Migrationsverkets alarm

Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson gick igår ut och manade till samling för att klara flyktingmottagandet, han kallade situationen för ”extraordinär”. Att Migrationsverket kallar situationen ”extraordinär” är en märklig kommentar till mottagandet och säger väl något om statens beredskap. Det finns inget i dagsläget som tyder på att flyktingströmmarna är på väg att minska, snarare är denna  situation något som Sverige kommer att få leva med många år framöver.

Låt oss konstatera att det är Sveriges moraliska skyldighet att ta emot flyktingar. Människor har inte valt att det ska vara krig och förföljelse i sitt hemland. Men om vi bestämmer oss för att det ska göras så måste man också ta ansvar för att det är kvalitet i mottagandet. Vi kan inte ha en situation där landets oförmåga att ta tillvara nyanlända leder till att människor blir kvar på ankomstboenden, flyktingbarn fastnar i barnfattigdom och människor inte kommer i arbete. Vi ser hur kommuner tvingas betala ockerhyror till privata fastighetshajar för att få loss platser. Aktörer som Bert Karlsson tjänar hundratals miljoner på att smälla upp ankomstboenden. Så kan vi inte ha det.

I dagsläget står stora delar av Sveriges kommuner inför enorma kapacitetsproblem. Vid sidan av statens egna byråkratiska system så har åtta år av förlorad bostadspolitik under alliansen stoppat upp produktionen av hyresrätter. Detta är förödande för landets kommuner. Kommunerna ska samtidigt som man klarar ett flyktingmottagande slå vakt att detta inte ställs mot socialtjänsternas behov av fler bostäder. Det är en stor utmaning och för att lösa den ekvationen på sikt duger inte tomt prat från riksdagspolitiker om att ”öppna våra hjärtan” utan det krävs kraftfull politik. Det behövs bostäder och ansvaret vilar nu tungt på den nya regeringen med bostadsminister Mehmet Kaplan(mp) att åstadkomma förändring.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

 

 

En kommentar

  1. Harry Palo

    Sverige tar ensam emot 30 % av alla ensamkommande barn i EU.
    Med tanke på att Sverige har mindre än 2 % av EUs befolkning borde gemene man kunna inse att så kan det inte fortsätta med mindre än att vi tappar kontrollen över situationen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se