Svek i kamp mot barnfattigdom

Igår hade vi budgetfullmäktige i Umeå kommun. Budgeten för 2016 spikades och övergripande mål antogs för vad kommunen ska arbeta med. I socialdemokraternas budget var ett av de övergripande målen för kommunen att barnfattigdomen ska halveras till 2020.

Noterbart är att inget annat parti stod bakom detta vilket är oerhört förvånande. Såväl Vänsterpartiet som alliansen hade plockat bort samtliga skrivningar om barnfattigdom i sina budgetförslag. Hade således Socialdemokraternas förslag fallit så hade kommunen inte haft en enda samordnande ambition kring barnfattigdom. När detta påpekades så var det nog en hel del ledamöter i andra partier som drog fram skämskudden och begrundade sitt partis ”misstag”.

Vi har mellan 1700-1800 barn i Umeå som lever i fattigdom. Ska vi göra något åt det kan vi inte jobba med bara lindring av fattigdom utan även förebygga. Det kräver en samordning av kommunens hela organisation och det inte bara är Individ- och familjenämndens ansvar att driva dessa frågor.

Nu gick allt väl och Socialdemokraternas budgetförslag vann gehör. Detta är en viktig framgång för Individ- och familjenämndens ambitioner om en aktiv socialpolitik i Umeå. Nu har Umeå kommun från och med 2016 en mätbar ambition på övergripande nivå i kampen mot barnfattigdom.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och Familjenämnden

 

 

 

3 kommentarer

  1. Kvinna och Umebo

    Inte förvånad när de gäller vänstern i alla fall – att de glömt bort eller snarare struntat i de fattiga svenska barnen. De lägger ju ner all sin möda och energi som tänkas kan på att se till att de romska tiggarna och alla deras barn ska satsas pengar på. Som tack vare vänstern bl.a. fortfarande är kvar här och tydligen ska fortsätta med det också. Olagligt, men vad gör väl det bara vänsterpartisterna får protestera och hjälpa till med ockupationer och kräva att kommunen med skattemedel ska ställa opp och betala för allt. De har ju tydligen ingen ansvarskänsla alls! Personligen är jag så grymt besviken på de lokala vänsterpartisterna som betett sig som rena rama aktivister – både gammal och ung. De har förmodligen visat upp sitt rätta ansikte nu och det går aldrig att lita på dom igen! Jag tycker de har visat umeborna respektlöshet!

  2. Lena

    fattidom eller missbruk lever umeås unga i.. och kommunen har inte råd att ta hand om dessa..;( Märks rätt bra i skola å dagis vilka barn som inte har det bra.. barn som inte råd att ha moderiktiga kläder eller kan följa med på utflykter, skolresor eller andra aktiviter eftersom dom inte har skidor eller skridsskor.. å då blir dom mobbad med å gör situationen ännu värre för dom.

  3. Bernhard Scheffer

    Barnfattigdom är det värsta som kan hända i ett land och Barnfattigdom är en farlig indikator på upplösningen av samhällets sociala strukturen och undergräver därmed allt.
    Det är också en indikator som visar politikens fel i förflutna tiden som behöver att korrigera snabbt.
    Men var är den politikerna som kan ser det, som inte är blinda som vill har en förändring – och vad säger konungen i denna fråga?
    Tyvärr – ingen av dessa personer har rapporterat i denna fråga av sig självt…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se