Minns ni hur det var?

Minns ni hur det var när de fristående skolornas inträde kom på allvar? Det talades om pedagogiska alternativ till den vanliga skolan, hur eleven skulle kunna få välja det som passade bäst. Men det var då.

När jag ser Uppdrag granskning ikväll så ser jag en annan bild. Det är en miljardindustri för riskkapitalbolag där det handlar om att pressa kostnader som på vilken marknad som helst. Företrädare för de fristående skolorna talar om ”bransch” och det går inte att särskilja i rv-sändningen om ansvarig som uttalar sig är rektor eller VD. När det osar för hett säljer ansvarige skolan i en handvändning och kvar står vi andra och undrar vilken ansiktslös del av skolan vi ska utkräva ansvar av.

Vinstintresse förnekar sig inte. Någon tjänar grova pengar på att det är så här. Varför tro på rektorn som beklagar att man gjort fel i det enskilda fallet när bråkige Alejandro nekas plats, samtidigt som du rasar mot elbolaget som står i PLUS-studion med brallorna nere?

Det är samma sak.

Skolminister Jan Björklund införde sorteringsskolan. Nu står han och talar om hur eländigt det blev. Vilket hån mot de som valdes bort. Han kommer aldrig att lösa skolans problem.

Och där står du som gisslan, du förälder som har placerat ditt barn i den framgångsrika fristående skolan och orkar skjutsa varje morgon. Sorteringsskolans företrädare räknar med du ska nöja dig med att ditt barn kom in och inte tänka på vad som händer vid sidan om.

Säg ifrån!

Det var inte så här det var tänkt att det skulle vara.

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se