Åtgärder mot barnfattigdom

Vid senaste sammanträdet med kommunfullmäktige i slutet av mars ställde Veronica Kerr(kd) en interpellation till mig hur jag ser på kommunens arbete mot barnfattigdom. Går det att avskaffa barnfattigdomen och vad behöver vi då göra?

Svaret på den frågan är att ja, jag tror att det kan vara möjligt att avskaffa barnfattigdom i en vid bemärkelse. Det är viktigt då vi vet att med barnfattigdom följer klasskillnader i hälsa och ökad risk för sociala problem. Men då måste vi först och främst bestämma oss för vad vi talar om. Historiskt har Umeå kommun inte fastställt vilken definition man använder vilket gjort det svårt att veta vad vi mäter emot. Åtgärderna har varit omfattande ute i nämnderna men mer av karaktären att lindra effekter av barnfattigdom snarare än att lyfta människor ur detta. Personligen föredrar jag rädda barnens definition, den mäter dels de barn som bor i hushåll som uppehåller försörjningsstöd samt de familjer med ”låg inkomststandard”. Låg inkomststandard är ett absolut mått på fattigdom som mäter om man har råd med grundläggande utgifter. Rädda barnens definition är vedertagen och det är det viktigaste, att många partier och allmänhet kan sluta upp bakom det. Därför kan måttet med fördel användas av Umeå kommun.

Utifrån detta mått vad bör man då göra? Ja det är här politiken ofta går fel. Man pekar ut reformer lite ad hoc vilket gör att man sysslar med lovvärda ändamål men alldeles för dålig målinriktning.

Det korrekta och rakare angreppssättet att få bort barnfattigdom är snarare att politiken sätter upp en målsättning och sen jobbar kommunen systematiskt utifrån beprövad erfarenhet och forskning med de reformer som ger resultat. Vill man som (s) halvera barnfattigdomen i Umeå till 2020 måste uppdraget vara till förvaltningen att involvera samtliga nämnder och bolag i det arbetet och vidta de åtgärder som krävs. Det är detta som Umeå kommun nu måste gå vidare med i sitt arbete; tydlig målsättning och tidsätt när arbetet ska vara klart. Var sedan beredd att tillskjuta de medel som krävs för att uppnå detta.

 

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se