FLASH! Fossilfritt Umeå

Pressmeddelande: Socialdemokraterna i Umeå kommer lägga fram ett förslag om att Umeå kommun ska delta i regeringens initiativ Fossilfritt Sverige. 
Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer. Inför klimatmötet COP21 som just nu pågår i Paris har regeringen startat initiativet Fossilfritt Sverige.
För att nå målet om ett fossilfritt Sverige krävs att alla aktörer i samhället arbetar aktivt med att minska utsläppen. Genom initiativet Fossilfritt Sverige får svenska aktörer möjlighet att synliggöra hur de bidrar till klimatarbetet. Ett antal svenska företag, städer och andra aktörer deltar redan för att de ser fördelarna med att gå före och de utmanar andra att göra en insats. Socialdemokraterna i Umeå anser att det är viktigt att också Umeå kommun aktivt deltar i detta arbete. Det går i linje med ett redan framåtsträvande klimatarbete och ambitionen att bli Europas miljöhuvudstad.
          I Umeå har vi tagit ett första steg genom satsningen på elbussar. Vi vill fortsätta den satsningen med målet om en helt fossilfri kollektivtrafik, säger Hans Lindberg, kommunalråd.
En effektiv användning av energi och resurser är helt avgörande för att vi ska klara omställningen i samhället. En stor utmaning är transportsektorn, men där teknisk utveckling, nya bränslen och ett transportsnålt samhälle gör det möjligt att eliminera behovet av fossilfria bränslen. Vi anser att detta ska vara ett tydligt och ambitiöst mål för Umeå kommun tillsammans med att kommunens egna verksamheter ska vara klimatneutrala.
          De globala utsläppen måste snabbt minska och klimatarbetet måste tas på allvar. Vi kan inte vänta, utan ska självklart vara en del i detta. Vi vill se ett fossilfritt Umeå, avslutar Hans Lindberg.

2 kommentarer

  1. olle

    Då är det verkligen dags att starta upp svenskt jordbruk igen för det är här mycket av energin finns.
    Biogas ,Etanol,Metanol tyvärr läggs troligen försöket med DMA bränsle ner i Piteå trots att detta är en del av framtiden. Här bör politikerna haka på för detta bränsle kommer från skogen och behöver inte konkurrera med livsmedelsproduktionen på våra åkrar.
    Etanol på säd är inget alternativ då 1 har åkermark endast räcker att driva en långtradare 250 mil och det är nog viktigare att odla spannmål till livsmedel på åker.
    Särskilt när nu MP vill införa förbud mot handelsgödsel och i och med detta minskas avkastningen 1/3 på grund av trädesbruk eftersom inte naturgödsel kommer att räcka till.
    Försvinner också en stor del av nötkreaturen på grund av deras påverkan av koldioxidutsläppen genom deras fisar så minskar även naturgödslet katastrofalt och man får inte heller fram Biogas i tillräcklig omfattning.
    Elbilar kommer att vara ett alternativ när elnätet uppdaterats för detta,idag skulle det haverara när alla kommer hem och skall snabbladda sina bilar med 35-65 ampere.
    Nej börja med att gardera vår livsmedelsförsörjning från svenska gårdar först då minskar vi transporterna i importen,.Jordbruket kan sedan producera bränsle på uppbrukade åkrar som ligger för fäfot idag.
    Tyvärr verkar politiker strunta i landsbygden som har en stor potential vad gäller framtidens bränsleförsörjning vilket också medför många arbetstillfällen.

  2. andersforss

    Jag har lämnat ett detaljerat förslag om hur vi kan göra just detta Andreas – Skapa ett fossilfritt Umeå. Det handlar om att tänka innovativt runt kollektivtrafiken och om att göra det svårare för biltrafiken genom att göra som Zurich och ”dosera” biltrafiken i stan. Min hjälp och min expertis på området finns att tillgå om så önskas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se