Centern fortsätter högerut

I gårdagens Agenda debatterades vinster i äldreomsorgen mellan Jonas Sjöstedt(v) och Annie Lööf(c).

Debatten om äldreomsorgen är principiellt viktig. Idagsläget ser vi ett läckage av skattemedel som rinner ut till riskkapitalbolag som istället behövs till att skapa god omvårdnad och goda arbetsvillkor. Det är ett slöseri som vi behöver få stopp på för att kunna använda skattepengarna mer effektivt.

Denna uppfattning delas dock inte av Centerpartiet. Lööfs recept är istället fler riskkapitalbolag och aktörer där tanken är att ökad konkurrens ska leda till att oseriösa aktörer slås ut. Det är en ekvation som möjligtvis är lovärd men som inte tar hänsyn till det slöseri som finns och att äldreomsorgen inte är eller kan bli en fungerande marknad. En 87-åring med skröplig hälsa har inte så lätt att ställa krav eller protestera mot kissfyllda blöjor. Det ställer stora krav på kommunerna att skriva in kvalitetskrav i detalj och resurser att övervaka aktörer som lägger 20-30% vinstkrav utan hänsyn till verkligheten.

Sverige behöver en generell välfärd som garanterar hög kvalitet i välfärden som är likvärdig. Resurserna ska användas effektivt och inte läggas på övervakningssystem av hur riskkapitalbolag utför äldreomsorg.

Etiketter:

En kommentar

  1. Lennart Lundberg, kommunals s-förening

    Jag hade redan från början tagit avstånd fråm media och istället försvarat Håkan Juholt på alla möjliga sätt. Jag har t.o.m gjort en anmälan till sr:s granskningsnämnd om hur de har hanterat det hela, har inte fått något besked om det ännu.

    Men efter fadäsen med Sälenbesöket, har även jag tappat förtroendet för Juholt. Nu sitter VU och tar ett beslut kanske nu på fredag. Vem vill du, Andreas ha som ny partiordförande om det nu blir det?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se