Föräldraledighet enligt lag

I Socialdemokraternas och Kommunals reformpaket för Umeå kommun ingår en förbättring av reglerna för föräldraledighet. I samband med att Sveriges kommuner och landsting och de fackliga organisationernas huvudöverenskommelse(HÖK) som reglerades i allmänna bestämmelser från 2012, så skärptes kravet på den anställde att anmäla föräldraledighet upp från 2 till 3 månader. Detta var en eftergift från de fackliga organisationerna i förhandlingarna vilket innebär att ute i kommunerna är nu kraven tuffare än i föräldraledighetslagen(13§FörL).

Kommuner och de fackliga organisationerna har möjlighet att lokalt göra undantag från denna skrivning och det är Socialdemokraternas ambition att så ska ske. Personalfunktionen har därför givits i uppdrag att innan årsskiftet teckna ett lokalt kollektivavtal där reglerna ska följa lagens krav på 2 månader eller vara mer fördelaktiga för den enskilde arbetstagaren. Detta är en reform för att underlätta planering av föräldraledighet i familjer där planering försvåras av tillfälliga anställningar eller otrygga livsvillkor som oftast drabbar kvinnor.

Vi vill slå vakt om möjligheten att kombinera föräldraskap med arbetsliv. Det är också en pusselbit i att stärka Umeå kommun som en attraktiv arbetsgivare inför de stora utmaningar med kompetensförsörjning som följer de närmsta åren.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se