Bemanningsföretag i socialt arbete

Till arbetsutskottet nästa vecka kommer (s) att i Individ- och familjenämnden initiera behovet av en strategi mot grossistled inom socialt arbete. Vare sig det rör sig om bemanningsföretag eller konsultdrivna familjehem så är principen densamma; olika typer av företag kontrakterar den anställde eller familjehemmet och hyr sedan ut tjänsten till kommunen för dyra pengar.

Detta resulterar i att enskilda får mindre stöd och ordinarie personal får en allt tuffare arbetsmiljö när pengarna inte räcker till.

Individ- och familjenämnden är idag inte beroende av inhyrning av personal. Däremot så ser vi hur allt fler kommuner hamnar i en sådan sits; 7 av 10 kommuner tvingas hyra in socialsekreterare. Stora städer som Malmö, Göteborg och Stockholm betalar stora summor för detta samtidigt som man är utbildningsorter för socionomprogram. Av det kan man dra slutsatsen att inte heller städer längs den norrrländska kusten som Skellefteå och Umeå är immuna mot att hamna i samma situation.

Det är viktigt att påpeka att detta handlar inte om man är för eller emot bemanningsföretag. Vi ska vara glada för att det finns välskötta företag även i vår region. Men däremot måste vi fundera noga på hur mycket länets socialtjänster ska förlita sig på inhyrd personal.

En rad kommuner i Västerbottens inland är idag helt beroende av inhyrda socionomer och sjuksköterskor. En inhyrd socionom kan kosta 800-900 kr/timmen och då inser de flesta att det inte är hållbart. Det gäller för kommunerna att kunna erbjuda en god arbetsmiljö och bra löner men det i sig räcker inte. Precis som i fallen med landstingen och stafettläkare, är detta inget som en enstaka kommun kan lösa själv då ett grossistled sätter hela förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare ur spel.

Individ- och familjenämnden behöver i bred samverkan med andra kommuner och landsting ta fram en strategi för hur beroendet av bemanningsföretag ska hållas nere inför framtiden. Vi ser idag embryo växa fram mellan Norsjö, Skellefteå och Malå mfl i hur man kan tänka nytt kring att rekrytera socialsekreterare. Detta är ett svårt arbete men nödvändigt för att klara framtida resursanvändning och kompetensförsörjning.

Andreas Lundgren(s)
Ordförande, Individ- och familjenämnden

 

2 kommentarer

  1. Per Wiklund

    En viktig aspekt är att väldigt många sjuksköterskor, socionomer och läkare VILL arbeta som inhyrda konsulter. Dels för att själva helt styra när de arbetar men även för att få skäliga ersättningar. De som behöver den typen av tjänster behöver alltså tänka utanför ramarna och kanske anpassa sin verksamhet utifrån hur många inom respektive yrkeskategori själva väljer att arbeta.

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Det är korrekt. Men det betyder inte att vi ska ha en situation där vi betalar 900 kr/timmen för en socionom så att ett bemanningsföretag kan göra sig en hacka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se