Vilse

Det fanns en tid i min ungdom då jag inte visste var jag hörde hemma och vart jag ville. Som barn är man inbäddad i de omständigheter man växer upp i, rotad i en tillvaro man inte valt själv. Det behöver inte vara dåligt, men för vissa är det så. Somliga tycks så självklart veta vägen vidare. För andra blir det en irrfärd, nästan i blindo, utan karta, utan kompass.

Så var det för mig. Jag var den förlorade dottern. Vilse i främlingsland. Ingen visste vem jag varit innan. Det spelade ingen roll. Ofta kände jag mig mera hemma där än hos min familj. Ingen skugga över min familj. När det passade mig kunde jag tryggt återvända hem ett tag.

Jag tror inte att man kan befria sig helt från de omständigheter man fötts i. Viss valfrihet finns absolut, men kanske inte så mycket som man tror. Ja, så tänker jag.

Vägen bort kan dock vara ödesdiger. Några gånger hade det kunnat gå riktigt fel, men jag klarade mig. Tur? Ibland tänker jag så. Att jag hamnade där jag hamnade och träffade de jag träffade, i just rättan tid, känns faktiskt som en väldig tur.

Höstbåt

Men om man inte har någon tur? Hur är det att leva i ett samhälle där någon annan tar sig rätten att bestämma hur man är? Att växa upp i en situation där man möts av begränsningar, hinder, där man sitter fast i utanförskap? Att växa upp i en familj som inte slagit rot? Där man inte är hemma. Var kan man bli någon man själv valt att bli? Hur kan man få upprättelse? Ta revansch? Bli någon.

Det är inte underligt att det går fel. Mitt hjärta blöder när jag tänker på alla dem som gjort katastrofala val, i sökandet efter sammanhang och mening, i längtan efter att betyda något och känna att de valt själva. Sen när allting rasar är det för sent att ändra sig. Man är hatad och fruktad. Man vill vrida klockan tillbaka, för man vet att priset blev alltför högt. Man måste betala – och det får också föräldrar, barn och syskon göra.

Tragiskt och skrämmande att tänka på. De vill få nåd. Men varför ska vi bry sig om dem? Hur ska vi kunna förlåta dem? Men också: ska vi låta oskyldiga betala?

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Kategorier