Alkohol och droger

Igår var jag en av flera politiker inbjudna till Blå Bandet för att samtala om alkohol- och drogpolitik. Även om alkoholkonsumtionen minskar bland ungdomar så ökar den totalt i samhället. Vi ser också att många unga röker vilket är en inkörsport till cannabis och vidare till tyngre droger. Syntetisk cannaboid som spice får unga att langa och det måste motverkas genom familjeklassning.

Det finns mycket att göra i landet för att få ned totalkonsumtionen av alkohol. Vi måste täppa till problemen med att privatpersoner kommer undan alkoholskatt när beställning sker via olika hemsidor. Centerpartiets förslag om gårdshandel måste begravas en gång för alla då det skulle innebära att matvarubutiker i förlängning får grönt ljus till alkoholförsäljning. Det svenska alkoholmonopolet skulle dessutom falla sönder och vi skulle se en ökning i miljontals sjukdagar.

IOGT-NTOs ungdomsförbud Junis har påvisat att många kommuner inte erbjuder barn i missbrukande miljöer stöd i form av samtalsgrupper och stödsamtal. Det är oacceptabelt och borde vara en skyldighet enligt lag.

I Umeå satsar vi mer än andra kommuner på stöd till föreningslivet och goda förutsättningar för fritid och kulturliv. Det och ett nära samarbete mellan landsting, skola och socialtjänst med tidiga insatser är fortsatt nyckeln till att unga får ha en rätt till en trygg uppväxt.

Det är viktigt att politiken i Umeå står enade i kampen mot alkohol och narkotika. Liberaliseringstendenser måste stoppas. Här måste vi vara väldigt vaksam på alkoholens smygande inträde in i olika ungdomsmiljöer, dessa måste resolut fredas från vuxnas supande. Moderaternas förslag om längre öppettider på krogen får fortsatt avslag. Barnens välmående går före.

 

2 kommentarer

  1. Micke

    Du tror inte att övervikt är ett viktigare samhälles problem att ta tag i? se till att Riktig forskning kommer igång på området? gårdshandel överhuvudtaget är ett steg från industriell mattillverkning och ett emot hållbar närproduktion där svenska regler styr tillexempel djurskötsel och användningen av kemikalier?

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Finns många allvarliga folkhälsoproblem och de ska inte ställas mot varandra. När det gäller gårdshandel ger det inga jobb och bidrar till att systembolaget inte kan vara kvar, det visar utredningar. Så idén bör begravas fortast möjligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se