En återblick på 2018 och framåt

Vill passa på att önska alla bloggläsare god fortsättning och ett gott nytt år. Jag har firat jul i Rovögern och ser fram emot en lugn avslutning av året här i Umeå.

Så här när nyår närmar sig så kan det vara på sin plats att blicka både framåt och bakåt. Både runt vad som väntar och vad som varit. Om jag gör lite tvärtom och börjar med att blicka framåt så kan man väl säga så här:

I Individ- och familjenämnden går vi under 2019 mot ett ”vitesår”. Det vill säga vi startar upp ett flertal LSS-boenden runt om i Umeå, totalt upp mot 40 platser, vilket riskerar att ge viten retroaktivt. Så när du läser om det nästa år så kan du ha i bakhuvudet att det inte går åt fel håll. Utan att kommunen är på väg att bygga bort väntetiderna som den snabba befolkningsutvecklingen skapat.

Vi kommer också stå inför ett tufft år ekonomiskt då välfärdens utmaningar ökar i snabbare takt än resurserna. Här finns all anledning till oro över Moderaterna och Kristdemokraternas budget. Exempelvis besparingarna på arbetsförmedling eller nedläggningen av jämställdhetsmyndigheten påverkar nämnden direkt.

Att arbetet mot prostitution och människohandel svävar i ovisshet är en skandal och motverkar direkt kommunens ambitioner att hålla Umeå fri från sexköp. Plockas koordinatorerna bort i nedläggningen så kommer det leda till att organiserad brottslighet bakom människohandel får större möjligheter att etablera sig. Just det som Individ-. och familjenämnden bekämpat så framgångsrikt med polisen i Umeå.

Om jag sedan ska sammanfatta mitt politiska arbete 2018 så finns det tre punkter jag vill särskilt lyfta upp, och som kommer ha bäring på framtiden:

Ett nytt tillgänglighetsprogram
I maj antog kommunfullmäktige ett nytt tillgänglighetsprogram för Umeå kommun. Det här programmet har arbetats fram av mig och ledamöterna i funktionshinderrådet och har de största ambitionerna för tillgänglighet i kommunens historia. Vi sätter fullt fokus på kollektivtrafik och att personer med funktionsnedsättning ska i arbete. Varje nämnd ska anställa minst 2 personer med funktionsnedsättning och erbjuda 10 praktikplatser per år. Tuffa målsättningar men konkreta, som kommer ge fler i vårt samhälle en chans till egen försörjning.

Handlingsplan mot våld
Socialdemokraterna i nämnden har tagit initiativ till en kommunövergripande handlingsplan för att ta ett helhetsgrepp runt våld. Detta kommer att ge mer prioritering till våldsfrågorna och involvera fler aktörer. Alla ni som stått tillsammans på dessa manifestationer över mördade kvinnor i nära relation ska veta att ert engagemang har gjort skillnad. Innehållet i den här planen är handfast och innehåller punkt efter punkt med åtgärder.

Snabbare väg in i samhället för ensamkommande flyktingungdomar
Vi fortsätter under 2019 vår modell med att stötta ensamkommande flyktingungdomar tillsammans med Röda korset och frivilliga familjer. Istället för att ungdomarna ska belasta samhället så har denna ”Umemodell” gjort att ungdomarna fått bo hos svenska familjer och få bästa möjliga start på sitt vuxenliv i Sverige. Fler kommer snabbare in i samhället och belastningen på socialtjänsten har varit minimal. Detta arbete har väckt nationellt intresse och ett stort tack till alla er som gjort en insats. Tillsammans har vi lyckats med något fantastiskt.

Nu fortsätter arbetet under 2019. Gott nytt år till er alla och god fortsättning!

Andreas Lundgren(S)
Ordf, Individ- och familjenämnden

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kategorier
Arkiv
RSS Nytt från vk.se
  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.