FLASH! Satsa på fältarna

Pressmeddelande:

Socialdemokraterna inom Individ- och familjenämnden presenterar nu en satsning på fältgruppen inom socialtjänsten. Man vill anställa fler ”fältare” för att på ett bättre sätt nå ungdomar varje helg och ute i kommundelarna.

Många av umeborna är bekanta med socialtjänstens fältgrupp i sina jackor med ordet ”fältare” på ryggen som rör sig i miljöer där ungdomar vistas. ”Fältarna” besöker skolor och rör sig i staden kvällar och helger för att förebygga att ungdomar råkar illa ut. Fältgruppen riktar sig till alla ungdomar men har fokus på de i riskzon för att dras in i missbruk, kriminalitet eller annat normbrytande beteende. Man ska vara ett vuxenstöd i ungdomars egna miljöer.

Socialdemokraterna föreslår nu att personalstyrkan inom Fältgruppen utökas från 4 till 6 personer. En stor satsning på strax över en miljon kronor. Bakgrunden till satsningen är att Umeå växer och socialtjänsten behöver ett ännu starkare förebyggande arbete. Alkoholanvändandet bland ungdomar i Umeå har gått ned, samtidigt som uppfattningen är att de som väl dricker konsumerar allt mer alkohol. Socialtjänsten kommer vidare i kontakt med många ungdomar som brukar cannabis.

– Socialtjänsten behöver stärka upp sitt förebyggande arbete ute bland ungdomar. Vi vill utöka personalstyrkan så att fältgruppen kan finnas tillgängliga ännu mer. Konkret innebär förslaget att Fältgruppen nu kommer kunna finnas ute mer på skolor, synas mer på kvällar och helger samt komma ut mer i våra kommundelar säger Andreas Lundgren(s), ordförande för Individ- och familjenämnden.

Fältgruppen är en del av kommunens uppsökande verksamhet. Via fritidsgårdar och föreningsliv når även Fritidsnämnden många ungdomar i riskzon. Socialdemokraterna vill att Fältgruppen och fritidsgårdarna ska ha ett nära samarbete.

– Utifrån Fritidsnämndens inriktning är detta mitt i prick. Fritidsgårdarna och föreningslivet tar ett stort förebyggande ansvar på skolorna under dagtid. Vi har ett gemensamt ansvar för Umeås ungdomar och jag välkomnar den här satsningen säger Ari Leinonen(s), socialdemokratisk ordförande i Fritidsnämnden.

En viktig anledning till att Socialdemokraterna vill lägga satsningen på förebyggande arbete är det upparbetade och goda förtroende fältgruppen har.

– Det finns ett stort förtroende för fältarna bland ungdomar. De är ett stöd som man gärna vänder sig till, de är inte som överbeskyddande föräldrar, säger Agnes Blom Bringlöv, ledamot i Individ- och familjenämnden och ordförande i SSU Umeå.

– Socialdemokraterna på Ersboda arbetar mycket med ökad trygghet. Fler fältare är också viktigt för att fler ska känna sig trygga säger Hammam Al Rabi(s), ersättare i Individ- och familjenämnden och ordförande för Ersboda s-förening.

Socialdemokraterna kommer nu arbeta för att satsningen finns med i den budget som Individ- och familjenämnden ska fastställa den 18 november.

– Nämndens budget för kommande år tuff men fältgruppen gör ett strålande arbete och de ska ha mer resurser, avslutar Andreas Lundgren(s), ordförande i Individ- och familjenämnden.

En kommentar

  1. Micke

    Även om hur man ska hantera invandring är en viktig fråga. Så är det trevligt att se politik som handlar om något annat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se