Nordebo om Nydalasjön

VK:s politiska chefredaktör Ola Nordebo skriver idag om Nydalasjöns framtid. Precis som Ola hoppas jag på en bred samsyn kring Nydalasjön för att garantera att sjön över lever på lång sikt. Vi i de socialdemokratiska föreningarna runt Nydalasjön har framgångsrikt drivit fram ett förslag till fördjupad översiktsplan som prioriterar det rörliga friluftslivet. Hela det östra området fredas från bebyggelse(med några undantag) och kan få bli den "lunga" som Umeå kommer att behöva.

Stötesstenen är dock stugorna. Jag tycker det är tråkigt att Nordebo är så otydlig kring hur den frågan ska hanteras fast han borde veta bättre. Det är fullständigt uteslutet att området för stugorna detaljplaneläggs så att vi öppnar upp för privatisering av hela sjön med avskärmningar och ytterligare exploatering. Kom ihåg att vi nu talar om att Nydalasjön ska få stå orörd inte bara 20-30 år utan förhoppningsvis i många många år där till. Hur stugorna sedan ska underhållas, hur vi skapar trygghet, vilka stugor som ska sparas(alla har inte kulturhistoriskt värde) måste hanteras separat. Det kan inte blandas in som argument för detaljplaneläggning då detta enbart leder till att Nydalasjön går förlorad. Alliansens partier måste vika i detta krav.

Etiketter:

4 kommentarer

  1. LennART FRostesjö

    Utan stugorna runt sjön tappar området sin helhet, och vi förlorar därmed fotfästet med vår kultur/byggnads-historia. Att bevara platsen själ är av yppersta vikt, det gör att vi människor vill vara där samt återkomma dit, för att minnas för att bara vara. Att stugorna bör vara privatägda hävdar jag, det garanterar att deras skick bevaras, samt att stugägarna har ett gott incitament att vilja sköta, en motivation utöver deras goda vilja. Trygghet i platsen skapas genom att vi känner att andra människor finns i vår samvaro. Trygga medborgare är vad vi vill ha.

  2. Andreas Lundgren

    Svar till LennART FRostesjö (2010-12-13 14:56)
    Jag förstår dina synpunkter till fullo och jag vistas varje runt Nydalasjön själv. Men om du tror att du ska rädda kulturmiljön genom en privatisering så tror du fel. Resultatet av en detaljplaneläggning av stugorna blir att stugägaren får rättighet att bygga om och bygga ut samt skärma av. Styrningen över stugornas kulturhistoriska karaktär släpps och med tiden har dessa förvandlats till något helt annat än det du vill se. I samma veva inelder du dessutom en process där sjön skärmas av från allmänheten mer och mer. Tänk framåt, hur tror du nydalasjöns karaktär ser ut om 100 år med en sådan ut

  3. Andreas Lundgren

    Textbegränsningen slog till i förra inlägget..men som sagt, Lennart ni i nätverket har tyvärr hamnat fel när ni säger att en detaljplaneläggning räddar kulturmiljön. Det är felaktigt och kommer inte fungera som ni har tänkt er. Det är fakta och vi måste stoppa denna privatisering.

  4. Urban Bengtson, idékonsult

    Varför så kategorisk mot privat kring Nydala? Det var privata personer/familjer som öppnade Nydalaområdet genom att skapa stugor där. Det var en simklubb, Umeå SS, som initierade Nydala simstadion på 1930-talet, en 50-m utebassäng och hopptorn och i samverkan med en stad som hade politiker som såg värdet.

    Det är kulturhistoria att bejaka enskilda initiativ här. Och att från politiskt håll fortsätta denna samverkan, som ger integration. Gör en detaljplan som ger flera röster chans. Privata stugor håller området levande.

    Bygg gärna nya fritidshus för uthyrning, kombinera med studentboende

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se