Vi är romer

Under eftermiddagen passade jag och Lennart Holmlund på att åka upp till Västerbottens museum och se utställningen ”Vi är romer”.

Jag rekommenderar alla att gå förbi den här utställningen och bilda er en egen uppfattning kring vad ni får se. För egen del har jag sett utställningen tidigare och det underlättar med en visning där guider med romsk bakgrund närvarar. Just möjligheten i slutet av utställningen att kunna ställa frågor och samtala är ökar förståelsen.

Det bestående intrycket för egen del efter att ha sett utställning två gånger är delad. Dels sorgsenhet för att vi fortfarande är i ett läge där vi måste ha utställningar som visar att romer kan delta i samhällslivet som alla andra. Men också en uppskattning av försöken att räta på ryggen.

Att helt enkelt få berätta en annan historia än den som ryms i medias rapporter om tiggare och situationen i Rumänien.

Den här kraften är viktig att samhället tar tillvara på. Romernas frigörelse här hemma kan inte bara bygga på passivt mottagande av majoritetssamhällets välvilja utan måste också handla om processen att nå dit. Jag och Lennart diskuterade lite grann runt just den viktiga roll den politiska arenan har för att bryta det.

Min personliga uppfattning är att verklig makt att bryta den underordningen kräver representation. Det är angeläget att vi får fler förtroendevalda med romsk bakgrund i beslutande politiska församlingar som kan ta ödet i egna händer. Här har de politiska partierna en stor uppgift att öppna dörrarna mot romerna och skola fler att ta på sig politiska uppdrag.

Lennart

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

RSS Nytt från vk.se