Så sönderslagen att hennes syster inte kände igen henne

Jag minns manifestationen för två år sedan. Lotta Rudholm hade mördats sommaren 2016 i Stockholm av en våldsam pojkvän. Så sönderslagen att systern inte kände igen henne på sjukhuset.

Så stod vi där på Renmarkstorget med föreningen Hand i hand för kvinnofrid i manifestation och fördömde det hela. I min appell nämnde jag att vi gjort samma fördömanden ett år tidigare. Då gällde det journalisten Elin Falk i Lycksele som slogs ihjäl. Den här kraften och vreden som många kände behövde också resultera i något mer än ord.

Vi har försökt se till att det inte bara stannar vid ord. Under den här mandatperioden har  den socialdemokratiska gruppen i Individ- och familjenämnden arbetat för att stärka skyddet till våldsutsatta i Umeå. Jag vill ge er några exempel:

 • Vi har fått loss fler lägenheter från AB Bostadens bestånd till våldsutsatta.
 • Vi har sett till att kvinnofridsmottagningen har fått fler sökmöjligheter på AB Bostadens bestånd vilket underlättar att få fram en anpassad bostad
 • Vi har sett till att Kvinnojourerna i Umeå får numera sina bidrag uppräknade varje år för löneökningar och index.
 • Vi har initierat att ett kommunalt skyddat boende ska byggas. Umeå ska ta ansvar för sin del att samhället kan erbjuda ett professionell kompetens och inte bara förlita sig på heroiska frivilligkrafter eller köpa tjänster av företag. Detta skyddade boende ligger nu i investeringsplan och blir klart 2021.
 • Vi har utökat resurserna till Centrum mot våld för att kunna erbjuda fler stöd. Inom kort kommer vi att anta ett nytt avtal med landstinget som gör att detta går mot att fler kommer att få hjälp där. Förutom kvinnor och barn ska även våldsutsatta män kunna få ett stöd.

Vårt och nämndens arbete kommer att fortsätta oförtrutet. Nästa stora steg blir antagandet av handlingsplanen mot våld i höst.

Det här handlar i ordets rätta bemärkelse om liv och död. Ta 4 minuter och se skådespelaren Terry Crews berätta om hur det var att växa upp med en våldsam pappa:

3 kommentarer

 1. Krister

  Våld i nära relationer förekommer oavsett sexuell läggning och kön.
  Din feministiska inställning är FEL!

  • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

   Du har helt rätt att fler än kvinnor utsätts i en relation och det är därför vi också tar krafttag så att alla våldsutsatta kan få ännu bättre stöd. Vi bygger nu ut centrum mot våld och tar på oss ett större ansvar för att arbeta med erbjudandeverksamhet till alla våldsutsatta grupper samt förövare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kategorier
Arkiv
RSS Nytt från vk.se
 • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.