Innovativ offentlig miljö

Umeås offentliga rum utvecklas i positiv riktning. Vi arbetar på bra med kvaliteter som får människor att må bra. Antalet svårt skadade i trafiken minskar, vi bygger ut cykelvägarna och skapar bättre kvalitet i parkerna. Ett tydligt barnperspektiv skapar mervärde för barnen och deras föräldrar i form av snöborgar, äventyrsparker och medskapande i exempelvis höstljusfestivalen.

Vi har också tagit steg för att bli bättre på att ta tillvara folkliga konstuttryck. Uppdraget till våra tjänstemän är att ta tillvara gatukonst för att skapa mer känsla att vi äger det offentliga rummet tillsammans.

Allt detta skapar en innovativ miljö och tydlig signal till omvärlden att Umeå satsar. Men ytterligare en aspekt av detta måste dock anläggas. I det offentliga rummet ska det finnas tekniska lösningar som visar att Umeå är en framåtsyftande stad. Detta är en av de kraftfullaste marknadsföringsmetoderna; när exempelvis besökare kommer till Umeå och märker att man kan surfa gratis på bussen, återvänder hem och berättar om detta så stärks Umeå som center för utveckling och innovation. Men det är också centralt för att klara kompetensförsörjning inom IT-sektorn.

Umeå måste vara en modern stad. Byggnationer ska vara utmanande(gärna glas!) och det offentliga rummet använda tekniska lösningar. Vi driver därför att medborgarnas medskapande ska ske inte bara via medborgardialog utan även via utnyttjande av teknik i vardagen. Varför inte applikationer i telefonen som man kan skicka MMS direkt till felanmälan med bild på vad som är fel? Eller möjlighet att ha en karta där du kan lägga förslag på vad som behövs i det offentliga rummet? Lösningarna kan variera men inriktningen är klar.

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se