Miljöbilpool och resor

Tekniska nämnden diskuterade vid gårdagens sammanträde utveckling av miljöbilpoolen i kommunen. Runt 2006 togs ett uppdrag av kommunfullmäktige av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet att utreda och införa miljöbilspool. Så gjordes också via en upphandling med Sunfleet med tekniska nämnden som ansvarigt politiskt organ.

När vi nu ett par år senare tittar på detta så kan man konstatera att efterlevnaden varit för dålig i vissa verksamheter medan andra arbetar på bra. Fortfarande betalas cirka 3,5 miljoner ut i reseersättning till anställda som kör egen bil i kommunens tjänst. Det är naturligtvis inte godkänt och såväl tekniska nämnden som Personalutskottet(som ansvarar för resepolicyn för kommunens anställda) vill ta krafttag för ett hållbart resande sker av kommunens anställda.

Som ansvarig nämnd för miljöbilpoolen vill vi fasa ut flexifuel och dieselbilarna i miljöbilpoolen och ersätta dem med elbilar, elhybrider och biogasbilar. Umeå kommun ska självfallet hänga med i utvecklingen av nya fordon med mindre utsläpp.

Men än viktigare än att försöka välja ut rätt sort av fordon är att få bort de resor med egen bil som görs av kommunens anställda. Här kan miljöbilpoolen spela en viktig roll och vi socialdemokrater vill att den ska nyttjas i större omfattning. Socialdemokraterna med biträdande av Vänsterpartiet yrkade därför  på en skärpning av formuleringarna vilket en enig teknisk nämnd ställde sig bakom. Det är en styrka och nu ska vi följa upp detta noga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se