Pension vid 75

I fredags anordnades en politisk manifestation under parollen "Vi vill inte jobba till 75 – men gärna arbete idag" med anledning av statsminister Fredrik Reinfelts uttalanden.

Alejandro Caviedes från kommunal frågade från om talarstolen om kommunalarbetarna verkligen ska vara äldre än de man ger omsorg till? Och vore det inte bättre att kommunalarbetarna ges möjlighet att orka jobba till 65 år först och främst?

Det är ett viktigt konstaterande som sätter fokus på vad den här debatten ska handla om. Flera högljudda debattörrer har gått till motattack mot de som kritiserat statsministern med att man inte förstått vad Reinfelt menade. Men det är ett felaktigt konstaterande som bidragit till att debatten helt kommit av sig.

Det är ingen av oss som är kritiska som missförstått att statsministern ser en hotbild mot välfärden om vi lever allt längre med oförändrad pensionsålder. Vi förstår det mycket väl men vi vänder oss mot statsministerns verklighetsbeskrivning.

"Byt jobb" var Fredrik Reinfelts enda svar till tv-reportern som frågade hur människor slitna av tunga jobb ska kunna jobba till 75 år. "Byt jobb" är helt enkelt ett förnedrande svar på berättigade frågor om skicket på dagens arbetsliv.

I själva verket är det statsministern som bör försöka förstå sina kritiker och se till att människor i det här landet först och främst har ett arbete att gå till. Ett arbete med en lön att leva på och som inte sliter ut dig och kastar dig på sophögen när du blir sjuk.

Diskussionen om pensionsåldern kan och ska inte frånkopplas arbetslivets villkor. Sveriges statsminister bör sopa framför egen port innan han ber svenska folket om att arbeta mer. Fredrik Reinfelt kan börja med att svara på:

– Regeringen har undandragit välfärden skatteinkomster på miljarder och åter miljarder kronor. Är det verkligen en trovärdig utgångspunkt att först undandra välfärden skatteunderlag och sedan ropa på höjd pensionsålder för att rädda välfärden?

– Regeringen har slagit sönder den samlade arbetsmiljöforskningen och skurit ned resurserna till arbetsmiljöverket. Antalet inspektioner och arbetsplatsbesök har minskat och arbetslivsinstitutet är nedlagt. Vad tänker regeringen göra åt arbetsmiljö och otrygga arbetsvillkor?

– Regeringen har skurit ned komvux och arbetsmarknadsutbildningar sedan sitt tillträde 2006 för att under krisen försöka lappa och laga alldeles för sent och för lite. Samtidigt vill inte regeringen att de som går yrkesprogram på gymnasiet ska ges behörighet till högskola. På vilket sätt underlättar detta för människor till omställning och "byta jobb"?

– Regeringen har beslutat att blir du sjuk kastas du ut från din anställning efter 180 dagar. På vilket sätt gynnar det äldre att arbeta Fredrik Reinfelt när man mister sin anställning pga sjukdom?

– Regeringen har höjt egenavgiften till a-kassan och framtvingat massavhopp från försäkringen. 1,5 miljoner svenskar saknar idag en omställningsförsäkring mellan arbete. Idag får du dessutom arbeta till 67 men sjukförsäkring och a-kassa upphör vid 65. Hur ska man orka arbeta vidare Fredrik Reinfelt när socialförsäkringarna inte är anpassade för det?

– Idag är 7.1% dvs 350 000 personer arbetslösa varav 125 000 i åldern 15-24 år. Av de årskullar på 110 000 som går ut ur gymnasiet så går 13000 direkt ut i arbetslöshet. Vore det inte bättre att få de arbetslösa i arbete och ökar antalet arbetade timmar innan vi diskuterar en fiktiv pensionsålder?

Fredrik Reinfelt har med andra ord en del att svara upp till. Tills statsministern väljer att göra det har alla vi kritiska röster all rätt i världen att avfärda uttalandet som rent trams.

Etiketter: ,

2 kommentarer

  1. L N

    Underförstått med ett sådant utspel är väl att dom
    inser att dom inte klarar av det här längre,och att dom vill lägga av. Hoppas Ni med Löven kör hårt till nästa val. Bra och relevant blogg.

  2. Dennis Larsson

    Bra skrivet Andreas! Vad som också bör komma fram i debatten om lämplig pensionsålder, är att vi nu på våra arbetsplatser är mycket mer effektiva och produktiva än vi någonsin tidigare har varit. Den enorma produktivitetsökningen beror naturligtvis till stor del på att vi nu använder maskiner och hjälpmedel på ett mer effektiv sätt än tidigare, detta gäller främst inom skogsindustrin och inom verkstadsindustrin. Fast även inom vård och skola är vi nu mycket mer produktiva än tidigare. Detta borde vara ett argument för att om inte sänka så åtminstone inte höja dagens pensionsålder.

    Och som vanligt behöver inte Reinfeldt i media redovisa sina källor. Det jag funderar på är var källa är till Reinfeldts påstående att varannan nu nyfödd kommer att bli hundra år. Är detta påstående påhittat av Reinfeldt själv eller finns det någon vetenskap som styrker påståendet om framtida längre livslängd?

    Som brevbärare är jag mycket glad om jag orkar arbeta tills jag blir 60 eller 65 år. Sen får de yngre ta över så att de slipper flytta till London eller till Oslo för att hitta ett första arbete.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se