Matchdag – Västerås borta

Efter två raka bottennapp mot Oskarshamn och Pantern börjar tåget gå för Björklöven och lördagens möte med Västerås är en chans att hänga på.

Alla väntar på att det ska släppa för Björklöven, men så här långt har det inte hänt. Fyra dåliga starter på fem försök och det gör att laget ligger på fem poäng efter fem matcher.

Västerås går ju in med lite andra förväntningar i säsongen. De har sex poäng efter fem matcher och ingen pratar om kris eller om problem i Västerås.

De kommer från en 2-4-förlust mot Karlskoga i onsdags efter att tidigt hamnat i 0-2-underläge. Matchen före det var dock den illustra 10-3-segern med 7-0 på en period mot Pantern.

Det oväntade under inledningen har varit att Västerås som i fjol var så oerhört målsnåla ändå släppt in 14 mål så här långt, 2,8 per match.

Så här skriver VIK-fancentral inför matchen:

Laget har som helhet gjort en strålande match, tre helt okey-bra matcher och ett bottennapp i Karlskrona i premiären. Det som kan bli bättre är att målskyttar kan sättas i fler lägen, lite oklart vilka som ska slå passningarna över tid kanske.

Totalt sett ett bra startbesked då laget visat att de kommer hålla ganska bra i HA. Trots allt lirade sex av åtta backar i Ettan ifjol. Om laget fortsatt kan hänga med i tabell och i spelet kommer sannolikt självförtroendet att öka.

Björklöven har historiskt sett haft svårt för Västerås. De har 12-22 över tid och i Västerås har de fyra förluster på de fem senaste matcherna, men det är inte riktigt relevant då det är ett nytt Västerås som varit nere i ettan och vänt som väntar och inte samma powerhouse som de var i allsvenskan tidigare med konstant transatlantspets.

Senast lagen möttes var när Zach Hamill sköt Västerås till kvalet som gjorde att de åkte ur allsvenskan. Läs mer om Västerås i mitt inlägg inför säsongen här.

Vem som gör första målet styr mycket. Västerås har inte tagit en poäng den här säsongen när de inte gjort första målet. Det i kombination med att Björklöven varit så usla under inledningen av säsongen i period ett gör att starten känns oerhört avgörande för hur matchen kommer att gå.

Laget: 

Björklöven som åkte buss till Västerås tränade där på fredagen och det är aviserat en del förändringar i laget. Ser vi till hur matchen avslutades senast mot Pantern så bör det se ut så här:

30 Mattias Pettersson (31 Oscar Masiello)

7 Alexander Hellström – 37 Jacob Andersson
49 Simon Backman – 5 Hardy Häman-Aktell
8 Mikko Pukka – 26 Jacob Stenqvist
28 Simon Åkerström

71 Oskar Stål Lyrenäs – 19 Kristoffer Söder – 29 Alexander Wiklund
14 Cody Murphy – 18 Kevin Goumas – 48 Filip Cruseman
79 Emil Lundberg – 13 Fredric Andersson – 40 Sebastian Selin
20 Mattias Granlund – 22 Jacob Petersson – 33 Marcus Jonsson
21 Erik Rainersson

Vi får se exakt hur det blir. Ingen har rapporterat från träningen i Västerås. Lucas Eriksson och Jonas Emmerdahl är fortsatt skadade. William Eriksson spelar med Vännäs.

Mina nycklar till seger:

¤ Starten – Det håller inte att ge handikapp till motståndarna i match efter match. Det ska vara påslaget från start.

¤ Goumas – Känns som den kreativa nyckeln i Björklöven just nu. Se till att han får sättas i offensiva situationer så kommer det att hända grejer.

¤ Spelet i egen zon – Det är det här som är nyckeln för Löven. Gå inte bort er i överbelastningen, spela inte fast er själva efter puckvinster.

Sagt från Lövenhåll: 

- Vi lyckas inte från start att få ihop det hockeymässigt, det har varit vårt problem under inledningen av den här säsongen och det är detaljen som vi pratar om just nu. Det är en stor detalj, men det är det som är problemet. Det är inte arbetsinsatsen som är problemet utan det handlar om att njuta av vårt spel på ett bättre sätt, säger Joakim Fagervall till Björklövens hemsida.

Noterbart om Västerås:

¤ Trion Marcus Bergman (3+1), Lukas Zetterberg (3+1) och Johan Skinnars (0+4) har varit poängbäst under inledningen. Mest spännande där känns Zetterberg som inte fick till det i fjol i Timrå, fick lämna, provade på Tingsryd, men är nu hemma i Västerås igen. Här får han rollen han vill ha och jag tror att han blommar ut rejält. De övriga förväntade offensiva vapnen Mikael Frycklund (1+2), Isac Skeedung (1+2) och Mattias Beck (0+3) har också inlett helt okej.

¤ Förra säsongens succémålvakt Marcus Dahlbom har haft det tungt med tre förluster på tre starter, 86.08 i räddningsprocent och 3.64 insläppta mål per match. Det troliga är att Samuel Ersson som haft 94.12/1,47 står mot Björklöven.

¤ Västerås har ju historiskt varit grymma i powerplay, men det är ju inte samma spelare nu direkt, men 26.67 procent i PP under inledningen av säsongen imponerar. Det är fyra i serien. I boxplay är laget femma på 86.67 procent.

¤ Västerås har samtliga spelare tillgängliga till matchen. Inga skador, inga sjukdomar.

Sagt från Västerås-håll:

- Det blir en härlig utmaning. Björklöven har visserligen haft det tungt, men har potential att vara däruppe i toppen så det ska bli härligt att få möta dem. Spelmässigt har det varit helt okej från våran sida. Vi försöker lära oss i match efter match, säger assisterande tränare Lars Ivarsson till VIK:s hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter sköter eller via Cmore. Matchstart 15.15. Jag själv är på plats i Västerås och levererar texter samt presskonferens och webb-tv efter matchen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>