Apbergets hantering

Vi har nu haft presskonferens på tekniska nämnden om Rådhusesplanaden. Det har de här dagarna cirkulerat rykten kring hur processen sköts och om fastighetsägare och tjänstemän medvetet försökt få bort Apberget. En rad påståenden har gjorts av personer utanför projektgruppen som måste verifieras.

Min bild av det jag vet hitills är att frågan hanterats korrekt och tjänstemännen vidhåller uppfattningen att dessa ledningsarbeten behövde göras. Min minnesbild är att innan frågan om markarbeten dök upp så har det funnits en samsyn bland tjänstemän och politikerna i tekniska nämnden att Apbergets framtid ska diskuteras i samband med omläggning av Rådhustorget.

Men, och det är ett viktigt men, anklagelserna är mycket allvarliga och detta ska vi gå till botten med. Vi förtroendevalda är folkets representanter och jag kan försäkra er att vi från presidiets sida noggrant kommer titta på detta. Jag har dock väldigt svårt för agerandet av Lasse Jacobbson(v) som å ena sidan vill utreda vad som hänt och å andra sidan redan dömt tjänstemän i media och förklarat att förtroendet är förbrukat. Det ställer övriga partier i nämnden i situationen att antingen ta ställning för ordförande eller tjänstemännen.

Det skulle inte falla mig in att i media anklaga tjänstemän för saker baserat på tidningsuppgifter. Sådan personalpolitik vägrar jag stå bakom, påståenden och uppgifter ska redas ut. Lasse Jacobsson måste därför fråga sig hur han ska kunna leda nämndens arbete fortsättningsvis.

Nog om detta, till besluten:

Under gårdagens tekniska nämnd lade Socialdemokraterna ett återremissyrkande kring apberget som stöddes av samtliga utom Vänsterpartiet, dvs Miljöpartiet, Folkpartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna. Det lyder som följer:

”Att programhandlingen återremitteras och att en lösning ska presenteras för nämnden till hur utformning av det så kallade apberget med dessa funktioner, med en tillgänglighetsanpassad talartribun och möjlighet att sitta i solen, kan behållas på platsen kombinerat med en öppen ingång in i esplanadens mittstråk för att ge umeborna bättre möjlighet till nyttjande av parkområdet.”

Hur ska detta tolkas? När vi diskuterat detta så ser vi framför oss en lösning där man har öppen ingång till esplanaden bakom en lösning på det framtida Apberget på samma plats som tidigare. Nu får tjänstemännen arbeta vidare utifrån de direktiven.

Vi lade också ett antal tilläggsyrkanden.

Förvånande nog vägrade Vänsterpartiet att stödja våra förstärkta yrkanden om non-kommersiella utställningsytor för allmänhet, kulturliv och föreningsliv. Inte heller yrkandena om att särskilt beakta trygghetsperspektiv i en grön och lummig esplanad eller att särskilt underlätta flödena till nya stadsbiblioteket i kulturväven stödde man. Man hade inga motförslag heller. Lasse Jacobsson(v) förklarade det på presskonferensen med att man var förvirrade men det är anmärkningsvärt att man inte förberett sig bättre.

Andreas Lundgren(s)
2:e vice ordf, tekniska nämnden

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kategorier
Arkiv
RSS Nytt från vk.se
  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.