Stäm i deltidsbäcken

Idag går socialdemokraterna i Umeå kommun ut och markerar en tydlig uppskärpning av arbetet kring att skapa heltider. Sedan tidigare har heltidsarbete varit norm i kommunen men det har varit svårt att åstadkomma heltider då inflödet av deltider hela tiden fortsätter. Det behövs därför skärpta politiska direktiv så att deltider ”paketeras” till heltider innan de utannoseras.

Detta kommer nu lagom till att den socialdemokratiskt styrda majoriteten i Sveriges Kommuner- och Landsting(SKL) aviserat att rätten till heltid ska skrivas in i kollektivavtalet med de fackliga organisationerna. Det kommer i Umeå händanefter inte vara möjligt att utannonsera på deltid utan att det sanktionerats eller att Personalutskottet granskat detta. Christer lindvall, ordförande i personalutskottet, har full uppbackning av det socialdemokratiska partiet att genomdriva denna hållning.

Det som dock blir viktigt är att detta följs av en analys av vilka effekter det blir på arbetsmiljön. Tar man äldreomsorgen exempelvis så arbetar bara 43% heltid, men många har höga sysselsättningsgrader och att skapa fler heltider kan innebära tuffa villkor med mer helgtjänstgöring exempelvis. Det är därför viktigt när Personalutskottet agerar att vi också inte tillåter arbetsvillkor som blir omöjliga att jobba under.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden
Ledamot Personalutskottet

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kategorier
Arkiv
RSS Nytt från vk.se
  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.