P för miljöbilar

Jag har tidigare skrivit om problematiken med att så kallade "miljöbilar" har gratis parkering i två timmar i parkeringshusen. Detta är en helmärklig regel som infördes under tiden när miljöbilsbegreppet var nytt och som sedan dess levt kvar. Men tänkte att man skulle premiera framväxandet av miljöbilar men det säger ju sig självt att inte en enda mäönniska baserar sitt bilköp på om det är två timmar gratis parkering i centrala stan.

Umeå kommun har antagit en ny översiktsplan som säger att vi ska främja hållbara transportsätt. Det sänder då helt fel signal att premiera gratisparkering i centrala stan. Dessutom så baseras miljöbilsdefinitionen på bio fuel regions definition som inte används i övrigt längre,

Nu på torsdag kommer frågan upp till behandling i tekniska nämnden. Socialdemokraterna har förgäves försökt ändra på den här regeln under flera år men en rad partier har gjort det här till någon slags prestigefråga och rida ut i strid för "miljön". Det är bara Folkpartiet som stött oss och nu förväntar jag mig att övriga partier vaknar upp och inser att man måste göra något åt detta.

En kommentar

  1. Leif Berglund

    Visst är det så.
    Dessutom så är de nya miljöbilsreglerna helt åt h-e. Om jag kör en stor SUV som drar lite för att vara så stor kan den vara miljöklassad även om den drar dubbelt så mycket bränsle som en liten bil. Ska man då uppmuntra förare av sådana bilar att köra in i stadskärnan?
    Möjligen skulle man kunna tänka sig fria parkeringar som samordnas med lokalbussarna ändhållplatser så att man styr om stadstrafiken till bussar…men jag tror tyvärr inte folk är beredda att göra så.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kategorier
Arkiv
RSS Nytt från vk.se
  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.