Stödet till Öppen gemenskap

Ser att Liberalernas Dorothea Liebel, högt uppsatt kandidat till kommunfullmäktige för Liberalerna har besökt Öppen gemenskap. Det är väldigt bra att kandidater är ute och ser hur det sociala skyddsnätet är uppbyggt. Däremot blir jag bekymrad över uppgiften hon sprider att stödet från samhället är ettårigt.

Ja det ska möjligen vara från svenska kyrkan i så fall, för det är en helt felaktigt uppgift när det gäller kommunens stöd.

Socialdemokraterna och Mijöpartiet har drivit igenom i Individ- och familjenämnden att bidraget som ges till kvinnojourerna i staden ska vara treåriga och det omfattar hela bidraget Öppen gemenskap får från Umeå kommun. Vi har i samma veva också sett till att vi indexuppräknar bidraget. Finansieringen till akutboendet som Individ- och familjenämnden står å sin sida är skrivet på två år så återigen där så är det längre planeringshorisonter än ett år som gäller. Viktigt att vi håller oss till fakta.

Sen delar jag inte alls synpunkten att Öppen gemenskap skulle ingå i kommunens åtaganden/verksamhet. Tvärtom vore det extremt farligt om vi började kommunalisera ideella organisationer och föreningar. Det vore utan tvekan dödsstöten för den sociala tryggheten i Umeå när ideellt engagemang övertas av kommunal administration.

Jag hoppas inte det är så Liebel och Liberalerna menar. Kommunen ska sköta sina åtaganden och föreningarna sina, det är när dessa samverkar vi får de bästa resultaten. Och där tänker jag inom kort återkomma kring ett tandvårdsprojekt vi vill dra igång.

Om Dorothea Liebel vill göra något för den sociala tryggheten så kan hon se till att hennes parti nu i vår inte sätter sig i ett budgetarbete med Moderaterna om att sänka kommunalskatten med 1 krona. De pengarna behövs i socialtjänsten, äldreomsorgen och skolan istället.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se