Del 1: Organisatorisk analys

Den socialdemokratiska kriskommisionen presenterade idag sin slutrapport vilket föranleder ett antal kommentarer. Rapporten består av fyra delar och jag börjar med att kommentera den organisatoriska analysen.

Det socialdemokratiska partiet är förvisso en folkrörelse med det är framförallt en kamporganisation. Den är till för att kanalisera vårt budskap, vinna val och klara återväxt och kompetensutveckling. Detta är oerhört viktigt att komma ihåg när man diskuterar den socialdemokratiska partiorganisationen, den är till för att väga upp underläget i ekonomiska resurser och partisk media. Därför är det riktigt som kriskommisionen antyder att sikta på att försöka standardisera välkomstförfarande, studieutbud och skapa en fungerande miniminivå på viktiga funktioner.

Det är också bra att vid sidan av föreningarna så föreslås ett centralt ansvar för medlemsvärvning liknande SSU:s modell med personal som åker ut i landet och hjälper till med värvning eller centrala kampanjer. Det kan göras sida vid sida av s-föreningarnas vitala arbete.

Nya arbetsformer och mer välkomnande attityd nämns. I och för sig alltid bra men detta är i första hand ett tecken på en stagnation. Det partiarbetet behöver är mer "aktion" och mindre sitta och fundera hur man ska göra.

Tveksamt i rapporten är begränsningen av partistyrelsens ledamöter. Här måste man vara väldigt vaksam så att man inte riskerar effektiv representation från partidistrikten. Det talas också om att partikongresser bör hållas vartannat år, möjligtvis för att snabbare kunna möta förändringar i omvärlden. Dock är det stora problemet idag inte frekvensen utan att partiet är för dåliga på att omsätta den politik vi beslutar om i handling. Vidare borde mer fokus ligga på att uppnå handlingsplaner på mellanlång sikt, det behandlas väldigt blygsamt i rapporten.

Fokuseringen på personvalsinslag är också väldigt olycklig i rapporten och är en återvändsgränd. Partiets styrka är att vi agerar som en enhet. Att öppna upp valberedningsprocesser etc nämns också men den idol-tävling om partiledarskapet  vi sett under hösten har enbart varit skadlig.

Etiketter: , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kategorier
Arkiv
RSS Nytt från vk.se
  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.