KFUM:s situation

Folkbladet och Västerbottens kuriren rapporterar idag om att Umeå kommun plockar hem placeringar av ensamkommande ungdomar från KFUM:s HVB-hem Fenix. Det här har väckt upprördhet då det görs med kort varsel.

Precis som andra kommuner görs hemtagningar för att kunna samordna de resurser vi har, det här är en absolut nödvändighet då ersättningsnivåerna sänkts av staten från den 1 juli. Umeå kommun har i dag cirka 30 tomma platser i sin egen verksamhet och om inte hemtagningar görs så innebär det att kommunens egen personal ska sägas upp. Dessutom med ersättningar på HVB på 1350 kr/dygn från 1 juli istället för tidigare 1900 kr/dygn så blir det allt viktigare att kommunerna samordnar sina placeringar för att undvika tomma platser och att ett sämre stöd ges.

Uppsägningstiderna vid placeringar är drygt två veckor och inskrivet i avtal mellan kommunen och i detta fallet KFUM. Kommunen följer de avtalsvillkoren så det här handlar alltså inte om att Umeå kommun frångått avtalskraven. Det som är problematiskt i detta för KFUM:s del är att framförhållningen inte kunnat vara bättre och ge tid för omställning. Nu är detta förvisso inte ett politiskt beslut, men det beror inte på att kommunens tjänstemän saknar planering utan att förändringar sker så snabbt.

Exempelvis för Umeås del ser vi att många av våra ensamkommande ungdomar hinner fylla 18 år innan deras asylansökan avgjorts. De flyttas då över till migrationsverkets anläggningar och kommunerna mister ersättningen. Bara i år rör det sig för Umeås räkning om cirka 25-30 ungdomar som fallit ur systemet pga långa handläggningstider hos Migrationsverket. Det ger tomma platser och är hart när omöjligt att planera för.

Inför omplaceringar görs utredningar om likvärdigt stöd kan erbjudas i kommunal regi för den enskilde. Kommunen har så långt som möjligt försökt värna verksamheten vid Fenix då den varit av bra kvalitet och varit stationerad i Umeå vilket gjort avstånden korta för uppföljning av våra socialsekreterare. Det kan illustreras att vid sidan av rena behandlingsplaceringar så har kommunen i samband med hemtagningar från Fenix och ytterligare ett HVB inga externa hvb-placeringar kvar. Där är vi nu.

När det sen gäller KFUM:s situation och specifikt lägerverksamheten i framtiden så kommer jag och Fritidsnämndens ordförande Ari Leinonen(s) ha en överläggning med KFUM under augusti. Att man signalerar svårigheter att klara lägerverksamhet är naturligtvis inte alls bra och här vill vi ha en dialog med KFUM. Men den frågan måste ses skild från frågan om ensamkommandeverksamheten.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

5 kommentarer

  1. Hans Erik carlborg

    Jag har varit god man i tio år och haft flera ungdomar placerade på Kfum. Över tid har Kfum varit det överlägset bästa boendet för ensamkommande ungdomar då de haft en genomtänkt ide’ kring sin verksamhet, med en stabil personalgrupp och en ideologisk bas i sitt ungdomsarbete att falla tillbaka på. Dessutom har ungdomarna kunnat dra nytta av KFUMs andra verksamheter och på så sätt hittat vägar ut i samhället som kommunens boenden inte kunnat erbjuda.

    Med detta sagt menar jag att kommunens boenden har mycket att lära av KFUM och att det vore en tragedi om KFUM inte fick fortsätta på något sätt med sin verksamhet.

  2. Michael

    Det är märkligt att det är viktigare att värna egen verksamhet i kommunens regi än integrationsresultatet. Kostnaden för kommunen, samhället och de nya medborgarna blir större om inte resultatet får vara vägledande för var ensamkommande ska placeras. KFUM har 90 % självförsörjande vid 21 års ålder och kommunen har för sin del inte ens en målsättning.

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Det stänmer inte att kommunen saknar målsättningar för självförsörjning inom EKB-verksamheten.

      • Carl-Axel Otterhall

        Har väntat hela dagen på att du Andreas skulle redovisa kommunens målsättningar. Men inte! Då tar jag för givet att det INTE finns några vilket Michael påpekar.

        • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

          Målsättningen som du hittar i nämndens uppdragsplan och styrkort är att 100% av 21-åringarna ska vara i arbete eller studier.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se