Moder Svea kan pusta ut

Nu återgår så sakteliga allt till det man är van vid. Det politiska läget skapar inte längre de stora dramatiska rubrikerna. Man har kramat ur den sista droppen sensation och skapat det sista teoretiska och dramatiska politiska scenariot. Ladies and gentlemen, we have a regering!

Staty av moder Svea i Goteborg.

Moder Svea kan pusta ut. (Bild lånad av https://www.fotoakuten.se/albums/goteborg081108/goteborg-20.jpg)

Rubrikerna om politiken har alltså åter placerat sig på den vanliga nivån och tur är väl det, för nu är det ju Mello-tider! Alla medias resurser måste användas till bevakning av kändisarnas våndor och ve, men också räcka till uppdateringar från gängen på farmer och bondgårdar..

Äntligen kan vi ägna oss åt kvasihändelserna! Eller nej, vad säger jag? Äntligen kan vi ägna oss åt de andra stora och viktiga frågorna!

Åt miljön, åt världssvälten, åt förtryckta och flyktingars oerhörda situation. Åt det instabila världsläget och hot om kapprustning.

Huvudsaken är ju att vi blir lite skrämda och oroliga. Sånt säljer bra. Å andra sidan kan hjärtevärmande nyheter också ge klirr i kassan. Man skapar en mediahype kring en person och sen redovisar man hypens konsekvenser. Jag talar förstås om Greta.

Jag hoppas och tror att Greta är så klok och mogen som hon verkar och har bra stöd. Att hantera en hastigt uppblossande berömmelse och den uppmärksamhet (på gott och ont) som det ger kan inte vara lätt. Uppmärksamheten handlar ju inte bara om hennes budskap utan om henne som person. Hon jämförs med Pippi Långstrump och alla bara jublar, Jaaa! (Inte trollen förstås.)

Men Pippi är påhittad och Greta själv på riktigt. Vi ska vara glada att hon finns och må hon och hennes budskap aldrig bli yesterdays news! Världen över har unga människor höjt sina röster för klimatet och att en omfattande förändring behövs. Många av dem tack vare henne. Det bådar gott, tycker jag. Jag hoppas att hon kan fortsätta att inspirera och engagera även när hon vuxit ifrån flätorna och media hittat någon annan att sätta på löpsedeln.

För det är ju inte i mediabruset som framtiden formas. Tack och lov. Det är vi tillsammans, alla som forskar, de som rapporterar nya rön. Alla de som inspirerar till förändring och nytänk. Vi ska göra jobbet.

Och jag tänker mycket hellre på det än på vilken ”kändis” som gjort vad, någonstans, med någon. Jag tänker hellre på det än på hur jag ska fixa bikinikroppen innan sommaren.

(Den alerte kanske tycker att jag glömt nämna Jan Björklunds avgång. Ok. Lite politik-dramatik finns det allt nu också. Det får vi säkert läsa lite mera om efter Mello.)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Kategorier