Slavkraft!!!

Höll på att sätta kaffet i vrångstrupen när jag ser Folkpartiets förslag om ungdomslöner i Umeå kommun.

Man kan stilla fundera om Folkpartiet ens har en aning om lägstalönerna för kommunalarbetare. Ska man nu jobba till 12000 i lön som Folkpartiet vill så blir det inte mycket kvar i plånboken. Vilken frihet skapar det?

Självklart ska alla anställda i Umeå kommun ha rätt till kollektivavtalsenliga löner. Vår linje har istället varit att avsätta 80 miljoner till ungdomsjobb med avtalsenliga löner. Alliansen i Umeå ville inte satsa så mycket och nu förstår vi varför. Jobben ska tydligen enligt åtminstone Folkpartiet lösas genom att utnyttja kommunens ungdomar som slavkraft. Detta förslag hör hemma i papperskorgen.

2 kommentarer

  1. Urban Bengtson, idékonsult

    75% i lön = 12 000 kr/mån innebär höjd ersättning för fler utan jobb.
    100% = 16 000 kr/mån ger högre ersättning för färre utan jobb.

    Om ungdomar är solidariska mot varandra ser dom nog hellre att fler får jobba än färre.
    Vill dom tjäna mer så kanske dom kan vikarera ifall de är duktiga på sitt ungdomsjobb, vilket i sin tur gör att de anstränger sig mer då.

    Sedan kan man fundera på om 75% av lön måste vara 100% arbetstid. Om 6 av 8 tim/dag i stället så blir det lika lön per timme.
    En kompromiss blir då 7 tim/dag för 75% av lönen och alla parter kan enas. Och fler ungdomar får jobba.

    Sedan kanske många ungdomar bor billigare än äldre som jobbar och har 100% lön. Samt har föräldrar som ställer upp under denna övergång från ungdom till vuxen. Också det bör vägas in.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se