Ågren och fältgruppen

Anders Ågren(m) bemöter min blogg och säger att man inte har någon intention att dra ned på socialtjänstens fältgrupp. Bra besked, men faktum kvarstår att Moderaterna inte röstar på det viset.

I de kommunala protokollen hittar vi underlag för hur partierna i kommunfullmäktige agerat under den senaste mandatperioden.

De visar att Moderaterna under den gångna mandatperioden inte en gång utan två gånger aktivt röstat för att nedrusta fältgruppen i Individ- och familjenämnden:

  • 2015-12-16 var man emot förslaget att fältgruppen skulle utökas från 4 till 6 personer.
  • 2016-10-22 föreslog Moderaterna att fältgruppen skulle reduceras från 6 till 4 personer.

I båda fallen blev man nedröstade.

Det är fakta. De kommunala protokollen går att hitta på kommunens hemsida.

Konfronterade av dessa omständigheter så börjar moderaterna i sociala medier tala om att ”ja men detta var ju ett och ett halvt år sedan” och ”vi vill ju inte dra ned något på fältgruppen nu”.

Problemet för Anders Ågrens valkampanj är att inte heller detta har stöd i praktiken.

I budgeten för verksamhetsåret 2017 så föreslog Moderaterna -20 miljoner kronor i budget för individ- och familjenämnden jämfört med (s) och (Mp):s huvudförslag. Dessa nedskärningar kan vi läsa om i Moderaternas eget budgetförslag. Samtidigt som man ville skära i socialtjänsten så ville man sänka kommunalskatten med 20 öre, totalt 52 miljoner kronor mindre resurser att fördela till välfärden.

Besparingar av storleksordningen 20 miljoner kronor på Individ- och familjenämnden hade inneburit en nedrustning av nämndens förebyggande arbete, då lagstadgad verksamhet inte kan röras. Vi talar om nedrustning av fältgrupp, ingången, öppen förskola, alkohol- och drogmottagning, centrum mot våld samt stöd till sociala föreningar för att kunna parera en sådan nedskärning.

2017 är inte något ”ett och ett halvt år bort”. Det är inte ens tre månader. Betänk detta när (m) talar om att ”vi vill ju inte dra ned något på fältgruppen nu”

Moderaterna kommer och vända och vrida sig under den här valrörelsen och tala om hur mycket de vill satsa på social trygghet, fältgrupp med mera. I själva verket är det man föreslår något annat, skattesänkningar som gynnar de med störst plånbok.

Fakta om hur det förhåller sig hittar vi i kommunala protokoll och Moderaternas egna budgetförslag.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se