Tack Umeå!

Jag har aldrig varit så stolt över att vara umebo som ikväll. Det var en styrkedemonstration Umeå bjöd på när tusentals slöt upp för att stå upp mot nazism och främlingsfientlighet. 2003 var det mycket folk under demonstrationen mot kriget i Irak men jag har aldrig sett så många samlade på ett torgmöte som ikväll.

Umeå sänder med detta ett tydligt budskap till svenska motståndsrörelsen och andra nazistiska organisationer att vi tar tydligt avstånd från er ideologi. Vår stad är öppen och tolerant. Alla får plats här.

Mina tankar går idag till John. John Hron var 14 år när han mördades av nazister 1995. Han misshandlades svårt men lyckades komma undan. Då nazisterna hotade att döda hans kompis om han inte kom tillbaka, så vände John tillbaka så att kompisen skulle få gå. Nazisterna slog ihjäl John och kastade honom i en sjö. Väntade så att han inte skulle komma upp till ytan.

Jag tänker på John Hron ibland och det mod han visade fast han var så rädd och ensam. Jag minns smärtan när hans föräldrar kom ut till oss på skolorna och berättade om det fasansfulla. Vi är många här i Umeå och jag hoppas och tror att Johns föräldrar är stolta över det umeborna visat de här dagarna. För dig John och alla oss andra.

Tack alla som dök upp ikväll. Det var rörande och värmde i hjärtat.

#dethärärumeå

umeå

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kategorier
Arkiv
RSS Nytt från vk.se
  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.