Hedersvåldet i Umeå

Gårdagens debatt om hedersvåld på kommunfullmäktige lämnade mycket övrigt att önska. När väl frågorna kommer upp så handlar diskussionen om vi ska göra en kartläggning på skolorna om hedersvåld förekommer och i vilken grad det är integritetskränkande.

Det här är en diskussion som är svårbegriplig då kartläggning i sig inte är en lösning men naturligtvis bör gå att göra utan att enskilda eller folkgrupper registreras.

För socialtjänstens personal ter sig nog debatten om hedersproblematikens omfattning i Umeå som främmande. Faktum är ju att förekomsten av hedersvåld är en högst påtaglig verklighet redan idag för socialtjänstens öppenvård och barnavårdsutredare. Unga flickor kontrolleras och misshandlas i sina egna hem i hederns namn. Syskon blir medbrottslingar i denna extremkontroll. LVU-placeringarna blir ofta långa.

Umeå kommun har god kompetens men kan samtidigt göra mycket mer än man gör idag. Därför har Socialdemokraterna i Individ- och familjenämnden tagit initiativ till en kommunövergripande handlingsplan mot våld där hedersvåldet kommer ingå som en del. Handlingsplanen ska innehålla strategier och åtgärder för att motverka hedersvåldet och beröra hela kommunorganisationen.

Här blir också det viktigt att se över tendenser till framväxten av parallella samhällen som ytterligare ökar pressen på unga tjejer eller familjemedlemmar som försöker göra motstånd mot normer och hedersvärderingar som styr.

Diskussionen i kommunfullmäktigesalen om definitioner och kartläggningar må fortsätta, men socialtjänsten arbetar vidare med hedersfrågorna och tar initiativ.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

RSS Nytt från vk.se