Kommunals kritik mot personalfunktionen

Kommunals sektionsordförande i Umeå riktar idag ett misstroende mot personalfunktionen i Umeå kommun för att man inte verkställer politiska beslut. Media har ringt hela dagen och velat ha en kommentar om jag har förtroende för kommunens tjänstemän.

Självklart kommer jag aldrig att diskutera förtroendefrågor för kommunens personal i media. Och för kommentarer från socialdemokraterna hänvisar jag till Christer Lindvall(s), ordförande i personalutskottet.

Men som enskild ledamot i personalutskottet tänkte jag ge en kommentar om just paketet för anställningstrygghet som (s) och Kommunal Umeå lanserat och som det nu finns facklig kritik mot att tjänstemännen motarbetar införandet av.

Jag känner väl till paketet för anställningstrygghet eftersom jag är den ledamot som lagt de konkreta förslagen i personalutskottet. Här har det funnits långbänkar och det har tagit tid vilket jag tagit upp på personalutskottet vid flertalet tillfällen. Men låt mig klargöra att alla politiska beslut nu är fattade och dessa ska verkställas. Jag kommer som ledamot också bevaka att så blir fallet.

I en del av paketet för anställningstrygghet, det särskilda fallet om reglering av allmän visstidsanställning(ava) så har vi fattat beslut i mars 2016 om att dessa ska motiveras innan den anställningsformen används. Anledningen är att det funnits en långvarig kritik från fackligt håll om att de missbrukas i verksamheterna och leder till att tillsvidareanställningen urholkas som norm i kommunen. Jag har också efter beslutet hört att allmän visstidsanställning fortfarande används utan motivering och vad det beror på ska vi ta reda på. Om ava användas felaktigt så får personalutskottet helt enkelt reglera detta ännu hårdare.

 

Andreas Lundgren(s)

ordf Individ- och familjenämnden och ledamot i personalutskottet

4 kommentarer

  1. Pingback: Reformpaket för jämställdhet och ökad anställningstrygghet | Alejandro Caviedes

  2. B

    Jag kan härmed intyga att Umeå Kommun fortsätter att missbruka allmänna visstidsanställningar.

    Jag har jobbat som fritidsledare inom kommunen i totalt sju år. Förutom en tjänstledighet på tre månader för att genomföra grundläggande militärutbildning under 2011 har jag inte begärt ledighet.

    I december 2015 blev jag ombedd att skriva på en allmän visstidsanställning. När jag ifrågasatte detta fick jag som svar att ”det bara är en teknikalitet som inte förändrar något”.

    I mitt anställningsavtal som jag skrev på för sju år sedan (2009) framgår det att jag har en tillsvidareanställning på noll procent. Det är en felaktig anställningsform. När jag anställdes gick jag på ett fast schema om två vardagkvällar i veckan. Under årens gång har min sysselsättningsgrad förändrats och jag har jobbat på olika fritidsgårdar (fortfarande på ett fast schema) och olika tider. Mitt schema om vilka dagar jag behövts på arbetsplatsen har jag fått tillgång till flera veckor i förväg. Jag har även haft möjlighet att styra över mina arbetstider i samråd med kollegorna och samordnarna. Schemat har sedan skickats till enhetschef för godkännande. Därefter har det rullat på ett år åt gången. Under en femårsperiod jobbade jag regelbundet varannan fredag.

    Det kontrakt som jag lurades till att underteckna i december 2015 gör mig arg och besviken. Informationen jag fick av ledningen har varit inkorrekt. Den har varit en lögn.

    I samtal med kollegor (som också tvingats och lurats till att underteckna dessa felaktiga anställningar) har det framkommit att de fått samma information som jag själv fått, från sina respektive chefer. Därför drar jag slutsatsen att detta inte varit något missförstånd eller misstag. Detta är ett medvetet agerande som enhetscheferna enats om och informationen som vi fritidsledare har fått har varit densamma från ledningens håll.

    Den allmänna visstidsanställningen som jag skrev under i december 2015 sträckte sig från 2016-01-16 till 2016-05-21. Därefter har jag inte undertecknat någon ny, ändå har jag fortsatt jobba som vanligt. När jag ringde till personalavdelningen och frågade vilken anställningsform jag har idag fick jag till svar att jag har en ny allmän visstidsanställning. Enligt personen i telefon sträcker den sig från 2016-06-22 till 2016-12-31. När jag efterfrågar följande underlag får jag till svar att hen inte kan se sådan information. Det enda hen kan se är att min enhetschef har lagt in följande kontraktstid.

    I förhandling mellan facket och min chef hävdar chefen att jag, i och med mitt undertecknande av den allmänna visstidsanställningen, har sagt upp min tillsvidareanställning. Min chef hävdar också att jag, under mina sju år som fritidsledare, aldrig har haft ett fast och löpande schema. Chefen hävdar att jag har blivit inringd inför varje arbetspass.

    Att likställa mitt undertecknande av den allmänna visstidsanställningen med en uppsägning av min tillsvidareanställning är befängt. Jag har varit i kontakt med verksamma jurister som alla har varit överens om att så länge jag inte undertecknat en specifik uppsägning av min tillsvidareanställning så är det den jag har idag då den allmänna visstidsanställningen gick ut 2016-05-21 och jag har fortsatt jobba precis som vanligt.

    När jag återigen ringer till personalavdelningen för att begära ut vissa specifika uppgifter som styrker mitt påstående om ett fast schema föreligger och har förelagt mig i sju år blir jag först ombedd att ta kontakt med min närmsta chef. I en saklig argumentation om mina rättigheter till dessa uppgifter går personen i fråga med på att sammanställa dessa uppgifter som sträcker sig sju år bakåt i tiden. Dessa uppgifter kommer visa att tiderna som jag jobbat har godkänts månader i förväg och är ständigt återkommande under samma dagar och samma tider. Att chefen kommer få det tufft att förklara detta kommer bli ett nöje att bevittna. Dessutom har jag tre under

    • B

      Här är fortsättningen:

      Dessutom har jag tre underskrivna utsagor från samordnarna på gårdarna som jag har jobbat på som intygar att jag har gått på ett fast schema om en period på en eller två terminer åt gången. Att chefen kommer få det tufft att förklara detta kommer bli ett nöje att bevittna.

      Att kunna motivera en allmän visstidsanställning som fritidsledare i en sektion som blöder efter personal, där gårdar tvingas hålla stängt vissa kvällar på grund av personalbrist, kommer bli en intressant diskussion. Jag har själv jobbat tre helger i rad i september för att ungdomarna ska få ha sina fritidsgårdar öppna. Jag sitter just nu på gården i Sävar (där vi dessutom är en personal för lite) för att de inte ska tvingas hålla stängt två helger i rad. Motivera min allmänna visstidsanställning nu, tack.

      Jag är beredd att driva det här till arbetsdomstol om det så krävs.

      Jag kräver att få tillbaka det som, sedan augusti 2009, har varit rättsligt mitt. Min tillsvidareanställning.

  3. Kommunalare

    Djupdyk gärna i Umeå Fritid Ungas anställningsavtal för fritidsledare.. totalt mörker.

    Vi har gått från att vara anställda tillsvidare på NOLL procent till AVA med procent. Men nu i höst har vi helt plötsligt fått bokningsbar AVA, alltså på noll procent där det sägs att vi ska boka in lediga pass själva, först till kvarn. Vi har dock fått scheman tilldelade. Kanon!…Vilken trygghet vi känner. Åter igen schemalagda på noll procent.

    Kommunal hjälpte oss till schysstare avtal där vi skulle få en trygg anställning MED ETT SCHEMA, MED EN PROCENTSATS.

    Vi kan ju även tillägga att vi aldrig erbjuds medarbetarsamtal eller lönesamtal. Fast i och för sig skulle dessa aldrig ge något då våra chefer ALDRIG besöker verksamheten (fritidsgårdarna) när vi fritidsledare är verksamma och utför vårt viktiga arbete.
    Med detta vill jag säga att de inte har någon som helst insyn i den verkliga verksamhet.

    Fritidsgårdsverksamheten har förfallit nå fruktansvärt sedan jag började för över åtta år sedan. Omorganisation av ledningen och allt vad det inneburit är ett pinsamt bakslag och den som kläckte idén borde skämmas.
    Leden från idé till verklighet är millånga, chefernas engagemang i verksamheten är noll och då drabbas vi, vi som faktiskt jobbar på golvet och jämt och ständigt jobbar motströms, motströms för en väl fungerande verksamhet där UNGDOMARMA står i fokus.

    Jag är en stolt fritidsledare med urusel lön som gör ett jobb för att jag vet att det är betydelsefullt och viktigt. Utan många fantastiska kollegor och betydelsefulla ungdomar hade jag hoppat över bord för länge sedan.

    PS! Jag är verksam i fler avdelningar inom kommunen där vi befinner oss i ett vakuum. Där vi känner oss helt utslagna och utmattade pga uruselt ledarskap. Ett ledarskap där allt fokus ligger på besparingar utan hänsyn till de anställdas välmående eller åsikter. DS!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se