Den retroaktiva segern

Björklöven gjorde i mångt och mycket en skitmatch mot Karlskoga. Trots det blev det tre poäng, som jag ser det en retroaktiv seger för Löven.

Björklöven spelade riktigt bra mot Oskarshamn borta och Timrå hemma, men fick bara med sig en poäng på de två insatserna. Nu fick de tre poäng mot Karlskoga trots en rätt eländig insats. Ibland är det så ishockey fungerar. Du förlorar ibland även om du är bra och du vinner ibland när du är dålig. Över tid får lag som är bra, effektiva och har ett fungerande spel betalt.

Låt oss inte skönmåla den här matchen alls.

Björklöven gjorde en riktigt dålig förstaperiod. Karlskoga kändes etta in i duellerna, de vann viktiga tekningar, de var snabbare, hetare och det kändes som att de skulle ta ledningen. Det gick att förstå varför de har vunnit så pass mycket på slutet. De kändes oerhört jobbiga att möta med den press de sätter på motståndarna. Det enda laget inte gjorde var att ta sig till riktigt vassa målchanser.

Då hände det som ofta händer när ett lag inte tar betalt. Björklöven fick ett powerplay och trots att de hade rätt svårt att få till spelet mot Karlskogas aggresiva box hittade de Erik Rainersson till vänster som drog till och via Roope Talaja gick pucken in. 1-0, ett fantastiskt resultat för Löven där och då.

Talaja för övrigt är bra när matcherna blir trassliga, tjafsiga och röriga. Då kliver han fram och vinner kamper, täcker skott, sliter och är där framför målet redo att raka in puckar eller kommer på kontringar med tyngd. Den här hockeyn passar honom ganska bra.

I andra perioden kom Karlskoga ut ganska bra inledningsvis, men de föll på eget grepp med tre utvisningar och det gjorde att Björklöven istället fick en gyllene chans att avgöra matchen, men de klarade inte av att hantera Karlskogas boxplay. Jag vill inte rakt av säga bara att Lövens powerplay är värdelöst, då skulle de inte ha så bra statistik. Det är logiskt. Dock får de svårt mot så aggressiva lag som Karlskoga i boxplay. Speciellt om det börjar dåligt, då känns det som att Björklöven blir stressade i spelformen och alla vill göra det själva. Nu fick de inget uträttat och då slutade perioden mållös.

Noterbart är dock att Björklövens boxplay fortsätter att leverera. Sedan Fagervall byggde om lagets boxplay har det hållit riktigt hög klass och fortsätter att göra match efter match.

Under hela matchen hade Björklöven haft problem med ovanligt många turnovers. Karlskoga fick vinna pucken högt i banan gång på gång, på gång och någon gång straffar det sig. Nu var det en sådan vändning som tog pucken ned djupt, Pavel tvekade lite och Karlskoga kunde ta pucken i hörnet, spelat upp till Lundegård som via lite flax fick in pucken bakom Werner. Först trodde jag att målet skulle dömas bort, men det var först efter att pucken gick i nät som Werner fick en spelare över sig. Rätt dömt av Schillken som var ganska bra i matchen.

Den här matchen hade verkligen kunnat sluta hur som helst från det här läget. Den här dagen var Björklöven mer effektiva och speciellt då Axel Ottosson. Han hade haft en ganska dålig match där han inte fick igång sin normalt briljanta lina, men mot Karlskogas hockey blev det för trångt för ofta. Ottosson såg frustrerad ut under matchen, men vad spelar det för roll när han får pucken efter en fin passning av Stefan Andersson och trycker in 2-1. Vad spelar det för roll när han åker upp och skickar in 3-1 i tom kasse.

Björklöven hade svårt spelmässigt hela matchen och jag tycker nog att Karlskoga spelmässigt var det bättre laget över 60 minuter, men överlag var det bara en dålig hockeymatch med allt för många misstag av spelare framförallt i Björklöven, men även i Karlskoga. Inget direkt att se för publiken. inget som säljer serien.

Axel Ottosson var en matchvinnare idag, han ska ha beröm trots en tung match i övrigt, Roope Talaja ska ha beröm, Marcus Jonsson för sin kämpainsats ska ha det, men framförallt ska Adam Werner ha det. Han stod återigen för en avgörande insats och hade ett par svettiga räddningar i tredje när Löven behövde det som mest. Han har växt ut till exakt den målvakten Björklöven hoppades att han skulle bli. Han vann dessutom matchen mot troligen sin framtida kombattant om spaden i Färjestadskassen idag.

Sedan blir det som det blir mot Karlskoga. De är inte riktigt vad de var, men Daniel Wessner står och skriker på domaren, motståndarna och alla andra hela matchen i båset. Carl Berglund och Mikael Eriksson för vidare BIK-traditionen som uppviglare och fuskare som Eriksson själv sa på upptaktsträffen ”Den som fuskar mest vinner”. Det sätter lite tonen på hur stämningen blir på isen. Idag klarade ändå Björklöven av att hantera det i slutändan även om det var knappt.

Segern ger råg i ryggen, poäng i tabellen, men spelet måste upp en nivå nu när ett revanschsuget Leksand väntar inför troligen fullsatta läktare. Revansch både på Löven för tidigare den här säsongen och för deras insats idag 0-3 mot Södertälje. Då kan Löven inte räkna med att få något retroaktivt. Då måste de göra det själva. Lyckligtvis spelar inte Leksand som Karlskoga. Det spelar en betydligt positivare hockey och jag tror att det passar Björklöven bättre.

Till sist så kan vi konstatera att Björklöven med elva matcher kvar är i slagläge för att ta sig till slutspelet, med poäng i fickan och med form. Detta trots att sex spelare var på frånvarolistan idag. Trots den miserabla underhållningen. Vi får mot den mest intressanta våren på många år med Björklöven. Det trodde jag inte två veckor före jul.

19 kommentarer

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Nej, det missade jag. Ibland när man lajvar missar man detaljer, det ser jag bättre när jag inte lajvar.

   • Håkeye

    Filip gick av efter att ha fått en klubba i ansiktet. Min gissning är att han behövde sys eftersom det var blod på isen efter att han lämnat.

 1. Per

  Det var inte vackert men det gick vägen tack vare Otto och Werner.

  Grönberg borde vid det här laget ha klart för sig vad som saknas. Blir spännande att följa var det landar. :)

 2. kaLLeaNKa

  Något som man borde jobba med i media och på CMORE är något som JAG är så j**la less på!!
  Är statistik!!

  Vem f*n bryr sig om den totala statistiken för 40 matcher? SERIÖST!! Jag pissar på den 7 dagar i veckan.

  Nej gör om, gör rätt. MAX 10 matcher ska det snackas om och inte en match till!

  pp och bp för dom 10 sista matcherna är det enda som spelar roll!! Knappast hela säsongen. Hur det gick dom 10 första matcherna i bp och pp är lika intressant som hur det gick på träningsmatcherna om ni frågar mig.

  Se bara på löven just nu, ingen i Björklöven bryr sig om 77.04% i bp, alla i laget vet att man just nu är KUNG i bp!!

  Som sagt när statistiken inte ger någon AHA uppfattning längre så är den inget att ens ta upp. Varför inte snacka om Björklövens bp 1987? Den säger lika mycket som den totala bp för löven just nu.

  Mer focus på aktuella bp och pp tack.

  THATS IT!

  • Hannes

   Bor du utanför Västerbotten eller om du jobbade har jag förståelse för om du inte såg matchen på plats.

   • KalleaNKa

    Jag bor I Oslo sedan 10år tillbaka, så det blir inte många matcher jag kan se live. Och blir det så brukar det bli i skaniarinken eller på hovet. Men också någon i øvik… Skulle så klart se vilja se mer på plats, men det kostar før myket att resa och så blir det svårt med 4 barn och jobb. :(

 3. Hasse Båth

  Vid intervjun med Jäger före matchen nämnde Jäger att Stenqvist går hjärntrappan.
  Kan du forska hur det är med Jacob eg.!!!Han var ju sjuk nämndes det först.Han satt med Hutchings mot Oskarshamn och kollade på matchen!

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Han har hjärnskakning. Går i hjärntrappan. Troligen inte tillbaka på fredag, men vi får se. Det är infon jag har.

 4. BGW

  Det var väl Mattias Granlund som gjorde en bra uppåkning föjt av en briljant passning till Ottoson på 2-1 målet. Stefan A fick väl andraassist för något i egen zon. Riktigt snyggt gjort av Granlund !

 5. Coachen

  Som vanligt en grismatch med låg kvalité när vi möter BIK. Då man såg matchen var det ändå lite svårt att tro att de ligger sist i serien med den pondus de ändå visade upp. Imponeras stort över flera saker i Löven nu; BP-spelet, bredden i laget då vi faktiskt konstant har 3-4 viktiga spelare borta av olika spelare, Werners utveckling under säsongen och kanske jag glömt nåt. Kul å se att Pavel kom in och gjorde några bra grejor men saknade Riskas tekningar igår. Och jätteviktigt med 3p igår för att fortsatt ha lite marginal till dom jagande lagen bakom oss…

 6. Bosa

  Något nytt om Filip W? Det såg ut som om han hade ont och klev av i slutet av tredje och han var inte med och tackade GD efter matchen.

 7. kaLLe aNKa

  http://www.dagens-hockey.se/blogg/2018/01/31/tabellen-for-hockeyallsvenskan-under-januari/

  Här snackar vi intressant statistik, inte bara för att det går riktigt bra för Björklöven just nu. Utan för att när man ser den tabellen så får man en uppfattning hur formen är i olika lag just nu och lite var olika lag är på väg i tabellen inför slutspurten.

  http://www.dagens-hockey.se/blogg/2018/01/31/boxplay-i-hockeyallsvenskan/

  Här kommer också något som jag tycker man skulle fokusera mer på i cmore sändningarna under matcherna. Istället för att klaga på den totala bp som den ständigt trötta Nicklas lindström gjorde på Löven och hur dålig dom är med endast 77.04% i bp.

  Han kanske kunde uppdatera sig med lite färskare siffror, som faktiskt säger mycket mer om lövens bp i dag istället, men men om man ständigt bara använder sig av swehockey.se så är det inte konstigt att det blir så dålig kvalitet på cmores sändningar.

  Från den 6 december 2017 har Löven 86.54% i bp. Bara Troja och Vita Hästen är bättre än löven i den något mer uppdaterade tabellen.

 8. TT

  Gäller till att hålla snittet i resten av matcherna om de ska bli topp fyra. Snittar AIK och Pantern 1.5p/match så måste vi snitta 2p/match. Blir svårt! Inget lag fixade de i januari iaf. Men 5:e platsen känns realistisk. Visst ger det en extra hemmamatch?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>