Unikt samarbete inleds med Hjälteföreningen!

Individ- och familjenämnden går nu in i en överenskommelse med Hjälteföreningen för att utöka den fysiska aktiviteten för personer med funktionsnedsättning. Det här är ett unikt samarbete där vi skapar ett mervärde ingen part hade kunnat skapa på egen hand.

Hjälteföreningen är en ideell förening vars främsta syfte är att erbjuda aktiviteter för friskvård. Man ordnar hjälteträningen för personer med funktionsnedsättning och under sommaren ordnades hjälteloppet.

Det vi nu gör är att lägga grunden för bättre hälsa för hundratals personer som bor och har stöd inom kommunens funktionshinderomsorg. Överenskommelsen innebär bland annat följande:

  •  Nämnden går in med 50 000 i verksamhetsmedel till föreningen för att säkerställa att satsningen görs på bredden för så många som möjligt.
  •  Kommunens dagliga verksamhet ska införa friskvård för att skapa varaktiga former för hälsa och aktivitet
  •  Kommunen ska sprida information om hjälteföreningen och uppmuntra till delaktighet.
  • Hjälteföreningen ska välkomna alla intresserade och vara med och utbilda personer med funktionsnedsättning till att själva bli instruktörer för hjälteträningen

Just den sista punkten är en av de mest inspirerande i hela samarbetet. Inte nog med att vi ska säkerställa ökad fysisk aktivitet, utan den enskilde ska också kunna växa och själv utbilda andra. Det är att bryta normer och riva hinder runt funktionsnedsättningar.

Jag och Cecilia Brönemyr från Hjälteföreningen har tidigare haft diskussioner om vikten av att former på samarbete kommer på plats. För egen del har det varit viktigt att organisationen ska vara möjliggörande för olika typer av nytänkande initiativ. Det är lätt att säga men svårare att åstadkomma. Då behöver man tydliggöra hur samspelet ska gå till.

Umeå kommuns funktionshinderomsorg har nu former på plats för att stimulera till ökad fysisk aktivitet för alla enskilda. Det är grymt häftigt för att vara ärlig.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kategorier
Arkiv
RSS Nytt från vk.se