Apoteken visar på privatiseringens baksida..

Av , , 3 kommentarer 15

Jag tycker att det är praktiskt att beställa mina mediciner på nätet och få dem levererade till närmsta apotek eller postutlämningsställe. Men jag blir väldigt fundersam när priserna på receptbelagda läkemedel skiljer sig mellan apotekskedjorna. Ett krav måste väl ändå vara att receptbelagd medicin ska kosta lika oavsett var du köper den.

I morse skulle jag beställa nya receptuttag och loggade in på Kronans hemsida, upptäckte att en av mina mediciner mot diabetes inte gick att beställa och orsaken var att den tagit slut hos leverantören.

Då gick jag in på Apotekets hemsida och där gick all medicin att beställa, men då inträder nästa moment 22. Utlämningsställe i Junsele punkt slut, inget annat alternativ finns.

Att åka 13 mil för att hämta ut en medicin känns inte ultimate och jag saknar den tiden apoteken låg i statlig regi då det var betydligt smidigare, all medicin kostade lika mycket oavsett var du handlade, beställde du via nätet gick det alltid att hämta ut på apoteket lokalt.

Det är inte alltid så att privatisering är det bästa, det är de nya apoteken ett lysande exempel på, numera är det mer som att gå in på en seven eleven butik på många ställen, det finns både tidningar, smink och energidrycker att handla men var inte säker på att din medicin finns och har du otur kostar den mer än i grannkommunen som tillhör en annan kedja.

För den krassa sanningen är att vi har inte valmöjligheter som storstadsmänniskorna har där det vuxit upp apotek i snart varje kvarter. Bara i Umeå kan man välja på 22 apotek. Det säger ju något om vem som vinner på karusellerna

Vi har den bästa sjukvården…

Av , , 5 kommentarer 15

Det klagas och skrivs av så många idag om hur dålig svensk sjukvård är. Men vi ligger på första plats som den bästa av 18 I-länders. Är den verkligen så dålig som den framställs.

Jag har provat på grekisk sjukvård under ett par dygn när jag misstänktes fått lunginflammation. Först besök hos en privatläkare och sen remitterad vidare.
När jag kom till sjukhuset fick jag först vänta ett par timmar, sen på ett rum där läkarna hade sina skrivbord på ena sidan och undersökningbritsar på den andra.

Tre undersökningsplatser, inga skynken eller väggar som skärmade av utan undersökningarna skedde helt öppet och det kändes väldigt märkligt att se när patienter på den andra britsarna undersöktes. Därefter väntan igen och röntgen.

Sen blev jag inlagd och fick en säng, rostig och inte helt ren. Vi låg sex patienter av båda könen i samma rum. På toaletten stod en tvättkorg av plast med en sopsäck i. Där slängdes allt, skitpapper, blöjor, bandage osv. Stanken var olidlig.

Det fanns ingen personal utom ett gäng läkare som gick rond 2 gånger per dag och en städerska som svabbade golvet en gång per dag och en tjej som serverade matbrickorna. I övrigt så var det anhöriga som kom på morgonen och satt hela dagen hos sina sjuka, tvättade dem, bytte kläder, matade dem och bytte blöjor på de som behövde.

En sjuksköterska la om bandage på de som behövde.

Frukosten bestod av en plastmugg ljummet vatten och en tepåse, till detta ett vitt tjockt bröd och en smörask. Lunchen var oftast en djuptallrik med ljummet kött och potatis där fettet stelnat lite, och tallriken var inplastad. Till detta en mugg vatten som togs från toalettens kran, middagen gick i samma stuk.

Det var över 30 grader varm men ingen kall dryck ställdes in utan det fick anhöriga komma med. Jag kunde inte dricka vattnet eftersom vi inte är van deras bakterier. En anhörig till patienten bredvid gav mig en flaska vatten från toaletten och ville att jag skulle dricka men jag förklarade varför jag inte kunde. Jag hade inga pengar med mig eftersom jag hamnade akut. Men då gick kvinnan ner till en kiosk och köpte en vattenflaska till mig som jag kunde dricka ur.

Eftersom jag var utlänning och det blev ett försäkringsärende så blev jag utsatt för en massa provtagningar och konstiga diagnoser. Jag hade inte ens lunginflammation men de pumpade i mig penicillindropp och en massa annat, sen fick jag diagnoser på diagnoser. Efter tre dagar fick jag ta hjälp av SOS International för att få reda på vad de höll på med och förstod att jag var en mjölkko.

Då kom en läkare in och var sur för att jag hade kontaktat en grekisk läkare som ringt dem, läkaren på SOS kunde både svenska och grekiska. Jag fick hjälp av SOS att bli utskriven för de ville inte släppa ut mig, men till slut så kom jag ut därifrån.

Varje gång jag besöker vår egen sjukvård i Sverige så tackar jag för att vi har det så bra i förhållande till andra europeiska länder.

5 kommentarer
Etiketter: , , ,

Är det verkligen ekonomiskt försvarbart med hyrläkarsystem?

Av , , 4 kommentarer 14

En fundering över varför sjukvården totalt havererat som den gjort.

I mitten av 80-talet drogs 180 platser in på läkarlinjen eftersom man befarade att det skulle bli överskott på läkare. Om 180 platser försvinner ett par år blir det katastrofala följder. Drygt 10 år senare insåg man vidden av vad man gjort. 1800 läkarplatser mindre skapade läkarbrist. Speciellt i Norra Sverige blev det väldigt påtagligt.

Så kom Husläkarsystemet som skulle bli plåstret som läkte såren, men det fungerade från början och vi hade de flesta tjänsterna tillsatta men sen blev bristen på läkare uppenbar gjorde att det inte gick att infria löftet om varje patients rätt till att träffa samma läkare varje besök.

Då klev bemanningsföretagen in på marknaden och började hyra ut läkare vilket blev upptakten till dagens havererade sjukvård. Idag är kostnaderna för hyrläkare enorma, för att komma tillrätta med kostnaderna så väljer man fel väg och centralisera vården mer och mer. Det är som att sätta ett plåster på foten och tro att huvudvärken går över.

I ex vis Norrbotten kostade stafettläkarna 2010 kostade 124 miljoner kronor. 2017 hade summan stigit till mer än 300 miljoner kronor. Kostnaden för hela Sverige är enorm. Under 2014 köpte landstingen hyrläkare för över en 1,2 miljarder kronor, den summan ökar för varje år.

Fördelningen av kostnader skiljer sig ojämnt mellan landstingen, Västra Götaland, Dalarna, Gävleborg, Västerbotten och Västernorrland står för nästan 50 % av kostnaderna, Men bara 28 % av landets befolkning bor där.

Räknat per capita har Dalarna, Gävleborg, Jämtland/Härjedalen, Blekinge och Västernorrland högsta kostnaderna för hyrläkare. Stockholm har som jämförelse inte alls förvånande lägst kostnad per innevånare.

Hur kan någon politiker försvara hyrläkarsystemet som utarmar den svenska sjukvården på skattepengar som kunnat användas vettigare.

Eftersom det inte upphör måste det vara så att det finns politiker och landsting som försvarar systemet. Ibland tror jag att vi borde ha ett utjämningssystem även för hyrläkarsystemet så att alla betalar solidariskt efter innevånarantal, då skulle det nog bli annat ljud i skällan.

När jag tänker på vad de pengar som rinner ut i sjön skulle kunna användas till blir jag arg. Vi skulle kunna ha öka bemanningen av undersköterskor och sjuksköterskor, vilket behövs. Vi skulle kunna korta köer till vården så att de med cancer och andra sjukdomar omgående får den vård de behöver.

Vi skulle kunna satsa på glesbygdsmedicin ännu mer, satsa på glesbygdssjukhus och minska milen mellan patient och vårdinstans. Det är så många delar som fått stryka på foten p.g.a. ökade kostnader i vården och av dessa är hyrläkarna den största varbölden i mina ögon, totalt bortkastade pengar.Det enda det resulterar i är att de flesta patienter numera möter en osäker vård i form av nya hyrläkare vid varje besök, ibland har de inte ens öppnat journalen vid patientbesöket.

Söker du för en mindre åkomma är det ingen fara men har du en mer komplex vårdsituation är det som att spela på lotto om du träffar en läkare som förstår och lyssnar på dig. Det vittnar många läkarintyg på där läkaren inte alls förstått vad patienten sökt för.

Nej i framtiden måste vården lösas på ett annat sätt. Våra skattepengar ska användas på rätt sätt för att trygga vården för alla som behöver den.

 

Klart vi ska boosta kvinnor…

Av , , Bli först att kommentera 13

Jag börjar med att boosta  Gerd Ulander för hennes arbete att profilera Ricklundgården både som konstnärshem och proscesscen för dans. Jag lyfter fram Karolina Lif för hennes fantastiska arbete med kyrkokören och deras deltagande i Plassen. Jag lyfter fram Ida Heidenberg som på ett år lyft Folkets Hus till en naturlig mötesplats i kommunen. Jag lyfter fram min mamma och alla andra mammor som är förebilder för sina döttrar och gör dem till starka kvinnor. Jag lyfter fram Anita Johansson och Susanne Andersson för deras otröttliga arbete för att främja kulturen i vår kommun. Jag vill lyfta fram Laila Eliasson för hennes arbete med att bevara, förmedla och levandegöra Vilhelminas både genom museet, musiken och de föreställningar hon gör. Jag boostar Lena Lundin Skott för hennes arbete med att bevara och utveckla den samiska slöjden och språkkurser i sydsamiska för att bevara sitt språk. Jag vill lyfta fram Stina-Kajsa Holm som blev Malmöoperans första primadonna under många år. Jag vill boosta Monica Elmqvist för hennes fantastiska Pralineri som blivit mötesplatsen för många att mötas på. Jag vill lyfta fram Annjessica Eriksson och hennes företag Forsnäs Hemman med en både ekologisk och lokaprducerad gård där det finns djur, odlingar och hantverk framtagna med gamla metoder. Jag vill boosta Karin Blom som driver Gallerian en minigalleria där du alltid hittar något att handla, med ett sortiment som passar liten som stor, Jag vill boosta Mona Malmbo som enträget driver sin butik med såväl blommor, leksaker och barnprodukter. Jag vill lyfta fram mina döttrar Lovisa, Linnea och Lina, fantastiska flickor och underbara mammor. Lilla fröken blomster, Lollos fotvård, Grey Willow Spa, Evas Livshälsa är företagare som är guld värda för stressade kvinnor. Jag vill boosta alla starka kvinnor i vårt samhälle, ni  behövs för att vi ska kunna leva i ett bra samhälle.

Bli först att kommentera

Ett gott slut eller?

Av , , 2 kommentarer 11

Något som alltid gör mig förundrad denna tid på året är att efter julen slut så kommer handeln att meddela att det än en gång slagits rekord i konsumtion. Det skrämmer mig hur människor drabbas av fullständigt köpvansinne när julen kommer, själv får jag mer och mer avsmak för detta.
När ska vi göra så att julen blir en högtid för gemenskap och umgänge med varandra. Hur många kan till exempel lägga handen på hjärtat och säga att man avstår från alkohol så att barnen får uppleva en vit jul. Hur många tänker på att istället för julklappar ge en slant till organisatiner som Rädda Barnen, Röda Korset, Läkare utan gränser eller Clowner utan gränser som arbetar för att ge barn i krig en lättare tillvaro. De två sistnämnda organisationerna vurmar jag extra för och den är jag också månadsgivare åt. Ett enkelt sätt att hjälpa.
Inte nog med att det handlas för enorma summor innan jul så börjar handeln redan pusha för alla mellandagsreor när det ska handlas mera. Nej jag skulle gärna tänka mig att hjälpa till med en alternativ jul i gemenskap med människor som inte har möjlighet av någon anledning till ett eget julfirande.
Framtiden då? Jag hoppas att världen kan hitta en lösning för kriget i Syrien, men det skrämmer mig enormt att en man som Donald Trump nu ska väljas till presiden för ett av världens största land. En man som jag inte litar alls på som är nervig, hetlevrad, har en sunkig kvinnosyn och i mina ögon ett svin. Honom ska USA:s kongress utse till en av världens mäktigaste man. Jag oroar mig för hur världen kommer att förändras under hans ledarskap. De människor han hittills valt till sin närmaste krets stärker den tron.
Här hemma då? Jo jag tycker att det politiskt har gått åt rätt håll, underskotten minskar och de flesta nämnder går runt. Visst finns de många problem att lösa men vi är på väg åt rätt håll. Det finns en samsyn från alla partier om detta.
Däremot är jag kritisk till hur kulturen har behandlats och jag har sagt det förr, en bygd utan kultur är en öde bygd. Vi ska både ha dåtidens kultur och framtidens kultur för att leva i dagens kultur. Kultur berikar människan och hela hjärnan får stimulans från kultur. Jämför man idrotten med kulturen så får kulturen en bråkdel av pengar både nationellt, regionalt och lokalt.

Jag kommer att 2017 avsluta 30 års arbete som teaterkonsulent i Vilhelmina. Föreningen drivs sen vidare med en ideell styrelse. Jag har i alla år jobbat för att sätta Vilhelmina på kartan i KulturSverige och jag vet att Vilhelmina är ett föredöme som ofta tas upp i olika sammanhang. Jag har genom åren på otaliga konferenser fått berätta vilket föredöme Vilhelmina varit på kultursidan. Tack vare detta har det också varit lätt att få pengar till olika projekt genom åren. Grov räknat har väl vi väl dragit in ca 10 miljoner genom åren till kulturen i Vilhelmina. Men som alla andra så blir man aldrig profet i sin egen hembygd men jag är glad för all uppskattning jag rönt genom åren från hela Sverige. Det har varit fantastiskt roliga 30 år men nu går epoken Lindberg/Sellin i graven.

Men det kommer att bli kultur i framtiden också, inga projekt förmodligen men en baskultur som jag hoppas kommunen förstår behövs. Men ibland tvivlar jag. Det finns politiker som tror att det inte behövs någon professionell kultur i ett samhälle. Det räcker med att du sjunger i duschen ungefär. Där känner jag att jag nog är en motvikt till det och kan göra ett gott arbetete. Men det är med sorg i hjärtat att musikskolan las ner. Barn behöver även använda båda hjärnhalvorna varje dag och genom att idka eller ta del av kultur gör man det.

Jag är även ordförande i Konstföreningen men funderar på att avgå till årsmötet i februari. Konstföreningen har under de sista åren fått sitt anslag sänkt från 17000 kr när jag tog över för 3 års sedan till 4000 de sista två åren. Nu ska kommunen (enligt den nya kultur och fritidsberedningen som antogs av Kommunfullmäktige) ta tillbaka 2100 kr ur de pengarna för att vi ska kunna nyttja utställningshallen och finnas i kommunens register. Jag kommer om inte det anslaget höjs till det ursrpungliga föreslå årsmötet att Konstföreningen läggs ner om man inte hittar någon annan ordförande som är beredd att trolla med knäna för 1900 kr i kommunalt anslag. Bara vår utställarförsäkring kostar över 3000 kr. Ett litet moment 22. Men det kanske finns VIlhelminabor som vaknar upp och visar att den behövs.

 

Politiken trivs jag med och jag hoppas att jag får väljarnas förtroende efter valet 2018. Det är intressant att se hur olika vi ser på saker och ting. För mig är det inte försvarbart att våra skattemedel till privata fickor. Men då får jag på skallen om hur många arbetstillfällen det gett. Jag skulle någonstans vilja granska hur många anställda som tillkommit i privat sektor mot hur många som fått gå från offentlig sektor. Jag tror att det är ett nollsummespel med anställda. Däremot så har massor med pengar försvunnit i ägarnas fickor.
Däremot tycker jag att man generellt ska jobba för att det ska vara mindre regelhysteri och lättare för småföretagare säg upp till 10 anställda. Det ska vara enkelt att starta företag, anställa och driva företaget. Det är alldeles för stor byråkrati, det märker jag på de vänner jag har som driver småföretag. Det måste finnas småföretag i glesbygt eftersom det är sällan stora företag etablerar sig där.’
Men jag ser fram emot 2017 och året börjar med

En glad överraskning när jag ska få mitt tionde barnbarn, vad det blir vet vi inte men varje barnbarn är en gåva för mig, Ordspråket ”Barnbarn är livets grädde på moset” tycker jag stämmer otroligt bra. De små underverken kan man njuta av, skämma bort hur mycket man vill, bara bjuda på den mat de vill ha, pyssla, leka , baka och bara göra roliga saker. Det som man kanske inte allid hann med sina egna barn som ensamstående fyrabarnsmor, det tar jag igen med dem flerfalt.

Med en önskan till er alla om en jul utan stress där ni tar tillvara på varandra och bara har trevligt tillsammans, hjälps åt och njut av en ledighet med era familjer eller vem du nu firar jul med. Och försök att göra den till en vit jul i alla bemärkelser. och sen ett Gott Nytt År som jag hoppas blir bättre för såväl Sverige som världen.
Vi hörs 2017!

 

2 kommentarer

Återbruk

Av , , Bli först att kommentera 12

20160625_212735Har gamla virkade dukar som jag fick av min gammelfarmor Akvelina. En av dem fick jag när jag jobbade natt på Tallbacka 1975. Då var gammelfarmor 93 år och jag hade fyllt 21.

Hon virkade en duk om present. Den har följt mig i alla år. Idag är duken mer än 40 år gammal. Nu har den fått plats i en drömfångare som hänger i mitt sovrum och jag kan se den varje morgon och kväll.

Jag visade bilden på en Återbrukssida på Facebook och döm om min förvåning när jag ser att drygt att drygt 1900 personer sett den på ett par dagar och jag får en mängd kommentarer.

Det som gör mig glad är att så många yngre anammar återbruk. Det finns hur många ide’er som helst på hur man kan återanvända föremål och skapa ny av det gamla eller fixa till befintliga så att de går att använda igen.

Med dagens miljöhot är det ett sätt att spara på miljön genom att återbruk som dessutom är roligt och kreativt.

Bli först att kommentera
Etiketter: , ,

Inte en enda borgare reserverade sig..

Av , , 3 kommentarer 21

Vid försäljningen av värmeverket var det endast tre vänsterpartister och en socialdemokrat som reserverade sig. Märkligt av Göran Jonzon att skylla allt på socialdemokraterna i så fall. Eftersom ingen reservation kom från nåt borgerligt håll så anser jag att alla stod bakom beslutet.

Beslutet togs i KFM den 24 november 2003 och hade GJZ sökt protokollet som finns utlagt på nätet så hade han sett det eller ringt ett enkelt samtal till kommunen och begärt att få ta del av det. Man brukar ju säga att ungdomar ska lära sig faktagranska innan de ger sig ut på nätet och skriver, detsamma kanske gäller somliga vuxna.

De som deltog i beslutet var följande

K G Abramsson, ordf.

Sara Norman
Åke Nilsson

Göran Jonsson
Gunnar Hörnlund

Viveka Abramsson
Lars Eliasson

Annika Wijk (reservation)
Leif Ahlmark

Inga Lena Larsson
Rune Andersson (reservation)

Mona Malmbo
Anita Johansson

Jan Erik Jonsson
Maria Kristoffersson

Gösta Jonsson
Ulla Britt Granberg

Ing Marie Hahlin
Rickard Norberg

Katarina Hahlin
Johnny Kärkkäinen

Håkan Gustafsson
Birgitta Ohlsson

Inga Jonsson
Nils Göran Baer

Ulf Andersson (reservation)
Margareta Löfgren (reservation)

Gunilla Prång
Olaf Bergman

Stig Gunnar Norberg
Ann-Kristin Norman

Bengt Ivan Lidqvist
Agneta Mattsson

Ingrid Eriksson

”Försäljning av Vilhelmina kommuns aktier i Vilhelmina Värmeverk AB.
Verkställd omröstning utfaller med 29 ja och 5 nej på sätt den till detta
protokoll fogade närvarolistan närmare utvisar.
Kommunfullmäktige har således beslutat att ärendet ska avgöras idag.
Reservation avges av Rune Andersson (V), Margareta Löfgren (V) och
Annika Wijk (V).
Ordföranden prövar därefter kommunstyrelsens förslag att försälja
Vilhelmina kommuns aktier i Vilhelmina värmeverk mot Ulf Anderssons
förslag att avslå försäljning. Efter genomförd omröstning finner ordförande att kommunfullmäktige beslutat bifalla kommunstyrelsens förslag.”

Hade de skriftligt reserverat sig i protokollet hade jag köpt ditt resonemang men inte nu, du bör väl vara rättvis och häckla ditt eget parti såväl som borgarnas för att vara rättvis.  Är du det? Eller hur ska du vinkla det här till din fördel?

Hyckleriet står Göran Jonzon för!

Av , , 8 kommentarer 19

När han i VK inlägg kastar ur sig osanningar utan att ta reda på fakta. Att han sen inte är karl nog att kunna be om ursäkt visar med all tydlighet att så länge han ”pratar” går det bra men om någon går emot så gör han likt strutsen, sticker ner huvudet i sanden.

GJZ skrev följande inlägg efter ett inslag i SVT där jag kritiserade Solörs aviserade 10 % höjning i Vilhelmina för de som är ansluta till fjärrvärmevärket

Rubriken löd:

Kallas det inte hyckleri?

Var du inte med och tog beslutet att sälja ut fjärrvärmenätet i Vilhelmina Suzanne Sellin? Om så är fallet, varför då spela indignerad över att monopolet nyttjas till prishöjningar? Nu tvingas kommunen investera en gång till för att skapa egen uppvärmning i de större bostadsområdena som trissen. Följden blir sedan ytterligare prisökning för alla privata fjärrvärmebrukare. Men privat är väl ett skällsord för sossar, så vem bryr sig då? Samtidigt som er ideologi bannar alla former av privatiseringar, så går ni själva in i den mest uppenbara fallgropen! Hyckleri i megaklassen?

Mitt svar till GJZ

Bemöda dig om att ta fram fakta! Att du hänger ut mig får stå för dig men när du skriver osanningar om mig blir jag arg. Jag var inte ens medlem i sossarna än mindre hade jag politiska uppdrag när värmeverket såldes. Men det är väl som vanligt, du hugger på socialdemokratin urskiljningslöst oavsett om det är sant eller inte. Beslutet togs väl dessutom av KFM och jag har aldrig suttit i KFM. Som jag förstått såldes värmevärket 2002-2004 och då ägdes det till hälften av Vattenfall och hälften av kommunen. Vattenfall sålde sin andel till Sydkraft och sen gjorde kommunen samma sak med sin del. Jag gick in i partiet 2010 så du anklagar mig oförskyllt. Be om ursäkt om du är karl nog för det!

Om du bemödat dig om att öppna Solörs hemsida hade du enkelt hittat fakta: Fjärrvärmen i Vilhelmina byggdes under 1970 av kommunen vid det närliggande sågverket. E.ON övertog verksamheten 2002-2004 som levererar ca 40 GWh fjärrvärme årligen till kommunen, industrier, hyresbostäder och villor. Solör Bioenergi Fjärrvärme AB övertog verksamheten från E.ON under 2014.

Sen när det gäller privatisering så finns det en mängd sossar som driver företag, men när privatisering blir ett honnörsord före ekonomi då säger jag nej. Du om någon GJZ sitter och tycker att vi gjorde rätt när vi tog tillbaka ansvaret för snöröjningen av kommunen och när fastighetsförvaltningen av kommunens fastigheter lades på VIBO/VIFAB. Inte nog med att det blev bättre, vi sparade ett par miljoner också. Självklart måste det finnas privata företag i kommunen. Ingen har väl sagt annat. Men inte på bekostnad av våra skattemedel om det blir dyrare säger jag emot.

Ta av dig ditt röda skynke varje gång du ska häckla oss sossar, det passar illa med tanke på den uppförandekod som vi sagt att vi ska förhålla oss till. Håll dig till sanningen och ta reda på fakta!

Jag förväntar mig en ursäkt!

Kultur är ingen lyx….

Av , , 10 kommentarer 17

Den tyske kristdemokratiske  politikern och presidenten (1984-94)  Richard von Weizsäcker sade: ”Kultur är inte någon lyx som vi antingen har råd med eller efter behag kan stryka från utgiftslistan, utan den själsliga jordmån som gör det möjligt för vårt inre att överleva.”

10 kommentarer

Ge lokala föreningslivet bättre förutsättningar

Av , , 2 kommentarer 14

Civilsamhället. Kommunernas roll måste vara att skapa så bra förutsättningar som möjligt för kulturföreningar att bedriva verksamhet. Lokalbrist är ett vanligt problem. Betydelsen av lokaler för föreningslivet behöver finnas med vid samhällsplanering. 

Två stora och viktiga statliga utredningar har nyligen tagits fram. Både demokrati- och civilsamhällsutredningen har tittat på det arbete som utförs dagligen av civilsamhällets aktörer, ett arbete som bidrar till demokrati, delaktighet och inflytande för människor runt om i Sverige. Och till glädje. 

Det civila samhällets insatser är avgörande för att skapa sammanhållning och tillit mellan människor. Till skillnad från den höga, kompromisslösa och oförsonliga ton som debatten förs i media i dag, ser vi i andra sammanhang både en stor vilja att förstå varandra och att lösa saker tillsammans.

Att utredningen ”Palett för ett stärkt civilsamhälle” synliggör civilsamhället och beskriver hinder och utmaningar för föreningslivet är bra. Men det räcker inte, mer måste till.

Vi vill lyfta de ideella kulturföreningarnas roll i arbetet att vara en part för att lösa de utmaningar Sverige står inför i dag. I många kommuner är vi en resurs. Men vi vill och kan göra mycket mer.

I föreningslivet skapas möjligheter för människor att växa; människor ses för att dansa, sjunga, måla, organisera sig och mycket annat.

Här ges möjlighet för en bredare publik att möta professionell kultur. Ideella krafter har också stor betydelse för att göra kulturarvet levande och tillgängligt för den breda allmänheten. Kulturen är gränslös och genom kulturen förstår vi varandra.

Kommunernas roll måste vara att skapa så bra förutsättningar som möjligt för kulturföreningar att bedriva verksamhet. Vi kulturaktörer inom ideell sektor vill rikta ett upprop till Sveriges kommuner med förslag till åtgärder:

• Stärk samråd och samverkan med kulturföreningarna 

Kommunerna måste se föreningslivet som en jämlik part. Det är viktigt att samråd sker med föreningslivet innan kommunerna beslutat om uppdrag och resursfördelning.

Se den kompetens och de möjligheter som ett starkt föreningsliv innebär. Värna vår roll som röstbärare och opinionsbildare. Gemensamma lösningar skapar större förankring och bättre utsikter att lyckas med det vi vill åstadkomma.

• Utnyttja möjligheterna till långsiktig finansiering

Skapa långsiktighet för kulturföreningarna. Bidragssystemen skiftar mellan olika kommuner och skapar därmed skilda villkor för att bedriva verksamhet med bra kvalitet.

Detta är både kortsiktigt och orättvist. Vi ser ett stort behov av system som skapar förutsättningar för långsiktig och strukturell uppbyggnad.

• Satsa på föreningsdrivna mötesplatser 

Brist på lokaler är det hinder som oftast nämns efter ekonomiska förutsättningar för att kunna bedriva verksamhet. Betydelsen av lokaler för föreningslivet behöver finnas med vid samhällsplanering.

Avsaknaden av mötesplatser på landsbygden och i socioekonomiskt utsatta områden leder till att det är svårt för kulturföreningar att verka där det finns stora behov.

Investera i kulturlivets föreningar. Bara Hembygdsrörelsens statistik visar att medlemmar varje år bidrar med ett värde motsvarande 1 miljard kronor i ideellt arbete, medlemsavgifter och andra intäkter medan stat, kommuner och landsting/region bidrar med omkring 30 miljoner kronor sammanlagt.

Att inte skapa bra förutsättningar för föreningslivet är enbart kortsiktigt och ett enormt slöseri med resurser.

Vi är en part att räkna med: vi har stor kompetens, erfarenhet, vilja och lokalförankring. Tillsammans med kommunerna kan vi skapa ett rikt kulturliv för alla i hela Sverige.

Johan Groth, ordförande AX-Amatörkulturens Samrådsgrupp

(Denna artikel kommer från Dagens Samhälle den 8 mars 2016)