Mindre pengar, mindre städ

Peder Westerberg(fp) som tagits på bar gärning med att säga sig vilja satsa på kommunens städ samtidigt som han lagt besparingar på 20% på städningen, fortsätter försvara sig. Nu skyller han sina besparingsförslag på att han velat upphandla lika billigt.

Kommunen har dock bra koll på kostnadsläget i branschen och vet att kommunens städservice har varit billigare än många privata utförare. Städbranschen är idag så pressad att seriösa städföretag inte ens anser det lönt att lägga bud på kommunens upphandlingar. Det finns inga 20% att spara här utan att det syns i brister i kvalitet eller i urusla villkor för personalen. I båda fallen varken förenligt med kommunens upphandlingspolicy eller miniminivåer för städning.

Men även om Westerberg mot förmodan skulle ha rätt, så är det svårt att se hur stora besparingar på städ inte bara ska leda till att samma nivå på städningen upprätthålls utan dessutom öka städningen som Westerberg föreslår.

Det går naturligtvis inte ihop. Förutom 7 miljoner i besparingar för städningen i förskolor och skolor ville Folkpartiet dessutom spara 2 miljoner på städet i gymnasieskolorna.

 

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

 

 

3 kommentarer

  1. Erik

    Det är naturligtvis svårt, för att inte säga omöjligt, för vänsterregimer att ha tilltro till privata företag. Lycksele Kommun är skräckexemplet i Västerbotten. Där man till och med köper in egna väghyvlar, öppnar eget gym och på så sätt försätter en privat gymföretagare i konkurs. Varför ska en kommun ha en organisation för lokalvård med allt vad det innebär i overheadkostnader. På vilket sätt bidrar man till effektivare städning? Samma resonemang gäller för den så kallade välfärdsektorn. Vilka incitament finns i kommunerna att utveckla de verksamheter som man lika gärna kan lägga ut på entreprenad? Jag förespråkar mångfald före enfald.

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Umeå kommun har en modell där städet är konkurrensutsatt så vi har en god bild av vad som är dyrare, hur kvaliteten är och varför det kommer sig att kommunens egen städaervice sköter majoriteten av städnngen.

  2. Jan-Erik Vahlström

    För ett av dom ”nya” högerpartierna överskuggar privatiseringsiadeologin allt som har med kommunal och statlig verksamhet. Man hävdar med envishet att om saker bara privatiseras så blir det både billigare och effektivare. Därmed inte sagt att all privat verksamhet blir dyrare. Man köper inte en väghyvel att använda några dagar om det finns en privat entreprenör som har jobb för denna resten av året. En verksamhet som bl.a innebär regelbunden städning av skolor gör man bäst i egen regi.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se