Enhetliga uteserveringar

Västerbottensnytt rapporterar ikväll om att Umeå kommun ställer krav på enhetliga uteserveringar. Detta kom som en nyhet och ställer frågan hur umeborna vill se sitt offentliga rum.

Min uppfattning är att kommünen inte ska detaljstyra och försöka skapa ”enhetliga uteserveringar”. Jag tror knappast heller det funnits en intention om detta eller att det finns något regelverk som styr utemöblerna på uteserveringarna som antyddes i inslaget. Att uteserveringarna är tydligt avskärmade(vilket kräver bygglov) har att göra med tillgänglighet, däremot ska kommunen inte styra att avskärmningen ska göras i ett visst material ur snygghetssynpunkt.

Vårt gemensamma offentliga rum ska präglas av pluralism och folkliga konstuttryck. Det är också därför socialdemokraterna i tekniska nämnden tagit initiativ till att se över hur vi kan få gatukonsten att bli en naturlig del av den offentliga miljön. Det är därför vi också drivit att grafittikulturen har sin plats i det offentliga rummet.

Vad som är snyggt eller inte är en högst subjektiv bedömning. Ska man göra konst otiillgänglig så ska man tala om för folk att bara vissa förstår den. Debatten om trädrosorna för ett par år sedan visade att umeborna har starka åsikter om sin offentliga miljö. Det är kanonbra och har kommit till uttryck i flertalet ärenden. Såväl kring trädrosorna i rådhusparken som till salustånd(där dock bakgrunden var annan och det handlade om att få ordning längs gågatan).

I Umeå kommun finns en gestaltningsgrupp som består av tjänstemän från samhällsbyggnadssidan ansvarar för att politikernas intentioner följs och att det som levereras från kommunen håller en viss estetik. Det är i sin ordning om intentionerna följs och det handlar om kommunens egen verksamhet. Jag tror dock det vore bra om programmet för stadens offentliga rum, vilket reglerar gestaltningsgruppens arbete, kompletterades med ett avsnitt om folklig konst och uttryck.

Däremot ska Umeå kommun inte bedöma om krögares uteserveringar håller en tillräckligt hög enlighetsfaktor.

Andreas Lundgren(s)
2:e vice ordförande, tekniska nämnden

2 kommentarer

  1. Johannes Samuelsson

    Hej Andreas.

    Jag tycker att diskussionen om korvvagnarna absolut ska förstås mot samma bakgrund som dessa enhetliga staket. Det är samma ideal och idéer som driver denna utveckling. När man bestämmer sig för att få ordning på en verksamhet men inte reflekterar över att den estetik som representerar ordning också utesluter de som ÄR verksamheten, då är det nått som inte stämmer. Det gäller både staket och korvhandlare. Även om det blir extra tydligt med korvhandlarna eftersomd et inte bara är en fråga om ekonomi och estetik. Det är ju också en arbetsmiljöfråga. Jag har uppmanat dig och dina kollegor i tekniska nämnden flera gånger att riva upp beslutet om de obligatoriska korvvagnarna och jag gör det igen. Inget argument för att införa kommunens korvvagnar håller. Jag har själv kollat upp alla aspekter av detta. Dessutom skriver du ju själv att estetiska omdömen är subjektiva åsikter. Angående brandskyddsreglerna så går de lätt att lösa utan att bygga öppna korvvagnar. Miljö och hälsoaspekterna bli bara sämre av att ha öppna vagnar. Kundperspektivet kan ju bara kunden avgöra. I dagens liberala marknadsorienterade samhälle som Socialdemokraterna i allra högsta grad varit med att skapa lägger kunden sina pengar där den vill. Om kunden vill köpa korv från en stängd vagn så gör den det. Kom gärna med nått annat argument för att införa de öppna korvvagnarna. Jag kommer att svara.
    /Johannes Samuelsson

  2. Joakim

    Hej Andreas.

    Bra att du för upp frågan i det offentliga rummet, men så länge ni inte för debatten i tekniska nämnden kommer det inte bli mer än ett tyckande hos enskilda nämndemän på enskilda bloggar. Moderaterna (Nordström, Ågren) har gjort sina utspel för att fiska röster, men deras engagemang stannar också där. Mån om socialistiska värden önskar jag att ni tar detta på allvar, då jag tycker att det handlar om något som berör grundläggande värden som demokrati och öppenhet inför utformandet av vårt gemensamma samhälle. Kulturbegreppet med pluralism och folkligt uttryck – som du nämner i bloggen, blir inte annat än en blek dröm så länge ingen verkligen står upp för dessa frågor. Som representant för kommuninvånarna och väljarna hoppas jag att du lyfter dessa frågor på nästa nämndemöte.

    Bästa hälsningar
    Joakim

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se