Stopp för billiga bostäder med M, KD och SD

Den budget som Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna röstat igenom har efter en dag redan fått stora konsekvenser. En mycket allvarlig sådan är att det blir panikbroms för att bygga billiga hyresrätter.

I övergångsregeringens budgetproposition föreslogs nämligen att riksdagen skulle bemyndiga regeringen att under 2019 ingå ekonomiska åtaganden som (inklusive tidigare gjorda åtaganden) medför behov av framtida anslag på högst 4,5 miljarder till investeringsstödet för tidsperioden 2020-2022.

Något sådant bemyndigande finns inte i Moderaterna och Kristdemokraternas budget. Därför kommer inga nya beslut om investeringsstöd att kunna fattas efter årsskiftet.

Det slopade investeringsstödet för billiga bostäder får nu SABO, Sveriges allmännyttiga bostadsföretag, att reagera:

– Detta snabbstopp är olyckligt. Ett flertal bostadsföretag har redan ansökningar inne eller håller på att förbereda nya ansökningar. Det handlar sammantaget om ett stort antal bostäder runtom i Sverige där allt är färdigplanerat och det i princip bara är att sätta spaden i marken, säger Anders Nordstrand, vd för SABO.

– Utan detta stöd går kalkylerna inte ihop. Risken är därför stor att de här bostäderna, med rimliga hyror, aldrig kommer att bli byggda, konstaterar Anders Nordstrand.

I slutändan kommer detta synas direkt i försörjningsstödets kostnader i kommunerna. Och den med låg inkomst får svårare att ha någonstans att bo.

Så här blir det när det är viktigare med skatteavdrag för rika än någonstans att bo för vanligt folk. Hoppas alla ni som röstade på SD, M och KD är nöjda.

 

2 kommentarer

 1. Karl-Gustav Sjöström

  Det fanns inte plats på servetten för något om just den här konsekvensen av budgeten, kan man anta.

 2. Sven

  Det får konsekvenser i Umeå. Flera byggherrar förberedde dessa lägenheter med lägre hyra. Några har nu ställt in sina projekt. Vi tappar alltså välbehövliga bostäder och de som byggs blir det högre hyra på. Med nästa steg, marknadshyran, blir steget ännu större mot segregering.

  De blåbruna visar i alla fall tydligt vad man vill. Så mycket som möjligt till de som redan har.
  Hoppas de och de som röstade för detta är nöjda.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kategorier
Arkiv
RSS Nytt från vk.se
 • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.