte enda kommun där fritidshusägarna i flertal är skrivna i andra kommuner.
          Strömstad är en sådan kommun och Åre en annnan.
          Det verkar bli alltmer vanligt med koncentration av fritidsbebyggelse kring vissa noder och då vistelserna i dessa fritidshus oftast sammanfaller för flertalet, blir belastningen extrem på bl.a. VA-nätet, vilket då måste dimensioneras därefter.
          Det här är inget nytt problem, men lösningen verkar dröja.
          Kanske borde man ta hänsyn till dessa omständigheter när man beräknar kommunala utjämningsbidragen?
          https://sv.wikipedia.org/wiki/Kommunala_utj%C3%A4mningssystemet

          Beträffande de 8 utropstecknen, har jag svårt att förstå den underliggande meningen med dem? Där måste jag be dig förtydliga?

          • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

            Jasså är det så du tänker!
            Det är alltså mig du åsyftar såsom varande en parasit som lever på er andra. Dina oförskämdheter vet tydligen nga som helst gränser.

            Då kan jag tala om för dig Roland Lindholm att om du så lever i 500 år kommer du inte ens i närheten av all den skatt jag betalat.
            För att slippa dina oförskämdheter har jag tagit kontakt med skattemyndigheten och begärt hjälp med att få ut siffror på den skatt jag betalat in till kommunen. Bolagsskatten är en skatt till staten, så den tillkommer därutöver.
            Allt finns sammanställt på följande länk, vilken jag publicerade redan den 11 mars i år. Jag hade därmed hoppats slippa dina och andras insinuationer av mig som skattesmitare, men kan man inte läsa eller om man inte begriper vad som står skrivet, då återstår uppenbarligen inget utom den rena råa inskränkta stupiditeten.
            Och det gäller oavkortat dig Roland Lindholm.
            Jag minns inte när jag senast mötte någon så enfaldig person att det matchar dig?
            Slutar du inte med dina lögner, har jag inget annat val än att förtalsanmäla dig.
            Men det är fritt fram för dig att anta uppmaningen i mitt länkade blogginlägg, nämligen att nu är det din egen insats som skattebetalare som du har att presentera, så får vi se hur stor du anser dig kunna vara i truten efter det?

  2. Mikael

    Hj
    Som gäst i er fina miljö kan jag inte annat än hålla med. Vi njuter av våra vistelser där ca 10% av året och skulle gärna se att också 10% av den skatt vi betalar gick till Vilhelmina. Självklart betalar vi de avgifter vi är ålagda men har faktiskt ändå dåligt samvete för att vi nyttjar infrastruktur vi inte betalar för.
    Mikael

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.