Partikongressen

Så var partikongressen slut och ombuden på väg hem. Har följt kongressen från hemmaplan och kommer fördjupa mig mera i besluten under veckan.

Mest glädjande vid en första anblick är beslutet om en individualiserad föräldraförsäkring vilket är centralt för att utjämna löneskillnader mellan män och kvinnor.. Partiet har tidigare talat om en tredelning och inte velat gå hela vägen. Jag är övertygad om att det varit en för försiktig hållning vilket inte minst visar sig nu när kongressombuden tydligt markerat att tiden är kommen för en delad föräldraförsäkring. Beslutet innebär ingen tidplan men att detta är målet på sikt vilket är välkommet. Vid nästa partikongress kommer frågan återkomma med krav på en konkretisering vilket är helt rätt.

Det finns flertalet jämställdhetsreformer med tydligt klassperspektiv som partiet skulle kunna införa som såväl politiska motståndare som allmänhet helt enkelt skulle acceptera som naturligt i nästa steg. Ta rätt till heltid till exempel. Här måste partiet arbeta ”rakare” och bara driva igenom frågan för att sedan ta sig an vad som kommer därnäst. Likadant med anskaffandet av arbetskläder i kvinnodominerade yrken med mera.

Allmän visstid var en annan fråga som väckte debatt och där idé krockar med verklighet. Sanningen här är ju att läget i Sveriges riksdag med allianspartierna och Sverigedemokraterna blockerar varje förslag som skulle stärka lagen om anställningsskydd. Därför behöver partiledningen manöverutrymme när man nu ska ta sig an den utmaningen.

Till sist då frågan om folkrörelsen. Det här är egentligen det ämne som jag hoppas diskuteras mest och längst. Det finns som alltid mycket tankar om att partiet måste bli mer välkomnande, öppet, ge utrymme för olika typer av engagemang etcetera. Det jag hoppas är att partiet äntligen börjar titta på strategier och tankar för organisering vilket saknats tidigare. Jag ska titta över hur besluten blev men om partiet vill växa från 30% så måste man helt uppdatera verktygslådan. Det kräver ett förändrat synsätt på folkrörelsens betydelse och tankar om organisering. Man kan exemplifiera med att om organisering är en blomma så fokusera inte enbart på hur vi ska ansa blommans blad utan på hur jordmånen ser ut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se