Rädda barnen på besök

barnfattigdom
Inger Bylén, från Rädda Barnen Umeå talade med ombuden

Igår presenterade regeringen budgeten för kommande år. Flertalet satsningar har aviserats på socialtjänsten och jag ska återkomma här på bloggen med kommentarer kring dem. Dagens blogginlägg ska dock handla om socialdemokraternas arbete mot barnfattigdom.

Under gårdagen träffade Socialdemokraternas högsta beslutande organ i Umeå, representantskapet, företrädare för Rädda barnen och Rädda barnens ungdomsförbund. Temat för kvällen var kommunens arbete mot barnfattigdom.

Socialdemokraterna är det enda partiet i kommunfullmäktige som vill att kommun ska ha ett övergripande mål om kampen mot barnfattigdom. I Umeå finns över 1700 barn som lever i ekonomisk utsatthet. Med det menas att man har föräldrar som uppehåller försörjningsstöd eller som har så låg inkomststandard att man inte har råd med det allra nödvändigaste. Det motsvarar 7,7% av hushåll med barn i kommunen.

Vi har föreslagit att barnfattigdomen ska halveras till 2020. Gårdagens diskussioner handlade om vägen fram till det målet, vad behöver göras? Representantskapet gav kommunledningen en rad förslag som vi nu tar med oss.

En viktig faktor handlar om arbete. Vi kommer att behöva anställa fler föräldrar i ekonomisk utsatthet för att lyfta dem bort från försörjningsstöd och in i egen försörjning. Det här ett stort ansvar som kräver att hela kommunkoncernen drar sitt strå till stacken..

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se