Lövens motståndare 18/19 – Västerås

Bloggen går under de sista veckorna inför premiären igenom lag för lag som Björklöven kommer att möta under säsongen, läget i laget och mina tankar om deras säsong. Idag Västervik och senare idag Västerås.

7822697

Placering i fjol:

Spelade division-1 i fjol och gick upp via en andraplats i kvalserien till hockeyallsvenskan med 18 poäng.

Tips inför i fjol av ”experterna”:

Var en av favoriterna i ettan, men inte på något sätt ett självklart lag att gå upp.

Truppen just nu:

Samuel Ersson, Marcus Dahlbom

Alexander Younan, Morgan Hassel, Jesper Appel, Jonas Liwing, Kenny Källström, Jimmie Jansson, Alexander Lindelöf, Acke Ringström

Mikael Frycklund, Fredrik Johansson, Kalle Östman, Jesper Johansson, William Wikman, Fredrik Hetta, Johan Skinnars, Marcus Bergman, Sebastian Benker, Lukas Zetterberg, Jesper Cederberg, Isac Skedung, Anthon Eriksson, Mattias Beck..

Spelare ut och in:

In: Samuel Ersson – Brynäs, Alexander Younan – Rögle,  Jonas Liwing – Södertälje, Acke Ringström – Kristianstad, Mikael Frycklund – MODO, Kalle Östman – Västervik, William Wikman – Leksand,  Johan Skinnars – Kristianstad, Sebastian Benker – Troja-Ljungby, Lukas Zetterberg – Tingsryd, Isac Skedung – Karlskoga, Mattias Beck – Riesserssee.

Ut: Daniel Wahlberg, mv, Helsingborg, Anton Brandhammar, b, Visby Roma, Douglas Alenbring, b, Enköping, Robin Nilsson, b, Enköping, Joel Werner, b, Dalen, Conny Strömberg, f, klubb ej klar, Niclas Lehmann, f, KRIF, Pontus Holmberg, f, Växjö, Adam Lidström, f, Enköping, Hampus Wallin, f, Enköping, Johan Skiöld, f, Östersund, Kevin Weiskog, f, Vännäs, Petter Mattsson, f, klubb ej klar, Manne Mattiasson, f, klubb ej klar, Lucas Venuto, f, klubb ej klar, Oscar Pettersson, f, Linden.

Kommentar till truppen:

En ganska spännande trupp, men utan riktiga supertoppar. Visst Västerås har bytt ut en hel del spelare, men det är naturligt när man tar steget till allsvenskan och de har fått in en hel del rutin, men också en hel del spelare som vill vara just i Västerås. Kvar finns en stomme som också valt Västerås även i ettan trots att de kanske håller för mer. Det är en bra mix av nyförvärv, rutinerade kvalitetsspelare so Mattias Beck, Johan Skinnars, Jonas Liwing med talangfulla spelare som William Wikman, Alexander Younan, Lukas Zetterberg och Isaac Skeedung. Av spelarna som lämnat är det egentligen inga riktigt tunga tapp. Visst Conny Strömberg var viktig i att gå upp, men han är för långsam för en stor roll i allsvenskan numera. Det som saknas är en riktig etta, en grym import som leder laget. Det har funnits under spenderaråren som Jeremy Williams, det saknas nu.

Nyckelspelare:

Marcus Dahlbom var ettans bästa målvakt i fjol och en stor anledning till att laget gick upp. Han måste kliva fram som en klassmålvakt i allsvenskan också. Alexander Yonan tar steget ned från SHL och han kan växa och bli en nyckelback. Fredrik Johansson blir en viktig symbolspelare, Mattias Beck blir viktig offensivt och jag tror att Isaac Skedung kan få sitt genombrott.

Vid sidan av isen:

Västerås har efter nästankonkursen får tre säsonger sedan fått kämpa sig tillbaka och har gjort det utan att spendera ihjäl sig. Vid årsmötet i somras kom fram att föreningen gått 200 000 kronor plus under säsongen i ettan där de gick upp och det är väldigt unikt med lag i ettan som satsar uppåt som går upp och som går plus. Västersås klarar dock just nu inte av kravet på 1,5 miljoner i eget kapital, utan är 300 000 kronor kort och får därmed utnyttja en dispens den här säsongen.

Tränare i Västerås är Thomas Paananen som tog upp laget från ettan. Han särpräglades förra säsongen av en mycket organiserad defensiv och allt annat än att laget spelar så igen skulle förvåna. Paananen har dock aldrig varit på allsvensk nivå som tränare tidigare.

Kuriosa kopplat till Björklöven:

Fredrik Hetta är ex-lövet vi hittar i Västerås den här säsongen. Efter att ha gjort 7 poäng på 29 matcher 15/16 och en poäng på 8 matcher 16/17 lånades han ut till Kristianstad där Hetta gjorde succé med 17 (10+7) poäng på 18 matcher och fick ett kontrakt med Västerås. Där blev det i fjol 32 (23+9) poäng på 40 matcher och sedan 8 (3+5) på 16 matcher i kvalet. Nu är målskytten tillbaka i Allsvenskan igen.

Försäsongen:

Västerås – Almtuna 2-1 e.st
Köping – Västerås 2-8
Arboga – Västerås 3-4
Surahammar – Västerås 1-4
Västerås – Tingsryd 0-2
Västerås – Södertälje 2-0
Leksand – Västerås 4-1
AIK – Västerås 6-1
Södertälje – Västerås 2-1
Almtuna – Västerås 2-4

Kvarvarande matcher:

Inga

Noterbart: Västerås har spelat tio träningsmatcher. Det är flest av alla lag den här försäsongen. Frågan är om laget hunit träna på det som behövs med ganska många nya spelare eller om det att spela sig i form varit en succé.

Det tror jag om Västerås säsong:

Västerås har ett spännande lag och kan skrälla den här säsongen, men saknar en del spets och ska hålla till i den nedre delen av tabellen. Jag kommer att tippa dem som 8-11 någonstans, men jag ser att det finns potential där. Över tid ser jag Västerås att vara ett topplag igen om ett eller två år.

En kommentar

  1. Pingback: Matchdag – Västerås borta | Lövenbloggen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.