Regeringen ljög

Göteborgsposten skriver i dag om hur de nya reglerna i sjukförsäkringen gick till. Regeringen visste om vad konsekvenserna skulle bli för de sjuka säger tjänstemännen på socialdepartementet till Göteborgsposten. Dokumentation finns också för detta, men regeringen var desperata att få fram pengar för att täcka hålen för jobbskatteavdragen.

Regeringen har försökt försvara brister i sjukförsäkringen med att det varit "oförutsedda konsekvenser". Det visar sig nu vara en lögn för att dölja den cynism som präglat hela processen. Samtidigt har sjuka fått ta smällen, de har utförsäkrats och deras liv har slagits i spillror. Många av oss känner någon som blivit drabbad.

Det är svårt att förstå hur alliansens företrädare kan se sig själv i spegeln på morgonen.

Etiketter:

3 kommentarer

  1. Mats B. Johansson

    Jag har bara väldigt svårt att blunda för hur ett helt Umeå (105000 människor) mer går till jobbet idag, jämfört med för ett år sen.

    Nåt som inte ska glömmas bort är att systemet inte var rättvist förut heller, vilket i sig inte säger att det inte är orättvist idag. Men: anser du att vi borde fortsatt med den gamla modellen? Och i så fall, hur i hela friden skulle den finansierats?

    Ett jobb – ett RIKTIGT jobb, inte finansierat av skattemedel – måste vara fan så mycket bättre än bidragsförsörjning. Och jobb, RIKTIGA jobb, är ju vad den absoluta lejonparten av de utförsäkrade idag har.

    När det gäller regeringars inställning till sanningen kan ingen, oavsett partifärg, peka finger: alla regeringar hittills har vid åtskilliga tillfällen fått prata runt det egentliga målet vid handen, eller bara blåljugit i största allmänhet. Liksom kommunstyrelser…

    — Mats

  2. Andreas Lundgren

    Svar till Mats B. Johansson (2011-06-30 15:46)
    Finansierats? Det är en medveten lögn från borgerligt håll att sjukförsäkringen går med underskott. Överskottet mellan 2003-2009 var 70 miljarder i sjukförsäkringen. Mellan 2010-2014 fortsätter överskottet och beräknas bli över 60 miljarder. Det sk fusket är inte heller omfattande, Försäkringskassan och Skatteverket räknar med att 0,04% är fusk i socialförsäkringarna.

    Det som varit dåligt i många år är däremot möjligheten till rehabilitering. Alla borde garanteras rehabilitering, tyvärr har regeringen istället valt att satsa på administrativa tidsgränser som kastar ut den anställde från arbetsplatsen då man varit sjuk tillräckligt länge.

    Sen håller jag inte alls med dig om att ingen ska peka finger. Vad är det för attityd? Folk har fått sina liv förstörda och våga inte dra ned detta i något alla-är-lika-goda-kålsupare-argument. Människor har rätt till ett värdigt liv oavsett vem som styr och de som är ansvariga ska få stå till svars. Förminska inte det genom att skylla på någon annan.
    Detta har förstört många liv och jag har fått se det på nära håll. Det är skamligt och ett svek.

    Däremot är det sant att rehabiliteringen varit alldeled för

    Sjukförsäkringen har ju gått plus under hela 2000-talet. Mellan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se