Det borde användas mer av sunt bondförnuft idag!

Hur tänker den tjänsteman som placerade en rullstolsburen kille på 9 år med sin familj på fjärde våningen i ett hus utan hiss.

Det handlar om en familj med en pappa och en nioårig son som kom till Sverige från Gaza för ett år sedan. De fick uppehållstillstånd i januari. Men familjen kunde väl inte drömma om att det blev ett annat slags fängelse somi  de hamnade i istället
Yaqoub som pojken heter skadades svårt i en granatattack i gaza. Han träffades av granatsplitter som resulterade i att han idag är förlamad från midjan och ner. Han sitter i rullstol och har dessutom en stomipåse på magen.
Trots detta så har alltså Kristianstad kommun placerat dem i en lägenhet på fjärde våningen i ett hus utan hiss. Hur tänkte dom då. Detta har fått till följd att pappan måste bära pojken ner till bussen när han ska till skolan varje morgon och sen bära honom upp igen när han kommer hem.
Rullstolen ryms knappt in i det lilla badrum som finns i lägenheten och den är absolut inte anpassad för en rullstolsburen.
Jag undrar om någon tjänsteman eller politiker överhuvudtaget skulle ens komma på idén att behandla en svensk familj på ett liknande sätt.
Nu säger visserligen socialchefen i kommunen att man ska försöka rätta till detta. Men jag undrar hur det överhuvudtaget kunde ske.
Hur var det nu med att vi i Sverige skulle arbeta utifrån FN:s Barnkonvention och att barnets bästa alltid ska komma först, att alla barn har lika värde och att alla barn har rätt att överleva, leva och utvecklas.
Ja hur tänkte dom när dom placerade Yaqoub på fjärde våningen utan hiss. Han får sitta och titta på barnen som leker nere på gården utan att få delta i leken själv pga att någon inte kunde se längre än näsan räcker när man placerade dom där.
Det finns ju något som heter ”vanligt sunt bondförnuft” det kanske är på tiden att det börjar användas både här och där bland tjänstemän och politiker i samhället idag….
Etiketter: , , , ,

4 kommentarer

  1. OP Pettersson

    Hur tycker du det är ställt med sunt bonnförnuft i kommunstyrelsen i Vma? Du sitter väl där med god insyn!

  2. Suzanne Lindberg Sellin

    Svar till OP Pettersson (2011-06-06 17:35)
    Jag har insyn, ja jag sitter som ersättare i kommunstyrelsen och hittills har jag inte haft någon motsatt uppfattning med de beslut som tagits. Vi försöker få fart på Vilhelmina så att det tillskapas arbetstillfällen så att vi kan bo kvar i vår bygd. Vi försöker förvalta det förtroende vi fick i valet och uppfylla de löften vi gav i valrörelsen.

  3. Leif Danielsson

    Såg just Rapport, där en kvinna blivit uppsagd föt att hon slagit larm om missförhållanden på ett demensboende i Uppsala, tror jag det var.
    De ansvariga tjänstemännen blånekade, trots att Rapport och kvinnan ringt upp dagen före intervjun där den uppringde bekräftade att kvinnan sparkades därför att hon ”ställt till oreda”. Vilken slags moral har sådana chefer som inte ens kan stå för vad de uppenbarligen gjort?
    Jag blir lika förbannad varje gång jag ser fall där uppenbart inkompetenta chefer inom statlig och kommunal förvalting kommer undan utan några som helst repressalier.
    Det må gälla äldrevård, sjukvård, boenden för ungdomar, socialchefer, migration, you name it.
    Jag får intrycket att fel människor sparkas, medan ingenting tycks diskvalificera ansvariga chefer, hur uppenbart inkompetenta dom än är.
    Här finns åtskilligt att göra om vår välfärd skall fungera som det är tänkt.

  4. Suzanne Lindberg Sellin

    Svar till Leif Danielsson (2011-06-06 19:53)
    Ett program från Danmark visades för ett par år sen där man gjort en stenhård sållning av chefstjänster i mellannivå och där ansvaret och ekonomin istället las ut på respektive enhet direkt där personalen själva fick ansvaret. Dels uppnåddes syftet att minska byråkratin och administrationen dels sparade man en hel del pengar när de som jobbade i verksamheterna fick ansvaret och kunde direkt se vad som behövdes eller inte behövdes. Ibland tror jag att dne här ”chefshysterin” som finns ställer till med mer oreda än vad som behövs. Jag tror att det blir bättre verksamhet om de som arbetar på ”golvet” också är med och bestämmer hur pengarna och resurserna ska användas. Dessutom sparades en hel del pengar på de tjänster som ”försvann” vid omorganisationerna. Det är lätt ibland att gömma sig bakom ett ”chefsskap” och inte behöva ta ansvar. Men det finns också många bra chefer som tar ansvar men frågan är om det verkligen behövs så många ibland om det inte blir lite ”råttan på repet” effekt istället för effetivt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.