Första planeringsstadiet (11 dagar kvar)

Jag tänkte berätta lite om hur planeringen såg ut i det primära stadiet. I oktober insåg jag att jag kunde, om jag ville, ha en fyra månaders lucka mellan maj och augusti, en perfekt längd för att hinna med en riktig långresa. Man skulle visserligen kunna vara ute på resande fot i flera år och fortfarande ha intressanta ställen att besöka, men fyra månader är ganska länge!

Som så många andra gånger klickade jag mig in på diverse flygsajter för att spåna över hur man skulle kunna sätta ihop en vettig rutt till ett vettigt pris på flygbiljetter. Jag har gjort det hur många gånger som helst. Jag minns särskilt vintern 2010-11 att jag någon vecka när jag jobbade kvällspass på VK:s sportredaktion att jag efter avslutat pass vid midnatt gick hem, startade datorn, och kollade flygbiljetter och resmål halva natten. Det blev ingen resa den gången, men jag fick ändå viss inblick i hur man kunde gå tillväga för att planera.

När jag väl kom till skott den här gången och började planera på riktigt kom jag ganska snart till insikt att jag var tvungen att sålla bland de länder jag ville besöka, helt enkelt för att ge varje land en ärlig chans. Visst hade jag kunnat få med länder i Sydamerika (fotbolls-vm i Brasilien fanns givetvis i tankarna), Afrika, fler i Asien, Mexiko och kanske Nya Zeeland, vilket jag ville på förhand. Men jag tror att man behöver några veckor i varje land för att verkligen kunna känna att man hunnit vara där. Att vara fem dagar i Paris och sen tro att man har ”gjort Frankrike”, nej, det tycker jag inte att man har. Därför har jag avsatt 3-4 veckor vardera i Australien och Kina, även det är egentligen lite för att hinna upptäcka så mycket som möjligt, men jag har inte mer tid. I USA har jag knappt sex veckor, vilket känns oerhört värt. På Bali och Fiji har jag två veckor vardera.

Efter att ha spånat ett tag tog jag kontakt med två resebyråer, mest för att få tips om resmål. Jag hade väl egentligen ganska klart för mig ungefär vart jag ville åka, men ändå. Den ena resebyrån ringde upp tämligen omgående och vi bollade idéer, och han jag pratade med skulle komma med ett konkret förslag, men jag hörde aldrig något mer. Då blev det helt enkelt så att jag gick vidare med den andra byrån och min kontakt där kom med ett grundförslag på resa, med flygbiljetter och tips på aktiviteter. Priset var inte alls dyrare än de biljetter jag hade hittat på egen hand och därför kändes det enklare att gå genom resebyrån.

I november, efter en lång mejl-konversation, bokade vi resan som jag nu ska ut på. Förutom flygbiljetter fixade vi även ett busspass för Australien, en veckas surf camp på Bali, samt en färdig rundresa på Fiji som heter Tropical Awegasm. Jag ska berätta mer om dessa senare.

Innan avfärd, tisdag om en och en halv vecka, tänkte jag hinna med något inlägg om min specifika planering land för land, samt en genomgång hur jag tänkt kring packning.

Har du någon trevlig backpacker/reserfarenhet du vill dela med dig av? Vilka är dina bästa (eller kanske värsta) reseminnen? Skriv en kommentar eller mejla på eotterhall(@)hotmail.com.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.